A fehérje minden ember és főleg sportoló számára elengedhetetlen ahhoz, hogy az izomzata megfelelően fejlődjön. Ezek a tények gondolom a Te számodra sem ismeretlenek, azonban nem mindegy, milyen típusú proteinforrásból fedezed a szervezeted számára szükséges mennyiséget. A Journal of the American College of Nutrition olyan tanulmányokat és folyóiratokat versenyeztet, amelyek az emberek számára nélkülözhetetlen nyomelemekről szól. 2014-ben a szója-, és a tejsavófehérje összehasonlítását tartalmazó cikk nyerte el a Ragus-díjat, mellyel a legkiemelkedőbb munkákat jutalmazzák. A cikkeben a két fehérjetípus az SHBG-re és a kortizol szintre kifejtett hatását vizsgálta.
Mi az az SHBG és kortizol?
SHBG: Az SHBG a máj által termelt transzport fehérje, mely a plazmában a tesztoszteron, dihidrotesztoszteron és ösztrogén 60%-át megköti és szállítja. Alacsony és magas tesztoszteronszint mérésekor az SHBG mérése javasolt, az SHBG és tesztoszteron-koncentrációból kiszámolható a biológiailag aktív hormonkoncentráció.
Kortizol: a kortizol egy szteroidhormon, amit az emberi szervezet a mellékvesékből bocsát ki. Ezt a hormont szervezeted akkor termeli, amikor stressz alatt áll. A stressz lehet betegség, baleset, sebészeti beavatkozás, nagy hőmérsékletkilengés, pszichikai behatás. Persze ez így nem teljesen igaz, ugyanis ez a hormon nagyon fontos szerepet tölt be a szervezet működésében szinte minden szinten, mint például a vérnyomás megtartásánál, a szervezet fehérjék, cukrok és zsírok felhasználásának regulációjánál. Ha a kortizol hormonszintje túl magas vagy túl alacsony, ez különböző tünetekhez, betegségekhez vezethet. Azoknál a személyeknél, akiknél huzamos ideig magas a kortizolszint, Cushing-szindróma fejlődhet ki, akiknél pedig alacsony, Addison-kór tünetei jelentkeznek. Amikor a szervezet kibocsátja a kortizolt, elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket és ezáltal aminosavakat szabadít fel. Ezek az aminosavak ezután a májba kerülnek, ahol glükózzá alakulnak, amit a szervezet, mint energiaforrást használhat fel. Ez a leírt folyamat megemeli a vércukorszintet, ami által az agynak elegendő glükóz áll rendelkezésére, mint energiaforrás. Ugyanabban az időben a szervezet többi szövete a hormon hatására csökkenti a glükóz felhasználását, mint energiaforrást. A kortizol szintén megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, amit az izmok használnak fel, mint energiaforrást.
Összegezve ezek az energiaátirányító folyamatok felkészítik a szervezetedet, hogy kezelni tudja a stresszes állapotot.
A cikkem elején említett kísérletben 20-as éveikben járó férfiakat 3 csoportra osztottak. Az egyik csoportba kerültek a szójafehérjét, a másikba a tejsavófehérjét és a harmadikban maltrodextrint (placebo csoport) fogyasztók. A csoport tagjai minden reggel elfogyasztottak 14 napig 20 grammnyi hozzájuk rendelt táplálékkiegészítőt, majd ezt követően egy intenzív testsúlyuknak 80% -t használó edzést kellett végezniük.
14 nap után a férfiakban felmerülő aggodalom a szójafehérjével szemben, miszerint csökkenti a tesztoszteronszintet nem igazolódott be! Azonban ez csak egy rövid vizsgálati időszak volt. A tejsavófehérje azonban a szójával szemben csökkentette a káros kortizolszintet, amit a test termel egy intenzív edzés után. A kutatók szerint érdemesebb tejsavófehérjét fogyasztani, azonban ha rövidebb ideig használsz bármilyen növényi alapú fehérjét, akkor az nem okoz károsodást a hormonháztartásban.