Nemcsak szép színes, de finom süti, amit el tudsz készíteni tej és gluténmentesen is. Én is így készítettem el, és szerencsére mindenki imádta.
A chia lisztet most próbáltam ki először, de nem utoljára. Nem túl magas a szénhidráttartalma – márkától függően kb. 2,7 g/100 g, így NoCarb termékkel párosítva jó kis alapanyag a diétádban.
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
Tésztához:
- 80 g NoCarb rost sütőmix
- 100 g Chia liszt (vagy más magliszt, de szerintem érdemes kipróbálnod ezt)
- 15 g holland cukormentes kakaópor (elhagyható)
- 1-1,5 dl langyos víz vagy kókusztej (amennyit a massza felvesz,)
- 3 ek. kókuszolaj
- 5 M-es tojás
- 1 tk sütőpor
- édesítőszer – például a jól bevált Dia Wellness
- kikapart bourbon-vanília rúd belseje
- 4-5 ek natúr kókuszreszelék
Krémhez:
- kb. 4-5 ek. Peak Mogyoróvaj ♥
- 200 g tojásfehérje túró, másnéven Totu (ha nem vagy tejérzékeny, nyugodtan csinálhatod túróval is)
- 100 ml kókuszkrém (nem kókusztej!)
- ízlés szerint folyékony édesítő
Tetejére:
- Kb. 30 g fagyasztott áfonya összeturmixolva
Elkészítése:
Először is készítünk egy jó kis „piskótát”, amibe a sütőpor azért elengedhetetlen, hogy szép vastag legyen. Így ketté tudd majd vágni, és meg tudd tölteni a finom, mogyoróvajas krémmel.
Összekevered az alap hozzávalókat, majd turmixgéppel eldolgozod, hogy szép sűrű masszát kapj.
Beleöntöt a tepsibe, majd 180-200 fokos előmelegített sütőbe teszed 25-30 percre. Akkor megfelelő, ha elvégzed a tűpróbát és nem nyers a közepe, széle is megpirult. Amíg sül a sütid alapja, addig összeturmixolod a fagyasztott áfonyát is, és visszateszed a hűtőbe. Továbbá elkészíted és összekevered a krém hozzávalóit. Ajánlott a botmixer használata.
Ha a tészta már nem forró, szépen éles késsel kettévágod, és az egyik lapját jól megkened a krémmel, ne sajnáld. Összeteszed a lapokat, és megvárod, amíg kicsit tovább hűl a süti.
A végén a tetejére kened az áfonyát, de ezt a legjobb hidegen, mert akkor rádermed és semmi plusz adalék nem kell hozzá. Bevallom hagytam otthon is néhány szeletet, a többit elvittem vendégségbe, és „másnaposan” még jobban ízlett a süti, mert összeértek az alapanyagok.
Jó sütizést!