Melyik fehérjeporra essen a választásod?

Néha lehet, hogy te is elveszve érzed magad a fehérjék világában, pláne ha még csak most ismerkedsz ezekkel a táplálékkiegészítőkkel. Ebben a cikkben most a legismertebb változatokat gyűjtöttem össze, hogy könnyebb legyen választanod a fehérjevariációk közül.

Fehérjepor

Miért is érdemes fehérjét fogyasztanod?

Ahhoz, hogy szép izomzatod építs szükséged van a fehérjére. Ennek hiányában nem fog teljesülni a tökéletes testről alkotott elképzelésed megvalósítása. A fehérje, mint makronutriens minden szövetünk és izmunk építő köve. A sportolók által használt fehérjepor – mint táplálékkiegészítő nem valami “mű” por, ami illegális serkentőanyagokat tartalmaz, hanem egy koncentrált ÉLELMISZER. Tehát, ha kevés idővel rendelkezel és nem tudsz főzni vagy éppen sietsz, akkor edzés előtt-után tökéletes megoldást nyújt a szervezeted számára a fehérjepor. Tápértékben semmiben nem különbözik a csirkemelltől vagy túrótól. Bátran fogyaszthatod, mert egészséges és szüksége van rá az izomzatodnak. Nyilván nem tanácsos túlzásokba esni itt sem, hiszen a fehérjepor egy gyors segítség és kényelmes, mert azonnal fogyasztható egy kis vízzel vagy tejjel összerázva, de ettől függetlenül nem ajánlatos kizárólag fehérjeporon élni sem.

Fehérjepor kiválasztása

Melyek a legismertebb fehérjeporok?

Tejsavófehérje izolátum: Edzés után a legjobb fogyasztani, mert gyors felszívódású és magas biológiai értékű, ezért rekord sebességgel tudjuk izmainkat aminosavakkal ellátni. Legdrágább és legtisztább fehérjepor típus.

Tejsavófehérje koncentrátum: Szintén a gyors felszívódású fehérjék közé tartozik és magas BCAA, Glutamin tartalmú, amelynek köszönhetően igen magas a biológiai értéke. A tejsavó izolátummal ellentétben valamivel hosszabb ideig biztosít jóllakottságot, így ha van lehetőséged és nem vagy allergiás a tejfehérjére akkor erre essen a választásod.

Kazein: Lassú felszívódású fehérje lévén akár 2-3 órán keresztül is képes eltelíteni mert hosszú időbe telik a megemésztése. A legjobb ha ezt a fehérjeforrást este lefekvés előtti utolsó étkezésként fogyasztod mert így biztos, hogy nem leszel éhes éjszaka. Sütéshez főzéshez a legjobb választás lehet.

Tojásfehérje koncentrátum: Remek aminosav profillal rendelkezik ugyan, és a testépítés hőskorában ez a fehérje forrás volt a legkedveltebb ugyancsak magas biológiai értéke miatt, de mióta a tejsavófehérjék gyártása megkezdődött, azóta a tojásfehérje háttérbe szorult. Azonban ha laktózérzékeny vagy akkor ezt a fehérje fajtát bátran fogyaszthatod! Szintén nagyon jó sütési tulajdonsággal rendelkezik.

Szójafehérje: Az aminosav profilja nagyon kedvező, tehát teljes értékű fehérjeként tekinthetjük, ugyanakkor gyengébb mértékben hasznosul. Ha tejérzékenységed van, kiváló alternatíva lehet a számodra.

Rizsfehérje: Állati és tejfehérje érzékenyeknek jelenthet megoldást, bár biológiai értéke jóval alacsonyabb az előbb említetteknél.

Marhafehérje: Bár elsőre nem hangzik túl jól és biológiai értéke is kisebb, mint a tejalapú fehérjének, de ha esetedben a tej vagy tojásalapú fehérje nem jöhet szóba, akkor ezzel tehetsz egy próbát.

Te melyik típust szemezted ki magadnak?

feherjepor_suteshez_fozeshez

Miklós Krisztina

Miklós Krisztina

Az 'International Sporttrainer Academy'' által kibocsátott, nemzetközi diplomával rendelkezem, emellett több éves tapasztalatom van személyre szabott edzés-és táplálkozási tervek készítésében. Remélem, hogy cikkeimmel neked is tudok segíteni elérni a céljaidat. Keress bizalommal, ha életmóddal kapcsolatos tanácsokra van szükséged.
Miklós Krisztina

Latest posts by Miklós Krisztina (see all)

Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Melyik fehérjeporra essen a választásod?
2 szavazat, 3.00 átl. szavazat (68% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Melyik fehérjeporra essen a választásod?
2 szavazat, 3.00 átl. szavazat (68% pont)
4576
Blog, Életmód
, ,