Az eper vadon termő őse, a szamóca Amerikában, Ázsiában, és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókorban ismert volt. A szamócát azonban csak a középkorban kezdték el a kertek végébe telepíteni. Azóta pedig már számtalan változatban, ízben és formában élvezhetjük.
Eper
Hogyan válaszd ki a legfinomabb epret?
Az igazán finom epernél nem a méret vagy a szín számít, hanem az illata. Ha erős, édes illatot áraszt, a külseje egységes színű és fényes, a „gallérja” pedig élénkzöld, nem nyúlhatsz mellé.
Hogyan tárold?
Az eper nagyon érzékeny ezért a nyersen nem lehet túl sokáig tárolni, érdemes mihamarabb elfogyasztanod! Ha nem akarod azonnal felhasználni, maximum két-három napig eltarthatod a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Fogyasztás előtt vedd ki a hűtőből, és hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, hogy az íze jobban érvényesüljön.
Hogyan készítsd elő?
Az epret mindig folyó vízben mosd át közvetlenül a fogyasztás előtt és sose hagyd a vízben állni, mert egyrészt teleszívja magát, másrészt elveszíti az illatát és vitamintartalmának jelentős részét.
Felhasználása
Az érett, illatos epret fogyaszthatod nyersen, önmagában is. Cukrozni az üres kalóriákon túl is nagy hiba, mert a cukor beindítja az erjedést, amelynek során a gyümölcs vitamintartalma is csökken. Meglocsolhatod citromlével, amiben minimális kalória, ámde annál több a C-vitamin van, ráadásul kis mennyiségben kiemeli az eper ízét!
Salátáidat is feldobhatod eperrel, ilyenkor a még meglepőbb hatás érdekében használj balzsamecetet, narancslevet, vagy olyan fűszernövényeket, mint a citromfű, bazsalikom.
Persze készíthetsz belőle lekvárt, öntetet, vagy akár egészséges fagylaltot is. Szemenként csak akkor fagyaszd, ha nem bánod, hogy kiolvadás után jelentősen romlik az állaga! Pár szem eperrel feldobhatod a házi limonádét, de turmixnak is fenséges!
Miért hasznos az eper?
Azon túlmenően, hogy 100gramm eper csak 30 kalóriát tartalmaz, ebben a mennyiségben 50mg C- vitamin is található. Ez a gyümölcs ráadásul gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban. Sőt, tele van E-, B2-, B5-, B6- és K-vitaminnal. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával csökkentheted a szervezetedben lévő káros szabadgyökök számát. Magas rost- és víztartalma miatt gyorsan eltelít és hosszú időre csökkenti az étvágyat.
Az eper gyógyhatásai:
Az eper rendszeres fogyasztásával csökkentheted a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér elmeszesedés és a rák kialakulásának kockázatát. Ezen kívül méregtelenít, fiatalít és különböző bőr panaszokra is jótékony hatással van. Kiváló emésztési problémák kezelésére, és magas vérnyomás esetén is. Vértisztító, keringést javító tulajdonsága is ismert.
Az eper és az allergia
Az eper hisztamint szabadít fel a szervezetben, és az erre érzékenyeknél allergiás reakciót (csalánkiütést) válthat ki. A nem túl örömteli megoldás az, ha ebben az esetben lemondasz az eper fogyasztásáról.
Tudtad, hogy az eper:
- annak idején gyógynövényként volt számon tartva és gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztották?
- ha nem adsz hozzá cukrot, nagyon jó szomjoltó?
- több, mint háromszáz biológiailag értékes anyagot is tartalmaz?
- bőrradírként is hatékony, mert megszabadít az elhalt hámsejtektől?
- napozás után remekül hűsíti a bőrt?
- Fogfehérítésre kiválóan alkalmas? Ha a pépesített földieperrel átdörzsölöd hetente egyszer a fogaidat, a hatás nem marad el!
Eper tápérték
100 gramm eper tápértéke: kcal: 30, fehérje: 0,9 g, szénhidrát: 7,2 g, zsír: 0,6 g, rost: 1,8 g.
Te hogyan szereted leginkább?