A fűszerek megfelelő kiválasztásával nem csupán ételeidet teheted ízletesebbé, de az egészségedre is igen jótékony hatást gyakorolnak. Elősegítik a méregtelenítést, gyorsítják az anyagcserét, fertőtlenítik az emésztőrendszert. Melyiket mire használd?
Fűszerek gyógyhatása
Fűszerek és pozitív hatásaik
Főzés közben eszedbe sem jut egy-egy fűszerről, hogy nem csupán íze, illata, aromája az, ami hozzájárul az egészséges táplálék zamatához, igaz? Kétségtelenül ez nagyon fontos, de emellett az egészséged megőrzésében, sőt a betegséged javításában is a segítségedre lehet.
Nem árt, ha tudod mi mire jó, mit mire érdemes használni a megfelelő hatékonyság érdekében.
Fűszerek a házipatikában
Fahéj
A fahéj gyorsítja az anyagcserét, segíti a zsír lebontását. Vírus- és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik, így megfázás vagy bármilyen fertőzés esetén segítségedre lehet. Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet, sőt, a vérnyomásodra is jó hatással van.
Szegfűszeg
A szegfűszeg gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Megoldást nyújthat íny- és fogfájdalom esetén, remekül frissíti a leheletet. Az emésztés serkentésére, valamint a gyomor erősítésére is használhatod.
Fokhagyma
A fokhagyma antibiotikus hatású, kiváló vírusölő. Segíthet megfázás esetén, csökkenti a koleszterinszintet, illetve rákmegelőző hatással is rendelkezik. Jótékonyan hat a szívre, nagy szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében.
Petrezselyem
A-, C- és E-vitaminokban gazdag, jelentős kálcium- és káliumtartalommal rendelkezik. Utóbbinak köszönhetően remek vízhajtó és méregtelenítő, serkenti a vesék működését. Rákmegelőző, gátolja a tumorképződést, s ez különösen a tüdő tekintetében igaz.
Fűszerpaprika
A fűszerpaprikában megtalálható likopin nevű antioxidáns elsősorban öregedésgátló hatásáról ismert. A csípős változatban lévő kapszicin pedig remek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír.
Fekete bors
A fekete bors segíti az emésztőrendszer működését, a létfontosságú tápanyagok felszívódását. Zsírégető, izzasztó és vizelethajtó hatású. Hála magas káliumtartalmának, a vérnyomásodra is jó hatással van.
Borsikafű
Amennyiben érzékeny a gyomrod, ételeidet bors helyett ízesítsd borsikafűvel. Megkönnyíti az emésztést, hatásos puffadás ellen, ezért nehezebb étkek esetén is bátran használhatod. Ráadásul étvágygerjesztő hatása is igencsak említésre méltó.
Oregánó
Az oregánó enyhíti a megfázásos tüneteket, csillapítja a köhögést. Eredményesen alkalmazható különböző gombás fertőzések, így candida diéta esetén is. Amennyiben gyomorrontással vagy puffadással küzdesz, szintén jó szolgálatot tehet.
Bazsalikom
A bazsalikom baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, remek torokfertőtlenítő, sőt, az ételeket is könnyebben emészthetővé teszi. Enyhíti a puffadást, segíti az emésztést, a népi gyógyászatban pedig étvágygerjesztőként is használják.
Neked melyik a kedvenc fűszered?
Peak Girls, olvasói bejegyzés, Zsoldos Ágnes
Tudj meg többet arról hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Fűszerek gyógyhatása, azaz házipatika a konyhában" című cikkhezSziasztok!
Nem csak az Indiai hanem a Magyar ősi gyógyászatban is ismeretes a fűszerek jótékony hatása. Ideje lenne újra felfedeztni ezen gyógymódokat különösen annak tekntetében,hogy ha az orvosnál felírnak valakinek 3 különféle gyógyszert akkor abból a harmadik az előző kettő mellékhatásaira van adva ……
Szia Gábor,
Igen, ebben teljes mértékig egyetértünk. Sajnos a gyógyszeripar nagyhatalom, világszerte. Én magam is utálok gyógyszerekhez nyúlni, sőt pontosan ezért nem is szoktam.