-+=
Olvasási idő: 3 perc

A gluténérzékenység miatt a megszokott pékárú vonaltól bizony távolságot kell tartanunk… de még mielőtt sopánkodva néznénk végig a sarki pékség kirakatát, megnyugtatlak! A gluténmentes élet is sokféle, változatos, finom és diétás lisztet rejt! És fehérje port is! 🙂

Sőt! Nekem annyira tetszenek, hogy bár nem vagyok érzékeny, mégis 90%-ban szinte csak ezeket használom! A sima liszthez képest sokuk SOKKAL egészségesebb: magasabb rost, összetett szénhidrát, magas vitamin és ásványi anyag tartalommal gondoskodnak arról, hogy ne érezd a hagyományos lisztek hiányát! Nézzük!

Kukoricaliszt

Kissé édeskés és kellemes illatú. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza. Az édeskés íz miatt mindenképp sütikbe, esetleg krémekbe, krémlevesekbe ajánlom, sós ételeknél – például kenyérnél – érdemes más lisztekkel keverni.

Szójaliszt

A szójabab őrlésével kapjuk. Nagyon magas a szója fehérjetartalma és jó forrása a kalciumnak, vasnak, magnéziumnak, káliumnak. Felhasználása a búzaliszthez hasonló. Kenyerek, aprósütemények készítéséhez alkalmazható, ugyanakkor jól sűríti a különböző szószokat, mártásokat is. Nagy lecitintartalmának köszönhetően a szójaliszttel készült tészták lazák, könnyűek.

Arra figyelni kell, hogy vana szójának egy jellegzetes íze, amit vagy szeretünk, vagy elfogadjuk vagy nem. Utóbbi esetben inkább kerüld!

Rizsliszt 

Totálisan Ingyenes a kiszállítás! + 33%OFF mindenre! Csak pár nap!

Ez készülhet fehér vagy barnarizsből – utóbbi élettanilag kedvezőbb. A rizsliszt textúrája finom, ugyanakkor szerintem magában nem túl jól használható, mert morzsálódó tésztát kapunk – így inkább porhanyós, omlós tésztákhoz használjuk, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle.

A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

Hajdinaliszt 

A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma és telítetlen zsírsav tartalma miatt nagyon népszerű. Hajdinalisztből készíthetünk lepényt, kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is. Hajdinalisztből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkívül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle.

Gluténmentes zabliszt

Az egyik legjobb, legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás. Fehérje tartalma és rosttartalma igen magas, nagyon jó hatással van az emésztésre és az éhségérzet csökkentésére. Bár sikértartalma nincs, így nem keleszthető – de minden más péktermékben kiváltja tökéletesen ízre, állagra a sima lisztet!

Burgonyaliszt

Szárított burgonya lereszelésével készítik. Ha sütésre használják, akkor általában más lisztekkel keverik össze. Jól használható bármilyen krumplis pékcuccok készítésére – burgonyás kenyér sütéséhez vagy pogácsákhoz. Érdemes más liszttel kicsit lazítani!

A paleo előtérbe kerülésével megannyi új liszt érkezett a konyhára – melyek között bár drága, ellenben nagyon magas rosttartalmú és diétás verziót találunk. Szinte csak a fantázia szab határt felhasználásuknak – de jellegzetes ízük, nedvszívó és egyéb fizikális tulajdonságuk miatt néha egy igazi kísérleti konyha velük az élet 🙂

Mandulaliszt 

Hámozott mandulából készül, csekély szénhidráttartalmú, fehérjében gazdag. A benne található zsírsavak jórészt telítetlenek, de a zsírtalanítás miatt nem túl zsíros lisztet kapunk, így a diétázóknak a legkedvezőbb. Nagyon hasonlóan viselkedik a zabliszthez, így amihez ő, ahhoz a mandula is passzol. Picit mandulás ízzel kell kalkulálnunk, de ez édes ételeknél csak előny! 🙂

Kókuszliszt 

A kókuszhúst zsírtalanítás után őrlik finomlisztté. Nagyon magas a rosttartalma, zsírtartalma változó – attól függően mennyire zsírtalanítják. Jellegzetes az íze (ugye kókusz…) így elsősorban édességek készítéséhez jó alapanyag. Hatalmas a nedvszívó képessége, így vagy nagyon “nedves” komponensekkel (túró, tojás, joghurt) süsd, vagy keverd más liszttel.

A kókuszlisztes sütik gyorsan sülnek, kicsit szárazabbak és morzsálódnak, ha nem figyelsz a fentiekre! Ellenben sütés nélkül mennyei raffaellók, nyers kókuszszeletek készíthetőek belőle a peak 100%-os magvajakkal!

Gesztenyeliszt 

A lisztek között szénhidráttartalma kiemelkedő, ennek nagy része keményítő. Gesztenyés íze révén édes és sós ételekhez egyaránt illik. Kenyér sütésénél akár a búzalisztet is kiválthatja, bár ilyenkor a legjobb eredmény miatt más, gluténmentes liszttel, például rizsliszttel jó keverni a jobb állag és íz végett. A gesztenyeliszt még aprósütemény, palacsinta, gofri, brownie, de akár nokedli alapanyaga is lehet.

GM répatorta recept ITT!

gluténmentes lisztek

gluténmentes lisztek diétázóknak

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!