Sokszor hallom a folyamatos vitát arról, hogy megéri-e a magasabb árat a BIO élelmiszer, az ipari termelésű élelmiszerekhez képest. Talán csak a növényvédő szer az egyetlen különbség a bio alma, és az ipari mezőgazdaságban termesztett alma között?
Beszéljük meg logikusan és tárgyilagosan – mi az igazság a BIO élelmiszerekről?
A legnyilvánvalóbb különbség, amelyre a BIO-rajongók felhívják a figyelmed, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs növényvédő szereken, gyomirtókon, gombaölőkön és kémiai vegyületekből készült műtrágyákon termesztetett. Ezek a maradványok ugyanis a tányérodon kötnek ki.
Ez FONTOS lehet, mert nincs senki, aki az asztalán ilyen növényvédő szereket akarna látni. Ezek potenciálisan rákkeltőek, ösztrogén hatásúak, és a kémiai xenoösztrogén tartalmuk miatt, még hizlalhatnak is.
Ez a legfontosabb érv, amely valóban meggondolandó lehet. Van azonban más információm is a számodra.
Aktuálisan abban a talajban, ahol ilyen ipari termesztés folyik, a tápanyag kompozíció, tehát a vitaminok, ásványanyagok és antioxidánsok a földben, MEGVÁLTOZIK.
A földbe kerülő kémiai anyagok, az itt található baktériumok és gombák aktivitásának nagy részét lerombolják. Ezek a baktériumok teszik az ásványanyagokat a növények számára felszívhatóvá. Egész egyszerűen a sok felhasznált kemikália, a talaj tápértékét annyira lecsökkenti, hogy a növényekben végül leesik a mikro-nutriens szint.
Ezért állt elő az a helyzet világszerte, hogy az ételeink vitamin, ásványanyag és antioxidáns tartalma a minimumra süllyedt. Azok az emberek, akik megtehetik, magas dózisú multivitaminokat használnak.
A bio farmokon, ilyen veszélyes vegyszereket nem használnak, a talaj egészségesebb és biológiailag aktív marad. Emiatt a növények gyökerei több tápanyagot tudnak felszívni és olyan zöldségeket és gyümölcsöket hoznak, amelyekben NORMÁLIS mennyiségű vitamin és tápanyag van.
Kutatók már leírták, hogy a fent leírt intenzív szennyezés igaz, hogy gyorsabb terméshozamot eredményez, azonban sekélyebb és gyatrább gyökérzetet okoz a növényeknél. Nyilvánvalóan ez a gyenge gyökérzet még kevesebb mikro-tápanyagot képes felvenni. Minél fejlettebb a növények gyökere, annál egészségesebb termény fejlődhet ki a nagy felvevő képesség miatt.
Nagyon egyszerű ez az egész. Dr. Mercolánál olvashatod, hogy az BIO élelmiszerek akár 18-69%-kal több antioxidánst tartalmaznak, az ipari termesztésűekhez képest.
Néha a HELYI, fontosabb a BIO-nál is!
Tudom, ezt kevesen mondják el Neked. A BIO minősítésű élelmiszer, abban az esetben, ha Chiléből vagy Új-Zélandról érkezik, kérdéses, hogy mennyire jó Neked. Ebben az esetben más választást javaslok. Személy szerint én is ismerek olyan gazdákat, akik Magyarországon termelnek organikus élelmiszereket, de EGYSZERŰEN nem engedélyezett számukra a “BIO” minősítés használata. Nem is kérték.
Ez a legköltséghatékonyabb és legértelmesebb módszer: nézz körül, hogy van-e a közeledben (azaz Magyarországon) olyan termelő, aki közel BIO módszerekkel dolgozik, és minimális vagy NULLA mennyiségű kémiai vegyianyagot használ.
Ne felejtsd el, hogy 1 nap alatt minden zöldség és gyümölcs elérkezik hozzád Magyarországról. Egyszerűen mire elér hozzád, minimális a tápanyag csökkenés a növényben, mert leszedik és már küldik is Neked. Ez még a BIO minősítésű, Dél-amerikai banánnál is sokkal JOBB megoldás.
BIO fagyasztott zöldség?
A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek ha jól csinálják, a legfrissebb állapotukban és az érésük csúcsán vannak leszedve. Ezeket szinte azonnal lefagyasztják, azaz ha a Föld bolygó másik feléről érkeznek, akkor is sok-sok tápanyagot tartalmaznak. Ebben az esetben a fagyasztott bio élelmiszer, és a helyi termelő által nyújtott minőség közel azonos lehet, és NEM KELL lemondanod semmilyen gyümölcsről vagy zöldségről.
Tehát röviden, ha kevés növényvédő szert szeretnél a szervezetedbe juttatni, vagy gyerekeid vannak, hogyan csináld?
1. Organikus, vagy bio élelmiszereket válassz, ha lehetséges.
2. HELYI termelők terményeit vedd meg, lehetséges, hogy a közeledben sok ilyen van. Ezek többnyire nem túl drágák, ráadásul hozzáértő magyar gazdáktól vásárolsz.
3. Ne felejtsük el, hogy nem csak magad miatt javasolt ilyen élelmiszereket enned, hanem azért is, mert ezzel a Föld bolygót védjük. Nem szennyezzük a műtrágyákkal a vizet, nem tesszük tönkre a talajt.
4. NE DŐLJ BE, a bio, de “junk food” verzióknak! A bio süti, rágnivaló, keksz, kukoricapehely ettől még nem egészséges.
5. Ha nem tudod megoldani, hogy időt tölts azzal, hogy bio vagy nem bio az ételed, akkor nézzük meg mi az amit legalább MINDENKÉPP kerülj az ipari termelésből (tele van kemikáliákkal):
zeller
hagyma
őszibarack
eper
alma
áfonya
Mindannyian emlékezzünk arra, hogy csak akkor lehet megváltoztatni a világot, ha először TE MAGADBAN változol.
A felelősségteljes mezőgazdaság akkor jön létre, ha mi vásárlók, csak azt vesszük meg, ami környezetvédő módon készült. Minél több ember tud ezekről az információkról, annál kevesebben vásárolnak majd ipari termelésű terményeket, és egyre többen esznek majd magasabb minőségű élelmiszereket!
Források:
http://wp.iwaponline.com/content/10/S1/83.abstract
Dr. Mercola
M. Geary