A hasmenés nagyon kellemetlen tünetekkel járó bélműködési zavar, de nem szabad összetéveszteni a teljesen más eredetű Crohn betegséggel! Honnan ismerheted fel, és miként lehet kezelni a Crohn betegséget?
Az elmúlt időszakban már több alkalommal kértek tőlem étkezési tanácsot Crohn betegséggel küszködők, így egy kicsit beleástam magam az orvosi hátterébe, kezelési lehetőségeibe.
Crohn betegség
Mi is az a Crohn betegség?
A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó krónikus betegsége. A bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár, ezáltal súlyos hasmenéshez és hasi fájdalomhoz vezet. Jelenleg még nincsen a Crohn-betegség gyógyítására eszköz, azonban a különböző terápiás beavatkozások segítségével a betegség tünetei enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség (remisszió) is elérhető.
A betegség lefolyása változó. Az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbelet együttesen. A betegség lefolyása hullámzó, kiújulások és megnyugvások jelentkeznek. A jelenleg alkalmazott gyógyszerek mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak végleges gyógyulást. A tünetek fokozódása közti időszakban a legtöbb beteg jól érzi magát és csak kevés panaszuk van. A betegek a kiújulás esélye miatt szoros gasztroenterológiai (a belgyógyászat egyik ága, amely az emésztőszervi betegségek vizsgálatával és gyógyításával foglalkozik) ellenőrzést, gondozást igényelnek.
A Crohn-betegség okai
A betegség eredete ismeretlen, valószínűleg autoimmun folyamatról van szó. A tapasztalatok szerint a gyomor- és bélbetegségek összefügghetnek lelki problémákkal is. Gondolj csak a „megfeküdte a gyomromat”, „nem veszi be a gyomrom”, „ezt már nem tudom megemészteni” szólásokra! A Crohn betegek jellemzően teljesítményorientáltak, ami napjainkban egyáltalán nem meglepő.
Az életmódbeli változások, mint a stresszmentesség, segít elkerülni az emésztőrendszer állapotának romlását, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás pedig biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat.
A Crohn betegség tünetei
A Crohn-betegség nagyon komoly tünetekkel jár, mégis sokszor csak későn fedezik fel, mivel a tünetei nagyon hasonlítanak más betegségek megjelenésére is. A leggyakoribb tünetek:
- Hasmenés – általában vizes, nagyon híg széklet, ritkábban véres, nyákos.
- Vérszegénység – mely a szervezetbe jutó vitaminok késői felszívódásának vagy inkább soha fel nem szívódásának köszönhető.
- Étvágytalanság, fáradékonyság, általános közérzeti romlás – ez mind a vérszegénység következménye.
- Hasmenést kísérő heveny hasi görcsök, jellemzően a has jobb oldalán.
- A betegség ezeken kívül még járhat erős fogyással és lázzal is.
A Crohn betegségnél javasolt étrend
Mivel a betegség nagyban összefügg a táplálkozással, nem árt, ha tudod, mit kell enned, és mi az, amit feltétlenül kerülnöd kellene.
- Ne igyál tejet, még laktózmenteset se!
- Ha lehet, kerüld a durva rostokat!
- Javasolt a túró, a sajt, a joghurt, a kefir, a sovány hús és a tésztafélék étrendbe iktatása.
- Szénsavas italok helyett igyál gyomorkímélő gyümölcsleveket, teákat vagy szénsavmentes vizet!
- Ha lehet, csak olyan hidegkonyhai ételeket és péksüteményeket egyél, melyeket te magad készítettél el!
- Használj növényi zsiradékokat a főzéshez!
- A betegséggel járó vesekőhajlam miatt helyes, ha nem fogyasztasz csokoládét, kakaót, narancsot, céklát, sóskát, spenótot, meggyet, egrest és ribizlit, valamint az ezekből készült szörpöt, dzsemet, befőttet sem!
- A hasmenés miatt inkább ne egyél szőlőt, szilvát, fügét!
- A banán minden mennyiségben jó.
- Egyél sok húst és tejterméket!
- Ha édességet kívánsz, egyél házilag készült felfújtakat, sült tésztát, palacsintát!
Részletesebb lista a kerülendő élelmiszerekről
– durva rostot tartalmazó táplálékok, zabpehely, zöldségfélék (káposztafélék, száraz hüvelyesek)
– tejtermékek (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
– tejcukor, a gyakori laktázhiány miatt
– egyszerű cukrok, répacukor, nádcukor, méz
– tömény édességek, jam, lekvár, tejcsokoládék, desszertek, cukorkák, és a sok cukorral készülő ételek
– állati eredetű zsiradékok
– zsíros, kelt és hajtogatott tésztákból készült sütemények
– a bélnyálkahártyát közvetlenül ingerlő anyagok, bors, paprika, csípős paprika, paradicsom, torma, mustár, hagyma, fokhagyma,
– barna kenyér, rozskenyér, korpás, magvas pékáruk
– zsíros tejtermékek, tejszín, zsíros sajtok, zsíros tehéntúró, magyaros rántotta, tükörtojás, majonéz
– bő zsírban sült húsok, pörköltek, füstölt, pácolt húsok, zsíros húsrészek (oldalas, füstölt tarja)
– zsírosabb fűszeres készítmények, szalonnafélék, hurkafélék, füstölt készítmények, olajos halkonzervek
– apró magvas gyümölcsök (kivi, málna, eper)
– olajos magvak
– erős fekete kávé, szénsavas üdítők, alkoholtartalmú italok, gyümölcsleve, különösen a citrusfélék
– fokozott szelességet okozó ételek, a karalábé, a brokkoli
Ugyanakkor minden betegnek meg kell figyelnie, hogy mely ételek és italok mennyire irányban befolyásolják a tüneteket, erre vonatkozóan nincsenek egységes szabályok.
Természetesen, ha a Crohn betegség gyanúja merül fel, akkor a szakorvos és a gasztroenterológus felkeresése, az alapos kivizsgálás, és a szakszerű kezelése elkerülhetetlen!
Neked megfelelően működik az emésztőrendszered?