-+=
Olvasási idő: 3 perc

Létezik egyáltalán egészséges zsír, amit a mindennapos sütéshez-főzéshez használhatsz? Létezik, és ez a kókuszzsír. Számos jótékony hatással rendelkezik, még a fogyást is elősegítheti.
De mi is egyáltalán a kókuszzsír?

Kókuszzsír

Close-up of coconut oil on the wooden spoonA kókuszdió fehér húsában (kopra) található zsiradékot hívják kókuszzsírnak, amit többféle eljárással nyerhetnek ki a kókuszhúsból. A kókuszdió fehér húsában található zsiradék kinyerésének a technikája határozza meg a minőséget.

Kétfajta kókuszzsír/olaj van használatban:

1. Szűz, VCO kókuszolaj, mely kókusz ízű (hidegen préselik vegyszermentes feldolgozás)

2. Szűrt, RBD, konvencionális olaj, finomított, fehérített, szagtalanított és íztelen

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Általában ez a kókuszzsír/olaj található a legtöbb helyen (gőzöléssel vagy vegyileg vonják ki a kókuszzsírt a koprából). A kókuszolaj és a kókuszzsír név alatt ugyanaz az anyag értendő, mert a kókuszdió fehér húsában 92%-os telített zsír található. Mivel 24 fokon olvad, a természetes lelőhelyén mindig folyékony állapotban található, ezért olajnak nevezik, de valójában 92%- os telített zsír.

Tudod, mi teszi a kókuszzsírt egyedülálló tulajdonságúvá? Egyrészről közepes lánchosszúsága, másrészt laurinsav tartalma. Alapvetően minden zsír és olaj, amit használunk (étolaj, sertészsír stb.) hosszú láncszemű zsírláncokból áll, és emiatt kell a lipáz enzim az emésztéséhez, azért, hogy egyes zsírlipidekké essen szét a lánc és így a szervezetben fel tudjon szívódni. A kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsír, ezért vegyileg könnyen oldódik. Ezért használható eredményesen a betegségeknél kiegészítő anyagnak, mert nem kell hozzá a lipáz enzim, és emiatt más utat jár be a szervezetben. Ettől egyedülálló zsiradék a világon a kókuszzsír!

A kókuszzsírnak egyik legfontosabb tulajdonsága a magas hőtűrő képessége, és a zsírláncok könnyű vegyi oldódása, ami miatt az emésztésnél nem kell a lipáz enzim a zsírsavláncok bontásához.

Kókuszzsír hatásai

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHogyan erősítheted az immunrendszeredet a kókuszzsírral?

Bizonyára nem ismeretlen számodra, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a kisgyermekek első életévében. Nemcsak a tápanyagokat biztosítja, hanem egy különleges anyagot is tartalmazz (3.6%-ban). Ez a laurinsav. Ez az anyag segíti a kisbaba immunrendszerének kialakulását és erősítését. Az anyatejen kívül a természet másik bőséges laurinsav-forrása a kókuszolaj.

Hogyan használd a kókuszzsírt?

Melegen sütéshez, pároláshoz, hidegen süteményekbe vaj, margarin helyett vagy szendvicskrémként elkészítve is használhatod. Míg az olajat nem szabad többször hevíteni (és még egyszer sem egészséges magas hőfoknak kitenni), mivel ekkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne, ezért a felhasználása egy sütésben kimerül. A kókuszzsír azonban stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik. Étkezési célokon kívül kiválóan alkalmazható bőrápolásra is. A kókuszzsír nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé, azonban a felsorolt tulajdonságai miatt érdemes meggondolnod, hogy lecseréled a hagyományos napraforgóolajadat kókuszzsírra.

Ha más okból nem is, már csak azért is megfontolandó, mert ha kókuszzsírral sütsz, megtapasztalhatod, hogy nincs az rossz, büdös olajszag sütés után az egész lakásban, továbbá a gyomrodban sem lesz nehéz, kellemetlen érzés.

Mindenkinek csak ajánlani tudom! Te próbáltad már?

Fresh coconut

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!