-+=
Olvasási idő: 2 perc

Ez a Mexikóban őshonos finomság nagyjából 322 kalóriát és 29 gramm zsírt tartalmaz. Ezen értékei ugyan felvethetik benned a gondolatot, miszerint gyümölcs helyett zsír besorolást is kaphatott volna, de 20 gramm egyszeresen telítetlen zsírsavat rejt magában. A kutatók szerint pedig ez a tulajdonsága változtatja az avokádót egészséges élelemmé.

Bizonyított ugyanis e gyümölcs étvágycsillapító és koleszterinszint csökkentő hatása. Olyannyira képes felvenni a küzdelmet az alacsony sűrűségű lipoproteinekkel, hogy jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

De ha nem kedveled a zöld, szinte kenhető húsát megenni, fogyaszthatod az avokádót olaj formájában is. Így még változatosságot is csempészhetsz a főzésbe-sütésbe, avagy a dressingbe.

Az említett telítetlen, illetve ilyen formában olajos zsírsavakban gazdag avokádó olaj egyetlen evőkanálnyi mennyisége 120 kalóriát és 10 gramm értékes, egyszeresen telítetlen zsírsavat jelent, ha a számokat nézzük. Ezen értékeknek hála, csaknem megegyezik az extra szűz olívaolajjal, de attól eltérően az avokádó olaj jól bírja a hőkezelést, ezért anélkül süthetsz, piríthatsz vele, hogy az egészségedre káros szabad gyökök keletkezzenek a procedúra során. Nagy szükséged lehet az efféle olajokra, főképp, ha te sem vagy immár hajlandó napraforgó magvakból sajtolt, ártalmas étolajat használni. A szabad gyökök alattomos, destruktív oxigén molekulák, amik megbolygatva az anyagcsere folyamatokat negatív hatásokat indíthatnak be szerte a testedben, például sejtjeid pusztulását és számos egyéb egészségügyi gondot okozhatnak.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Használd tehát nyugodtan akár az avokádó olajat magas hőfokú konyhai tevékenykedéseidhez.

Igen, zsíros gyümölcs az avokádó, de egy kertész saláta szolgáltatta, vitaminokban gazdag táplálékát akkor tudja legjobban hasznosítani a szervezeted, ha adsz mellé egy kevés zsírt. No, persze nem mindegy, milyen típushoz nyúlsz, de az avokádó tartalmazta zsír talán az egyik legjobb választás ehhez. Ha például egy szóban forgó salátát megkoronázol némi avokádóval, háromszor több karotinoidot szív belőle fel a szervezeted, ami nagyon kedvező hír. Plusz, ahogyan fentebb is említettem, étvágycsillapító hatású gyümölcs.
Egyél egy fél avokádót ebédedhez, s órák múltán sem fogod annyira érezni az ételek hiányát. Tapasztald ki!

Mit tud még felmutatni az avokádó?

Már sorolom is! Hiszen nem csupán zöld gyümölcshús és telítetlen zsírsavak alkotják, nem. A benne rejlő, közel húszféle vitamin és ásványi anyag mellett a napi K-vitamin szükségletednek csaknem 66%-át viheted be egy avokádóval, ami segít kordában tartani az inzulinérzékenységedet.
K-vitaminban a zöld zöldségek még kiemelkedőbbek, azt javaslom az ízlelőbimbók kedvéért, párosítsd a kettőt egy salátában, s jóleső lesz eztán a vércukorszinted szabályozása. Tedd ezt nyugodtan avokádó krémmel, de vigyázz, ha boltban vásárolnád, mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy tényleg van-e benne avokádó. Sajnos sok bolti krémnek csak megmutatták a gyümölcsöt a gyárból kifelé és csupán aromát ontottak belé.

Remélem, te is belátod már, mennyire értékes élelmet mutattam be neked. Próbáld ki, ha még nem tetted. Ha íze is beválik, színesítsd vele ételeid ezután is.

avokádó

avokádókrém


Forrás:
Fat metabolism in higher plants XXIII. Properties of a soluble fatty acid synthetase from avocado mesocarp – P Overath, PK Stumpf – Journal of Biological Chemistry, 1964 – avocadosource.com

Stability of avocado oil during heating: Comparative study to olive oil – I Berasategi, B Barriuso, D Ansorena, I Astiasarán – Food Chemistry, 2012 – Elsevier

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!