-+=
Olvasási idő: 6 perc

A kenyér mindennapjaink része, és nem akarjuk elengedni, mert az anyukánk mindig szendvicset csomagolt tízóraira. Mostanra megváltozott viszont a világ, diétázunk és 40 felett is a lapos has a női ideál, pedig nem vagyunk fitnesz modellek, csak hétköznapi nők. Lassan adagolom az alábbi írásom tartalmát, mert minden, amit eddig tanultál a szeretett kenyereidről, mára már hamissá vált, és a rossz közérzeted, a meglévő és jövőbeli betegségeid és a rossz hangulatod – a szendvicseid miatt keletkezhet?

Tudjuk meg, hogy a kenyér beleillik-e az egészséges életedbe, a tudomány mai állása szerint!

A Biblia határozottan megírja, hogy egyél kenyeret: “Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma….”, az állam az ételpiramis alapjaiba helyezte, és évszázodokon keresztül az emberi táplálkozás bázisát jelentette.

Ez mára már NEM állja meg a helyét.  Dr. William Davis, kardiológus egyenesen méregnek nevezi a búzát. És mi ebből a méregből jelenleg, JÓ SOKAT ESZÜNK. Úgyhogy, mi az igazság a kenyérről?

  • Tökéletes ellenség, vagy életfontosságú az étrendedben?
  • A gluténmentes kenyér jobb lenne, mint a hétköznapi kenyér?
  • Együnk-e kenyeret, ha izmos alkatot szeretnénk és optimális egészséget?

Nézzük át azt a 2 LEGNAGYOBB nem OKÉ információt, ami az interneten kering a kenyérről.

1. Nem OKÉ információ: A teljes kiőrlésű dolgok, az egészséges étrended elválaszthatatlan részei.

Az elmúlt 50 évben, másféle üzenetet nem is nagyon kaphattál. Minden magazinban, újságban, tévéreklámban ezt nyomják: a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek egészségesek, és minél többet eszel ezekből, annál jobb.

Ez az egész akár a legnagyobb egészségügyi botrány lehetne a Földön, aminek a során olcsó, mezőgazdasági termékeket, egészségesnek címkézve árulnak sok millió ember számára. Az igazság az, hogy a teljes kiőrlésű gabona NEM esszenciális az életedhez. Éppen az egyik legegészségtelenebb ételek közé tartozik.

Miért?

Mert ezek a gabonafélék erős vércukorszint emelkedést okoznak a szervezetben. A magas glikémiés indexű élelmiszerek gyors vércukor és inzulin csúcsot okoznak a testben. Ez egy hadseregnyi gyulladást indít be, ami növeli a rák, a szívbetegségek, az Alzheimer és a cukorbetegség kockázatát. És egyáltalán nem nézel ki majd ettől jól kívülről sem…..

A magas inzulinszint úszógumit eredményez és belső zsigeri zsírpárnákat, mely körülveszi a szerveidet. Ez olyan anyagcsere üzeneteket küld, mely többféle betegséget okozhat a szervezetedben. A magas vércukorszint, glikémiás végtermékek előállítását segíti (AGEs), amelyek apró anyagok ahhoz, hogy gyorsabban öregedj és a szöveteid károsodjanak.

Miért történik mindez, amikor kenyeret eszel?

A kenyérben egy speciális szénhidrát van, amelyet okolhatsz mindenért. A búza 75%-a amylopectin A – egy olyan vegyület, amely unikális képességű, a glukózzá alakulás gyorsaságában. Emiatt a búza, minden egyéb ÉTELNÉL gyorsabban okoz vércukorszint emelkedést. Nem fogod elhinni, de még a cukor is jobb.

A szívbarát teljes kiőrlésű búza, szívbetegségeket okoz?

Az orvostársadalom és az egészségügy elsősorban a koleszterinszintre fókuszál, amikor szívbetegségekről van szó. A Journal of the American Medical Association klinikai vizsgálata mutatta ki, hogy azok az emberek, akiknek magas a “kis sűrűségű LDL koleszterin” szintje, 300%-kal magasabb szívinfarktus kockázattal élnek. Ezt a veszélyes anyagot az amylopektin A hozza létre a testedben. Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038964/

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Az amylopektin A, ami kizárólag a búzában található meg. Jelenleg az az általánosan elfogadott ajánlás, hogy NAPONTA 3-szor egyél kenyeret. Kérsz még egy szendvicset? A búza addiktív hatású?

Biztosan hallottad már, hogy a cukor, azt az örömérzet központot stimulálja az agyadban, amelyik a drogokkal kapcsolatos függőséget is kialakítja. Ezért olyan nehéz lemondani a finom édességekről. A búza sajnos a cukornál is veszélyesebb. A búza, mint olvashattad fentebb, gyorsan vércukorszint emelkedést okoz, és néhány olyan anyagot tartalmaz, amely a morfin receptorokat köti le az agyadban. Az ilyen opiátok ismétlődő vágyakozást okoznak, még több gabona után.

2. Nem OKÉ információ: A gluténmentes kenyér egészségesebb, mint a búzábúl készült kenyér! 

Ha már régen feladtad a hagyományos, gabona alapú étrendet, akkor bölcs döntést hoztál. Ha azonban ezt úgy éred el, hogy gluténmentes kenyérre cseréled a szendvicseid alapjait, akkor nézzük át, ezzel mi a probléma. A boltokban van: glutánmentes kenyér, tészta, rágnivalók, sütik, piritósok, péksütemények csökkentett szénhidráttartalommal stb.

Ezek ugyanúgy junk-food, egészségtelen és sok kémiai tartósítószert, szóját, alapanyag kondícionálót, ipari olajokat, kukorica és rizs szirupot tartalmazó, mondjuk ki, hogy olcsó élelmiszerek.  EZ MITŐL LENNE JOBB? A legtöbb gluténmentes élelmiszer, ugyanúgy mint a búza az egekbe küldi a vércukorszinted! Nézz csak rá a táblázatra:

A leggyakrabban az alábbi porokkal helyettesítik a gluténmentes ételekben lévő búzát:

– kukorica keményítő
– burgonya keményítő
– tápióka keményítő

Olvass bele, mit ír Dr. William Davis, a Wheat Belly, írója ezekről az alternatívákról:

“Ezek a keményítő porok, a teljes kiőrlésű búzánál is rosszabbak lehetnek a vércukorszint számára. Ez azt jelenti, hogy elhízást okoznak a hasi részeken, növelik az inzulin rezisztencia, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás veszélyét. NEM EGÉSZSÉGES, búza helyettesítők.”

Nem akarlak megijeszteni – inkább segíteni, így egy kis lelkigyakorlat is szükséges ahhoz, hogy megérezzük, mi a JÓ nekünk? Ne rám hallgass, vagy Dr. Williamsra, hanem magadra. Hogyan tegyük ezt meg?

“A tanár az, aki fokozatosan szükségtelenné teszi magát.” – (mert a tanítvány is tudni fogja, amit a tanár már tud. Ez a tanítás helyes útja.)

Annak érdekében, hogy megértsük, mennyire fontos az elfogyasztott étel a lelkigyakorlatunk számára IS, egy olyan érdekességgel kezdem, ami nem szokványos.  Az latin nūtrĭo, nūtrīre (táplálni; képletesen szólva: nevelni, növekedni) eredezteti az angol nutrition szó, azaz táplálkozás sokrétű fogalmát.

Gyakran nem vesszük észre, hogy az elfogyasztott étel hatalmas szerepet játszik abban, hogy elcsendesüljünk és MEGNYUGODJUNK. Az idegrendszerünk és az agyunk egyszerűen nem engedi lazulni a testet, amikor bizonyos tápanyagok nincsenek jelen, vagy amikor hívjuk így:

táplálkozási stressz állapot áll fent. Mi az a táplálkozási stressz állapot?

Az „az vagy, amit megeszel” az a régi közhely, amelyet mindenki ismer. De rájöttünk e már valaha, hogy ez a közmondás mit jelent pontosan és mennyire mély? Szeretnék erre az egyszerű dologra kilyukadni: 

→→★ Csak tudd, hogy mit egyél! Önállóan. 

NEM KELL edző, meg dietetikus, SEM ÉN, semmilyen külső segítség, ha kapcsolatban vagyunk a velünk született intelligenciával, amely az ételválasztásukat vezérli.

☆ Ennek eredményeként önállóan boldogulsz. És ez a célunk. Hogyan lehet elindulni ezen az úton?

A Peakben az a küldetésünk tehát, hogy NE FÜGGJ külső segítségtől, hanem önállóan tudj változtatni, javítani, helyrehozni az egészségeden és az alakodon, minden helyzetben. A diétád egy öngyógyító folyamat, aminek a része az is, hogy megismered a saját tested, a saját érzéseid és gondolataid.

→→★ Tehát miért van gondunk a fogyókúrákkal, az elhízással és a betegségekkel?

Hajlamosak vagyunk elfogadni, hogy egyes ételek jók, mások nem, és ezen a megértési szinten túl, nincs mélyebb értelem az étkezéseink, vagy inkább így: a testünk gondozása mögött.  

Eszünk szokás szerint, és tudattalanul. Azt, hogy mit csinál ez az étel a testünkben, a száj pillanatnyi ízérzetével minősítjük. Valahogy eljutottunk az emberi tapasztalat egy olyan pontjához, ahol már nem tudjuk intuitívan, önállóan: hogy mi a helyes?

“A test jó egészségének megőrzése a kötelességünk. Enélkül nem leszünk képesek meggyújtani a bölcsességünk lámpáját, hogy az elménk erős és tiszta maradjon.” – Buddha

Lényegében EZ a következmény. Ha elhízunk, kemikáliákkal és stresszel tömjük magunkat, akkor az elménk sem marad tiszta, ez pedig kihat az egész Életünkre. Ahhoz, hogy valóban megértsük a táplálkozás szerepét, meditációs vagy spirituális szempontból is, először meg kell értenünk, mi történik az agyban és az idegrendszerben.

Az agyunk ragyogó, kifinomult és összetett szerv, és most az egyszerűség érdekében csak annyit írok róla: a tudatosságunk és a szellemiségünk is az elmén keresztül fejlődik. Az elménk hatérozza meg azt is, hogy hogyan élünk, boldogok vagyunk, vagy szenvedünk, és hogy hogyan lépünk kapcsolatba a világgal.

A Neocortex, a hüllő agy és limbikus agy elnevezésekről már biztosan hallottunk. Én most nem szeretném ezt szénboncolni, hiszen az ELMÉNK teljes egységességére szükség van, SŐT a testünk összes funkciójára.

→→★ Tehát hogyan kell táplálni az elmét? És mi jelzi azt, hogy NEM JÓL CSINÁLJUK?

Felhívom mindenkinek a figyelmét arra az egyszerű útmutatóra, melyet szintén Buddhától kaptunk: A konstans vagy visszatérő szenvedés az Életünkben, az ELSŐ jel arra nézve, hogy az elménket nem megfelelően kezeljük. Összefoglalva: bár a meditáció ingyenes és mindenki számára elérhető, építő “eszköz”, a táplálkozási stressz állapotokkal, akadályozzuk a meditatív és transzcendentális tapasztalatainkat, amelyek az Életünket (és az elménket) a helyes irányba terelik.

Ha megadjuk a testnek és az elmének azokat a tápanyagokat, amelyekért kiált, és elkerüljük a táplálkozási stresszorokat, amelyeket már mindenki ismer: cukor, káros zsírok, sokféle fehérliszt, szénhidrátok, sütik, fagyik, fagyasztott élelmiszerek.

→→★ A következő táplálkozási elvek a legbiztosabb módjai az idegrendszer és az elménk táplálásának:

• Bőséges omega 3 zsírok, különösen a DHA és az EPA.
• Elegendő telített zsír kókuszdióból, tojásból, Mct olajból. 
• Tiszta, tiszta, szűrt, friss víz. Sok-sok folyadék.
• Magnéziumban gazdag ételek, például zöld leveles zöldségek, diófélék, magvak, nyers kakaó. A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer számára.
• Minimális mennyiségű stimulánsok, például koffein.
• Időszakos böjt és „könnyedség” állapotban maradás.

Az emésztés hatalmas energetikai / anyagcsere költségekkel jár. Tápanyag-sűrű, de alacsony kalóriatartalmú étrend fogyasztása lehetővé teszi, hogy ezt az energiát a test más részein használd fel, például az agyban és az idegrendszerben. A teljes Peakshop ERRŐL SZÓL.

→→★ Az étrend legalább 80%-a tápanyag-sűrű, ásványi anyagokban gazdag növényi ételeket tartalmaz, különös tekintettel a sötétzöld leveles zöldségekre, gyümölcsökre, diófélékre, magvakra, hajtásokra, tengeri moszatokra és erjesztett ételekre.
→→★ Az erjesztett / probiotikumokban gazdag ételek, például savanyú káposzta, kim chi, miso, kombucha, kefir stb., Valamint az idegrendszer számára rendkívül tápláló gombák napi fogyasztása.
→→★ Kerüld a finomított cukrot és a finomított szénhidrátokat (fehér kenyér és tészta stb.).
→→★ Kerüld a gyári haszonállatok és a feldolgozott hús túlfogyasztását. Ezeket az állatokat félelmükben mészárolják le, és egész életükben betegen tartják őket. Sajnos ez van…..

Reménykedünk benne, hogy sikerült egy másik nézőpontot adnunk a fenti információkkal.  Emésztési problémáidra, és a már legyengített bélflórádra kifejezetten javaslom a Digestive FIBER italt Japánból ami amellett, hogy nagyon finom, probiotikumokat tartalmaz. Kattints a képre, a diétás finomságokhoz.

 

Kenyér diétában

Kenyér veszélyei nőkre

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!

Referenciák:

Források:

Melissa A. Austin, PhD; Jan L. Breslow, MD; Charles H. Hennekens, MD; Julie E. Buring, DSc; Walter C. Willett, MD; Ronald M. Krauss, MD. Low-Density Lipoprotein Subclass Patterns and Risk of Myocardial Infarction. JAMA. 1988;260(13):1917-1921.

Kelley Herring - Healing Gourmet

Shin-ichi Fukudome, Masaaki Yoshikawa. Opioid peptides derived from wheat gluten: Their isolation and characterization. FEBS Letters. Volume 296, Issue 1, 13 January 1992, Pages 107–111

Cohen MR, et al. Naloxone reduces food intake in humans. Psychosom Med. 1985;47(2):132-8

Vandepoele K, Van de Peer Y.Exploring the plant transcriptome through phylogenetic profiling.Plant Physiol. 2005 Jan;137(1):31-42.

Ji,Sayer. Opening Pandora’s Bread Box: The Critical Role of Wheat Lectin in Human Disease. GreenMedInfo.com

Neelima B. Chauhan, Francesca Davis, and Xiao Chuna. Wheat Germ Agglutinin Enhanced Cerebral Uptake of Anti-Aß Antibody after Intranasal Administration in 5XFAD Mice. Vaccine. Oct 13, 2011; 29(44): 7631–7637.

Lammers KM1, Lu R, Brownley J, Lu B, Gerard C, Thomas K, Rallabhandi P, Shea-Donohue T, Tamiz A, Alkan S, Netzel-Arnett S, Antalis T, Vogel SN, Fasano A. Gliadin induces an increase in intestinal permeability and zonulin release by binding to the chemokine receptor CXCR3.Gastroenterology. 2008 Jul;135(1):194-204.e3. doi: 10.1053/j.gastro.2008.03.023.

Thomas KE, Sapone A, Fasano A, Vogel SN.Gliadin stimulation of murine macrophage inflammatory gene expression and intestinal permeability are MyD88-dependent: role of the innate immune response in Celiac disease.J Immunol. 2006 Feb 15;176(4):2512-21.

Sandro Drago, Ramzi El Asmar, Mariarosaria Di Pierro, Maria Grazia Clemente, Amit Tripathi Anna Sapone, Manjusha Thakar, Giuseppe Iacono, Antonio Carroccio, Cinzia D’Agate, Tarcisio Not, Lucia Zampini, Carlo Catassi, and Alessio Fasano. Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2006, Vol. 41, No. 4 , Pages 408-419

Vazquez-Roque MI1, Camilleri M, Smyrk T, Murray JA, Marietta E, O’Neill J, Carlson P, Lamsam J, Janzow D, Eckert D, Burton D, Zinsmeister AR.A controlled trial of gluten-free diet in patients with irritable bowel syndrome-diarrhea: effects on bowel frequency and intestinal function.Gastroenterology. 2013 May;144(5):903-911.e3.

Corrao G, Corazza GR, Bagnardi V, Brusco G, Ciacci C, Cottone M, Sategna Guidetti C, Usai P, Cesari P, Pelli MA, Loperfido S, Volta U, Calabró A, Certo M; Club del Tenue Study Group.Mortality in patients with coeliac disease and their relatives: a cohort study.Lancet. 2001 Aug 4;358(9279):356-61.

D A van Heel and J West. Recent advances in coeliac disease. Gut. Jul 2006; 55(7): 1037–1046.

Richard J. Farrell, M.D., and Ciarán P. Kelly, M.D.Celiac Sprue. N Engl J Med 2002; 346:180-188January 17, 2002DOI: 10.1056/NEJMra010852

Foster-Powell, Holt SHA, Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. 2002;76(1):5–56.

Jenkins DJH, Wolever TM, Taylor RH, et al. Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. Am J Clin Nutr. 1981 Mar;34(3):362–6

Klöting N, Fasshauer M, Dietrich A, et al. Insulin sensitive obesity. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2010 Jun 22

DeMarco VG, Johnson MS, Whaley-Connell AT, Sowers JR. Cytokine abnormalities in the etiology of the cardiometabolic syndrome. Curr Hypertens Rep. 2010 Apr;12(2):93–8.

Matsuzawa Y. Establishment of a concept of visceral fat syndrome and discovery of adiponectin. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2010;86(2):131–41

Funahashi T, Matsuzawa Y. Hypoadiponectinemia: a common basis for diseases associated with overnutrition. Curr Atheroscler Rep. 2006 Sep;8(5):433–8.

Deprés J, Lemieux I, Bergeron J, et al. Abdominal obesity and the metabolic syndrome: contributions to global cardiometabolic risk. Arterioscl Thromb Vasc Biol. 2008;28:1039–49.

Marchetti P, Lupi R, Del Guerra S, et al. The beta-cell in human type 2 diabetes. Adv Exp Med Biol. 2010;654:501–14.

Bengmark S. Advanced glycation and lipoxidation end products—amplifiers of inflammation: The role of food. J Parent Enter Nutr. 2007 Sept-Oct;31(5):430–40.

Uribarri J, Cai W, Peppa M, et al. Circulating glycotoxins and dietary advanced glycation endproducts: Two links to inflammatory response, oxidative stress, and aging. J Gerontol. 2007 Apr;62A:427–33

Khaw KT, Wareham N, Luben R, et al. Glycated haemoglobin, diabetes, and mortality in men in Norfolk cohort of european prospective investigation of cancer and nutrition (EPIC-Norfolk). BMJ. 2001 Jan 6;322(7277):15-8.

Swami-Mruthinti S, Shaw SM, Zhao HR, et al. Evidence of a glycemic threshold for the development of cataracts in diabetic rats. Curr Eye Res. 1999 Jun;18(6):423–9.

Consumer Reports. Arsenic.