Az erény olyan magatartásban mutatkozik meg, amikor az embernek módja és hajlama van a bűnre, de mégsem vétkezik. Az erényes ember az extremitások közül, általában az arany középutat választja.” – Platón
Személy szerint keveset találkozom a mértékletességgel, és azokkal az erényekkel, melyekről Platón is említést tesz.
Ezért bátorkodom felhozni, a mértéktelen hedonizmus korában, ezt az olyan ódivatúnak tűnő témát, ami nagyon is összefügg a diétánkkal, a nőiességgel, az életünkkel, az alapvető értékrendünkkel, azaz ez nem megy ki a divatból.
★ Meg tudnám persze enni az egészet. Csak nem teszem meg. Mi az, hogy mértékletesség?
★ Platón szerint az erények azáltal fejlődnek ki, hogy az embernek megszokásává válik a jócselekedet.
Szerinte nem azért cselekszik valaki egy adott helyzetben jót, mert erényes, hanem azért erényes valaki, mert folyamatosan, megszokásként jót cselekszik minden helyzetben.
★ Platón négy sarkalatos erényt definiált, ezek az erkölcsi erények:
Igazságosság;
Mértékletesség;
Bátorság;
Bölcsesség
★ Platón és több más filozófus szerint a bátorság a legfőbb erény, mert ez teszi lehetővé a többi erény tanúsítását, amikor azokra szükség van. Tehát ezzel párhuzamban, ha a FÉLELEM nagyon erős tényező az életünkben, akkor nem fogjuk tudni kihozni önmagunkból a legnagyobb jót.
Számos további osztályozás megadható más erények meghatározásához is. Platón tanítványa, Arisztotelész például értelmi és etikai erényeket különböztetett meg.
★Arisztotelész szerint az erények gyakorlással megszerezhető készségek, tetteink belőlük fakadnak. Segítségükkel az ember uralkodhat szenvedélyein és ösztönein, alárendelheti őket az arany középútnak, amelyet az értelem diktál, és így elérheti a boldogságot.
Tehát természetesen, mint mindenben, az evésben is maradjunk mértékletesek, erényesek, azaz amikor az a kérdés felém, miért nem eszem meg az egészet egyszerre a válaszom egyszerű: mert most ennyi ELÉG.
Használjuk az ELÉG szót gyakrabban.
diétás töltött paprika
diétában is erények
Referenciák:
Platón, Az állam http://mek.niif.hu/ 03600/03629/03629.htm