Fahéjas Peak csigák, akik tényleg lassúak! De miért is?
Fahéjas Peak csigák, akik tényleg lassúak! De miért is?
Mitől lassú egy Peak csiga? Hát most kiderül! Diétázók, Ti is el tudjátok őket csípni!
Mitől lassú egy Peak csiga? Hát most kiderül! Diétázók, Ti is el tudjátok őket csípni!
-+=
Olvasási idő: 2 percHehe, épp extraerősen gondolkodtam, hogy milyen nevet adjak a péksütinek, amikor rájöttem, hogy ez a fahéjas csiga nagyon LASSÚ csiga: ugyanis tele van vércukrot nem bolygató, lassú felszívódású szénhidrátokkal 🙂 Szóval maradtam ennél az egyszerű elnevezésnél, és nekiálltam gyúrni. Mármint a tésztát 🙂
A végeredmény: hideg májusi nap, begyújtott kályha, fahéjas sütemény illat, tiszta karácsony! (Másnap meglepődve láttam, hogy esett a hó Kékestetőn.)
Még egy dolog, amiért lassú a csigusz!
Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!
De a fahéj nem csak arra képes, hogy ünnepbe öltöztesse a lelkünket, de szervezetünkre is jótékonyan hat, fogyasszuk hát egész évben nyugodtan! Sok tanulmány készült a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásával kapcsolatban: ha például magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk “kiegyensúlyozni” azokat a hatásokat, melyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben.
Vagyis, ha a szénhidrátdús (fehérlisztes, cukoros, fehér rizses, stb) ételt fahéjjal együtt esszük, nem fog megemelkedni olyan hirtelen a vércukorszintünk, így hirtelen csökkenni sem fog. És pont ez kell a diétázóknak, hisz ahogy a lassú felszívódású fehérje, úgy a fahéj is csökkenti az éhségérzetet. Úgyhogy ezzel a recepttel kívánok sanyargatásmentes, boldog diétázást! 🙂
A tápértékek 100 gramm csigócára vonatkoznak!
Tápanyagadatok
Fahéjas Peak csigák, akik tényleg lassúak! De miért is?
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 263
Ebből zsírsavak (kcal) 171
% DV (napi érték)*
Összes zsír 19g
29%
Szénhidrát 16g
5%
Fehérje 6g
12%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).
Elkészítés
Az élesztőt 6 evőkanál langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
A lisztet, fehérjeport, sót, 3 kanál édesítőszert, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót tálba szitáljuk.
Belemorzsolunk 30 dkg margarint.
Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot meg a növényi tejet. Jól összekeverjük.
Beleütjük a tojást és kemény tésztává gyúrjuk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen, 1 ½ órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára áttesszük és átgyúrjuk, majd kettéosztjuk. Az egyik felet lisztezett deszkán kb. 25x38 cm-es téglalappá kinyújtjuk.
Rámorzsoljuk a maradék margarin felét és megszórjuk a barnacukor, a mazsola és a kandírozott citromhéj felével.
A tésztát a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és a tekercset 10 egyenlő szeletre vágjuk, majd a csigákat sütőlemezre, egymástól 1 cm távolságra fektetjük.
A maradék hozzávalókkal ugyanígy járunk el, végül tiszta ruhával letakarjuk és további fél órát kelesztjük.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 20 percig sütjük.
A maradék édesítőszert 2 evőkanál növényi tejben kikeverjük és még melegen a fahéjas csigákra kenjük.
Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.