Ajjajj, vendégek! Pánikolva rohanás a hűtőhöz, hisz kiderült, hogy nemsokára vendégek jönnek hozzánk. Szerencsére lapult még egy kevés Poppy Cream a szekrény sarkában, így végül volt mivel kínálnom a rokonokat!
Hozzávalók a kelt tésztához:
- 40 dkg süteményliszt (diétának megfelelően akár CH-csökkentett gluténmentes liszt, akár magliszt keverék)
- 35 g édesítőszer
- 25 g friss élesztő
- 1 kávéskanál nádcukor az élesztőhöz
- 2 dl rizstej
- 1 tojás
- 65 g kókuszzsír
- egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 100 g Poppy Cream mákkrém
- 50 dkg növényi túró vagy totu
- 10 dkg édesítőszer
- 1-2 tojás (ne legyen túl híg a krém!)
- 1 citromból nyert reszelt citromhéj
- 10 dkg mazsola
Az élesztőt a cukros tejben kelesszük meg. Amíg kel, a puha kókuszzsírt az édesítőszerrel és a tojással keverjük össze, majd adjuk hozzá a megfuttatott élesztőt meg a lisztet. Annyi langyos tejjel dagasszuk be, hogy eredményként egy lágy kelt tésztát kapjunk. Hagyjuk pihenni 1-2 órán át. Amíg pihen, a töltelék hozzávalóit keverjük simára (kivétel a Poppy Cream).
Ha szépen megkelt a tészta, borítsuk nyújtódeszkára, és nyújtsuk ki kb. 0,5-1 cm vastagra. Ezután jöhet a Poppy Cream réteg (kicsit előolvasztva egyenletesebben és könnyebben kenhető), rá pedig a túrós finomság. Már csak fel kell tekerni, és izzítható is a sütő!
Egy kevés kókuszzsírral kenjük ki a tepsit, és rakjuk bele a süteményt. Míg melegszik a sütő, hagyjuk pihenni a tésztát. 180 °C-os sütőben, kb 35 percig süssük légkeveréses üzemmódban.
Ha esetleg nincs kéznél növényi túró, itt egy recept (lehet ez folyósabb, mint a bolti, ebben az esetben a töltelék tojás adagját csökkentsük, különben eláztatja a tésztát):
Növényi túró házilag:
- 3 dl rizstej
- 3 db tojás sárgája
- 3 kiskanál édesítőszer
- pici só
- 1-2 csepp Peak Tasty Drops (vanília ízű)
Elkészítése:
A rizstejet tegyük a tűzre forrni, közben a tojásokat lazán verjük fel. Amikor forr a tej, adjuk hozzá az édesítőszert, sót, a Tasty Drops-ot, és jó alaposan keverjük el. Utána csorgassuk bele lassan a felvert tojásokat, és kb. 5-8 percig főzzük. Szűrjük, alaposan csepegtessük le, tiszta gézbe vagy konyharuhába tegyük bele, és lógassuk fel 2-3 órára, hogy a maradék lé is kicsöpögjön belőle. Hűtsük le, és fogyasztásig tároljuk hűtőben.
Sütemény 100 grammjának tápértéke: 237 kcal, 4.4 g fehérje, 35 g szénhidrát, 10 g zsír
Jó étvágyat! 🙂