-+=
Olvasási idő: 3 perc

A só használattal kapcsolatban temérdek nézet és vélemény kering a köztudatban, az egészségmegőrzés és a diéta kapcsán is. A magas vérnyomás, a szívritmus zavarok, keringési rendellenességektől kezdve az ödémásodás, püffedt test, vizes lábak, bokákon át számtalan tünet jelzi a túladagolását.

Táplálkozás

Szükségünk van rá? Együnk sótlanul?

Sokan bizonytalanok ezen a téren, teljesen jogosan. Valójában a sóra, illetve a nátriumra a szervezetednek szüksége van, a vízháztartásod egyensúlyában, az izommunkában, és a diétában is.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Nem mindegy azonban, hogy mennyire vagy tisztában a bevitt táplálék nátrium tartalmával. A félkész ételek, konzervek, a felvágottak, a kenyér, a tartósítószert tartalmazó élelmiszerekben mind megtalálható a nátrium, így valóban a szükségesnél több nátriumot juttatunk a szervezetbe, főleg ha még extrában is sózunk. Ezen túlmenően a hagyományos étkezési só a nátrium mellett nagy mennyiségben kálium-kloridot is tartalmaz. A Magyarországon forgalomban lévő sók legtöbbjének kálium-klorid tartalma 20% és 60% közötti, és sajnos csak a “maradék” részt teszi ki az emberi szervezet számára elengedhetetlen nátrium-klorid. Ezeknek a sóknak a fogyasztásával a szervezetbe bevitt káliumtartalom sokszorosa az egészségügyileg indokoltnak, így akár életveszélyes állapotba is kerülhet a fogyasztója.

Táplálkozás, diéta – sóval vagy nélküle?

Egyes nézetek szerint még ennél is rémisztőbb a helyzet, de nézzük az orvosi tényeket:       A kálium-klorid hosszabb távú túladagolásának hatásai:

  • A mellékvese abnormálisan megnagyobbodik.
  • A szervezetedben elégtelen lesz  a szőlőcukor-képződés, mely miatt elégtelen zsír- és cukorfelhasználás alakul ki. Később cukorbetegség alakul ki.
  • A különböző stressz hatások kivédésére szervezeted képtelenné válik.
  • Koncentrációképtelenség, fáradtság, feledékenység alakul ki.
  • A fertőzésekkel szemben csökken az ellenálló-képesség.
  • Állandó szédülések.
  • A nátriumhiány a szövetekben ozmózis-zavarhoz vezet, többlet-víz vándorol a sejtekbe, ami vizesedéshez vezet.
  • Először a túlzott kálium beviteltől érzelemmentessé válunk, majd különféle magatartászavarok, elmebetegségek alakulnak ki. Depresszió.
  • Csökken a keringő vérmennyiség, a vér besűrűsödik, csökken a viszkozitása. Agyvérzés, szívroham, érelzáródás alakul ki.
  • Romlik a keringés. Aranyerek és visszerek alakulnak ki.
  • A vese vérellátásának a zavara miatt csökken a szűrési (méregtelenítési) teljesítménye.
  • Idővel elégtelenné válik a veseműködés.
  • A bőr és a nyálkahártyák kóros elváltozásai.
  • Fogamzó képtelenség férfiakban és nőkben egyaránt. (Feltételezhető, hogy a spermiumok számának jelentős csökkenése erre vezethető vissza.)
  • Magas vérnyomás.
  • Csontritkulás.
  • Szívelváltozások.
  • Izomgyengeség.
  • Hormonális zavarok.

Mi akkor az ésszerű megoldás?

Semmiképp nem az, hogy ne sózzunk! Ha egészségesen táplálkozol és ezzel az indokkal só-pótlókkal, vagy sótlanul eszed az ételed, akkor még rosszabb %-os irányba tolhatod el a kálium-nátrium arányt. A hivatalos orvosi és akadémiai álláspont szerint a nátrium-klorid és kálium-klorid megfelelő, úgymond tökéletes százalékos aránya: 90%  3%. Tehát 30-szor annyi nátrium-klorid szükséges a szervezetednek, mint kálium-klorid.

A megoldást a kereskedelmi forgalomban kapható kálium-mentes só jelentheti, amellyel a szükséges nátriumot bejuttathatod a szervezetedbe anélkül, hogy más káros mennyiségű vegyületek nélkül.

PeakGirls

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

/Forrás: www.zoldhaz.info/

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!