Reggel mikor fáradtan ébredsz, pedig korán lefeküdtél és végig aludtad az éjszakát? Mikor belenézel a tükörbe, látod, hogy a szemed alatt éktelenkednek a sötét karikák és sápadt vagy? Levertnek, enerváltnak, kedvtelennek érzed magadat? Ezek a vashiány tünetei.
Vashiány
Sajnos Magyarországon népbetegségnek számít a vashiány, kifejezetten csecsemő-, gyermek- és serdülőkorban, várandósság alatt és a vegetáriánusok körében. Illetve mi nők még nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a havi vérveszteségünk miatt.
Értetlenül pislogtunk eleinkre mikor előszeretettel tanácsolták nekünk kiskorunkban, hogy együnk szöges almát, mert abban sok a vas. És nem is mondtak akkor butaságot! Az alma magába szívta a szög vastartalmát és ezek kihúzása után fogyasztották reggelire 1-2 hónapon keresztül.
A vas:
A vas nagyon fontos szerepet játszik az emberi szervezetben. Csökkent vasbevitel esetén a szervezet ezekből a raktárakból használja fel a vasat, csak ennek kimerülését követően csökken a vér hemoglobin tartalma, és fejlődik ki a vérszegénység. A hemoglobin működése ehhez kötött.
A hiányállapotban szenvedőknél nem csak a fent felsorolt tünetek mutatkozhatnak, hanem az alábbiak is utalhatnak vashiányra:
- korai őszülés
- a hajvégek töredezése
- szellemi fáradtság
- szétszórtság
- gyakori fejfájás
- szédülés
- étvágytalanság vagy épp ellenkezőleg, falási rohamok
- nyelvszárazság
- fertőzésekre való fogékonyság.
Kihangsúlyoznám, hogy ezeknek a tünetek észlelése még nem feltétlenül jelenti a vashiányt. Mindenképpen javasolt laborvizsgálatot kérni, hogy megbizonyosodjuk, hogy tényleg van-e valami problémánk.
Milyen ételek tartalmaznak vasat, illetve hogyan kerülhetjük el a hiányállapotot?
Vashiány pótlás: vitaminok és ásványi anyagok
Fontos, hogy változatosan táplálkozzunk. Vannak azonban olyan táplálékok, amelyek csökkentik a vas felszívódását, például túl sok rost fogyasztása, korpák, kávé, tea, de vannak, amik segítik azt, pl: C-vitamin. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne együnk rostban gazdag ételeket, hanem, hogy a megfelelő kiegyensúlyozott táplálkozással, elkerülhetőek a hiányállapotok.
Kiváló vasforrásaink:
- spenót, mángold, sóska,
- cékla, káposztafélék
- fokhagyma, hagymafélék
- aszalványok (barack, mazsola, szilva) ezekkel óvatosan, mert sok kalóriát tartalmaznak.
- petrezselyemzöld, kapor
- hüvelyesek,
- zab
- mák
- cseresznye, ribiszke, málnacsipkebogyó
Fogyasszuk egészséggel őket!
Mosonyi Barbi