A pinitol, mint az a vizsgálatok alapján kiderült, képes a vércukorszintedet csökkenteni, és a tested kreatin visszatartásán javítani, mely a cukorbetegek előnyére válik. Ez az anyag, a sportolók számára az izomtömeg növelő, teljesítmény fokozó funkciója érdekes. A pinitol néhány zöldségfélében található meg, pl. a szójababban, vagy a mandulafenyőben és más növényekben, mely természetes körülmények között, az egyik alkotórészük.
A pinitol, vagy pontosabban a D-Pinitol, a D-chiro-Inositol monometilált formája, mely egy inositol forma. Kémiai nevek: 3-O-metil-1,2,4 cis-3,5,6 transz hexahidroxiciklohexanol 3-O-metil-chiroinositol
Mint az új hatóanyagok felfedezésekor már megszokottá vált, némely tanulmány az egekig dicséri ezt a „csodaszert”, némely kutató pedig, mint hatástalan anyagot írja le tanulmányaiban. A következő, objektív összefoglalásban átnézzük, hogy mit is tudunk a pinitol-ról. Ne várj csodákat tőle, de mindenképpen figyelemreméltó hatékonysággal rendelkező anyagról van szó .
Akkor érdekes a számodra, ha csökkentened kell a szénhidrát beviteledet – tehát fogyni szeretnél, ám az inzulin, izomzatépítő hatásait ki akarod használni.
A következőkben, a pinitol minden előnyös tulajdonságát leírjuk, melyből nyilvánvalóvá válik, hogy a cukorbetegek számára igen fontos, új anyagról van szó.
Mindenekelőtt, meg kell értened, hogy az inzulin miért fontos a szervezetben:
Az inzulin anabolikus (izomzatnövelő) hormon. Anabolikusabb, mint a tesztoszteron. Tápanyagokkal látja el, és szállítja ezeket a sejtekhez, amely a fehérjék szervezeten belüli szintézisét ösztönzi. A sportolók a vérükben lévő magas inzulin szintről dextróz vagy maltodextrin fogyasztásával gondoskodnak. Sokszor naponta többször is teszik ezt, mely miatt a testen a zsírraktározás elindulhat, illetve ez az állapot elősegíti a cukorbetegség kialakulását.
A pinitol nem hoz létre, vagy nem termeltet inzulint a szervezetben, hanem hasonlóan működik a tápanyagok szállítását illetően a sejtekhez, mint az inzulin. A pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott. Mikor az inzulin az izomsejtek receptoraihoz kötődik, foszfatidil-inositol-foszfát keletkezik, melyet a sejt felismer, és a foszfatidil-inositol-3-kináz (PI3K), és a fehérje kináz B (PKB) aktiválódásakor a tápanyagok szállítódása a sejtekbe felerősödik.
A D-pinitol és az abból a szervezeten belül képződő D-chiroinositol, nagyon hasonló kémiailag a fent megnevezett fofatidil-inositol-foszfáthoz, mely a fent leírt mechanizmus szerint juttat tápanyagokat a sejtekbe. A D-pinitol hatásához többlet inzulin nem kell. Egyszerűen a sejt egy jelet küld, melyet az kötődő D-Pinitol érzékelésekor bocsájt ki és melyet úgy érzékel, mintha inzulin lenne.
Az inzulin akkor kerül a véráramba nagyobb mennyiségben – azért, hogy erősítse a tápanyagok beáramlását a sejtekbe – , mikor nagy mennyiségű (100 g), magas glikémiás szénhidrátok, vagy inzulin injekció jut a szervezetbe (mely a cukorbetegek esetében történhet normál körülmények között), melyből mindkét eset sem az egészséges, sem a cukorbetegek számára nem egy ideális állapot.
A pinitol erősíti ezt a sejthez szállító-hatást, már napi 500 mg bevételével, és a pinitol egyáltalán nem káros anyag. Ázsiában a szója fogyasztás miatt, az emberek többsége napi 1000 mg-nyi pinitolt fogyaszt. A fent leírt információk miatt a pinitol a túlsúlyos II típusú cukorbetegek esetében nem tud működni. Az ilyen betegekben az említett jelző rendszer, mely normál esetben, egészséges emberekben az inzulin, vagy a pinitol által kapcsol be, a II típusú betegeknél már tönkrement.
A hatásmechanizmusa miatt, azonban tisztáznunk kell (mely újabb tanulmányokban bukkant fel), hogy a pinitol különösen jól működik:
– ha túl kevés inzulin van a véráramban,
– vagy hipo-inzulogén I típusú cukorbetegekben, és/vagy egészséges emberekben, megfelelő körülmények között (tehát nem nagyon elhízott személyekben), nem túl sok magas glikémiás szénhidrát folyamatos fogyasztásakor. Ekkor a pinitol teljes, anabolikus inzulin hatása érezhető lesz.
Akiknél a szénhidrát fogyasztás viszonylag magas, ott a pinitol nem igazán működik, vagy akiknél a szénhidrát fogyasztás nagyon magas, ott az inzulin szint már eleve optimálisan sok, a pinitolnak többlet hatása nem lesz.
Le kell fektetnünk a tényt is a fenti hatásmechanizmusával kapcsolatban, hogy az izulin, és a pinitol nem működnek szinergikusan egymással (nem erősítik egymás hatását), hanem még konkurálnak is. Egy kísérlet meg is erősítette, hogy az inzulin hatása a pinitol miatt le is csökkent.
Mindkét anyag ugyanazt az enzim-rendszert használja fel, és meríti is ki azokat. Ezt azt jelenti a sport gyakorlatban, hogy ha egy atléta 100 g dextrózt vesz be, a kreatin, és aminosav adagjával együtt, és a maximális inzulogén anabol tápanyagszállítást szeretné elérni az izomsejtjeibe ezzel, akkor ne vegyen még be pinitolt is. Ha pinitolt vesz be, és 100 g szénhidrátot nem, akkor már ezzel is elérte a maximális tápanyag szállítódást a sejtekbe.
Az iménti fejtegetések kapcsán is látnunk kell, hogy a pinitol az átlagosnál nagyobb izomnövekedést nem képes elérni az izmokban.
Amire viszont a pinitol képes: a maximális természetes izomnövekedést éri el, a legkevesebb testzsír felhalmozódás nélkül.
Ezzel az anyaggal képes leszel a zsírképző, nagy mennyiségű szénhidrátokat elhagyni, ahhoz, hogy egy maximális inzulin reakciót válts ki a szervezetedben, mert ehhez elég lesz kalóriamentes pinitol-t fogyasztanod.
Amit még meg kell említenünk – a nagy tömeget építő erőemelők, vagy testépítők szempontjából fontos – ők a sok étkezés, és nagy mennyiségű szénhidrát bevitel mellett is szárazak akarnak maradni. Az ilyen sportolók, jóllehet nem cukorbetegek, de a magas szénhidrát fogyasztásuk miatt túl kevés inzulin termelődik a szervezetükben, mely miatt kevés izomzat épülhet fel, viszont a testzsír százalékuk növekszik.
Az ilyen esetekben a pinitol a legjobb hatását tudja kifejteni, és a pinitol jelentheti a megoldást (de ehhez, még klinikai vizsgálatok is szükségesek, valamint a gyakorlati felhasználás kidolgozása).
A magas fokú izomzatépítő hatását, a fehérje-szénhidrát-vitamin-ásványianyag-formula a Createston nagymértékben a pinitol tartalmának is köszönheti. Ez az all-in-one-formula, csak kevés szénhidrátot tartalmaz, de maximális inzulogén-anabol tápanyag szállítódást idéz elő az izomsejtekhez, melyet a hozzáadott pinitol fejt ki.
A szénhidrát-fehérje keverék tartalma tovább erősíti az inzulogén hatást, mellyel a lehető legnagyobb építőanyag szállítódás keletkezik az izomsejtekhez.
Végezetül még egy érdekesség a szénhidrátokról!
A szénhidrátok, köszönhetően a pinitolnak, elméletileg már nem is annyira fontosak, és nem szükségesebbek, mint az aminosavak, vagy a kreatin, melyeket az izomsejtekbe kell juttatnod. Ezek szintén képesek anabol-inzulogén reakciót kiváltani.
Azonban némi szénhidrát mennyiség az agyi funkciókhoz nélkülözhetetlen, az ATP építéséhez, enzimek, hormonok építéséhez szükséges lehet, pláne ha sportolsz. Ezért butaság azt hinni, hogy minden szénhidrát a pinitollal helyettesíthető lesz, mert a pinitol nem juttat energiát a szervezetedbe.
Rasmussen, C., et al. Influence of D-pinitol on whole body creatine retention. Abstract 1147. Annual Conference of the American College of Sports Medicine (ACSM). Baltimore, USA, 2001.
Kim, J. I., et al. Effects of pinitol isolated from soybeans on glycaemic control and cardiovascular risk factors in Korean patients with type II diabetes mellitus: a randomized controlled study. Eur J Clin Nutr. 59(3):456-458, 2005.