A só használattal kapcsolatban temérdek nézet és vélemény kering a köztudatban, az egészségmegőrzés és a diéta kapcsán is. A magas vérnyomás, a szívritmus zavarok, keringési rendellenességektől kezdve az ödémásodás, püffedt test, vizes lábak, bokákon át számtalan tünet jelzi a túladagolását.
Táplálkozás
Szükségünk van rá? Együnk sótlanul?
Sokan bizonytalanok ezen a téren, teljesen jogosan. Valójában a sóra, illetve a nátriumra a szervezetednek szüksége van, a vízháztartásod egyensúlyában, az izommunkában, és a diétában is.
Nem mindegy azonban, hogy mennyire vagy tisztában a bevitt táplálék nátrium tartalmával. A félkész ételek, konzervek, a felvágottak, a kenyér, a tartósítószert tartalmazó élelmiszerekben mind megtalálható a nátrium, így valóban a szükségesnél több nátriumot juttatunk a szervezetbe, főleg ha még extrában is sózunk. Ezen túlmenően a hagyományos étkezési só a nátrium mellett nagy mennyiségben kálium-kloridot is tartalmaz. A Magyarországon forgalomban lévő sók legtöbbjének kálium-klorid tartalma 20% és 60% közötti, és sajnos csak a “maradék” részt teszi ki az emberi szervezet számára elengedhetetlen nátrium-klorid. Ezeknek a sóknak a fogyasztásával a szervezetbe bevitt káliumtartalom sokszorosa az egészségügyileg indokoltnak, így akár életveszélyes állapotba is kerülhet a fogyasztója.
Táplálkozás, diéta – sóval vagy nélküle?
Egyes nézetek szerint még ennél is rémisztőbb a helyzet, de nézzük az orvosi tényeket: A kálium-klorid hosszabb távú túladagolásának hatásai:
- A mellékvese abnormálisan megnagyobbodik.
- A szervezetedben elégtelen lesz a szőlőcukor-képződés, mely miatt elégtelen zsír- és cukorfelhasználás alakul ki. Később cukorbetegség alakul ki.
- A különböző stressz hatások kivédésére szervezeted képtelenné válik.
- Koncentrációképtelenség, fáradtság, feledékenység alakul ki.
- A fertőzésekkel szemben csökken az ellenálló-képesség.
- Állandó szédülések.
- A nátriumhiány a szövetekben ozmózis-zavarhoz vezet, többlet-víz vándorol a sejtekbe, ami vizesedéshez vezet.
- Először a túlzott kálium beviteltől érzelemmentessé válunk, majd különféle magatartászavarok, elmebetegségek alakulnak ki. Depresszió.
- Csökken a keringő vérmennyiség, a vér besűrűsödik, csökken a viszkozitása. Agyvérzés, szívroham, érelzáródás alakul ki.
- Romlik a keringés. Aranyerek és visszerek alakulnak ki.
- A vese vérellátásának a zavara miatt csökken a szűrési (méregtelenítési) teljesítménye.
- Idővel elégtelenné válik a veseműködés.
- A bőr és a nyálkahártyák kóros elváltozásai.
- Fogamzó képtelenség férfiakban és nőkben egyaránt. (Feltételezhető, hogy a spermiumok számának jelentős csökkenése erre vezethető vissza.)
- Magas vérnyomás.
- Csontritkulás.
- Szívelváltozások.
- Izomgyengeség.
- Hormonális zavarok.
Mi akkor az ésszerű megoldás?
Semmiképp nem az, hogy ne sózzunk! Ha egészségesen táplálkozol és ezzel az indokkal só-pótlókkal, vagy sótlanul eszed az ételed, akkor még rosszabb %-os irányba tolhatod el a kálium-nátrium arányt. A hivatalos orvosi és akadémiai álláspont szerint a nátrium-klorid és kálium-klorid megfelelő, úgymond tökéletes százalékos aránya: 90% 3%. Tehát 30-szor annyi nátrium-klorid szükséges a szervezetednek, mint kálium-klorid.
A megoldást a kereskedelmi forgalomban kapható kálium-mentes só jelentheti, amellyel a szükséges nátriumot bejuttathatod a szervezetedbe anélkül, hogy más káros mennyiségű vegyületek nélkül.
PeakGirls
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!
/Forrás: www.zoldhaz.info/