Nem győzzük elégszer kihangsúlyozni, hogy milyen fontos a magas fehérjebevitel a szervezeted számára. Legyen szó akár testsúlycsökkentésről, izmosabb külső kialakításáról vagy egész egyszerűen egészséges táplálkozásról, a fehérjediéta elengedhetetlen bármi is legyen a célod.
Sokszor azonban már eleve az okoz problémát, hogy milyen formában is fogyasztod az általad gazdag fehérjeforrásnak vélt falatot. Rögtön szögezzünk is le egy tényt: a csirke falatka, közismertebb nevén “nuggets” bizony nem a TOP 1 választás.
Nagyon jó úton jársz, ha már már eldöntötted, hogy életmódot váltasz és fehérjedúsan fogsz táplálkozni. Eredményét tekintve idővel Te is tapasztalni fogod magadon az előnyeit, bármi is legyen a célod. Azonban Te, aki egész nap pörögsz, jóformán nincs időd semmire, sokszor nem tudod kivitelezni, hogy saját magadnak készítsd el a megfelelő alapanyagokból készült ételed.
Ilyenkor megpróbálsz valami gyors módon beszerezhető ennivalót keresni, ami azért fehérjét is tartalmaz (legalábbis azt hiszed). A csirkemell “nuggets”, illetve bármilyen ilyen előre elkészített, gyorsétteremben kapható étel közel sem tartalmaz sok fehérjét.
Egy csirkemell falatka végülis tökéletes gyors megoldást nyújthatna, hiszen semmi szénhidrát, semmi csont, semmi zsíros pác. Nézzünk meg egy kicsit közelebbről. A hús alapanyagát tekintve nagyüzemben tenyésztett, ketrecekbe tömegesen bezárt, röpképtelen, kukoricával felhízlalt, édesített kukoricás panírba göngyölt falatkák.
Adott egy, a Mississippi Egyetemen ténykedő kutatócsoport, két csirkemell nuggets és egy mikroszkóp.
A találkozásukból születő eredmények pedig megdöbbentőek. A górcső alá vetett két csirkefalatka különböző étterem konyhájából származott. Az első forrás termékének mintegy 50%-a izomból épült fel, a többi 50% alkotóeleme pedig zsír, bőr és zsigeri szervek voltak. A hivatalos arány tehát 56% zsír, 25% szénhidrát és 19% fehérje tartalom. A második beszerzési forrásból származó “husi” vizsgálatának eredménye pedig azt mutatta, hogy összetevőit tekintve 40% vázizomzat, míg a nagyérdemű többséget zsír és egyéb kötőszövetek teszik ki.
Az arány még elkeserítőbb, 58% zsír, 24% szénhidrát és 18% fehérje. A csirke “nuggets” tehát tény, hogy csirkéből készül, de hogy nem a sovány mellből az is biztos. Arról már nem is beszélve, hogy az a bizonyos aranysárga panír mit tartalmaz… A csirke “nuggets” nem más, mint a húsfeldolgozás során keletkezett melléktermék újrahasznosított formája. Mert hát miért is dobnák ki az amúgy szemétnek minősülő alapanyagot, ha egy kis formatervezés, szép csomagolás után mi emberek még pénzt is adunk ki érte.
Sajnos ez igaz a legtöbb gyorséttermi forgalmazásban kapható csirkefalatkára. A nagyobb nevek közül talán egy az, ami tényleg húst tartalmaz. Tehát, ha mindenképpen igazi húsból készült, magas fehérjetartalmú csirkefalatkát szeretnél enni, akkor az a biztos, ha Te magadnak készíted. Persze a cikk onnan indult, hogy “ha nincs időd rá”.
Csirke nuggets helyett inkább igyál meg egy fehérje turmixot. Reggel mielőtt elindulsz otthonról tegyél egy adag proteinport a shaker-be, vigyél magaddal vizet és fogyasztás előtt frissen összekeverheted. Persze az sem rossz megoldás, ha már otthon bekevered magadnak. Étkezés helyettesítésére és a hosszú telítettségérzet kiváltására a legjobb választás egy lassú felszívódású fehérje. Ha ínyenc is vagy ráadásul és szereted a finom ízeket, akkor a Micellar Casein a Te választásod.
A fehérjeszeletek ugyanúgy gyors megoldást jelenthetnek, ha hirtelen Rád tör az éhség és mégsem akarod elrontani a diétád.
Forrás: “Theatlantic – James Hamblin”
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "A csirke “nuggets” is jó a fehérjebevitelre?" című cikkhez“A fehérjeszeletek ugyanúgy gyors megoldást jelenthetnek, ha hirtelen Rád tör az éhség és mégsem akarod elrontani a diétád.”
Ebbe én is belefutottam, kiderült, hogy abból is több féle van. (különböző cukrok, szénhidrátok, ami vagy kell neked, vagy nem, stb)
Mindenesetre a nuggetsnél jobb, akár milyen is.