A fenti képen egy MRI felvétel látható a fejünkről. Először is hadd emlékeztesselek, hogy gyakorlatilag MINDEN, amit ebben a pillanatban csinálsz, az agyad irányító funkcióinak köszönhető. Nem csak az általános életfunkcióidra gondolok, hanem arra is, hogy éppen mit dolgozol, milyenek az életkörülményeid, megy-e a vállalkozásod, eléred-e a céljaid, szép vagy csúnya házban laksz, vagy kikkel barátkozol.
Ha mélyebben belegondolunk, az érzelmi életed is itt zajlik és a jobb és bal agyféltekéd racionális és érzelmi világa, mindenféle testi érzeteket kelt a szívedben és a testedben. Vitatott, hogy a lelked, vagy az agyad által vezérelt hormonok és egyéb neurotraszmitterek áramai-e okozzák a szíved környékén éledő érzéseid. A jelenlegi témánk szempontjából ez lényegtelen: az agyad egy meghatározó tényező. Egyszerűen ez az a szerved, amely meglehet az egész életedre kihatással van.
Ezért kérlek arra, hogy ismerkedjünk meg azzal a néhány étellel, amelyek HATÁROZOTTAN roncsolják az agyad, ahogy az időd telik. Vannak olyan ételek is, amelyek védelmezik az agyad, úgyhogy itt az idő erre fókuszálni.
Először is a rossz hír……
Néhány étel képes arra, hogy rombolja az agyad, és a végén lassulnak a tanulási képességeid és a memóriád romlik. Egy egész életen keresztül tartó ilyen romboló hatású életmód, az életed végén a borzalmas Alzheimer kórt hívhatja elő.
Még a 30, 40, 50-es éveidben is hozhatsz olyan döntést, hogy mostantól ODAFIGYELSZ a testedre.
A létező legrosszabb étel, ami rombolja az agyad: a FRUKTÓZ.
Egy 2012-s UCLA tanulmány írta azt, hogy az az étrend, amely nap mint nap sok fruktózt tartalmaz, rombolja a memóriát és a tanulási képességeid.
http://newsroom.ucla.edu/releases/this-is-your-brain-on-sugar-ucla-233992
Nyilvánvalóan ez a sok fruktóz a testedre is negatív hatással van, az inzulin rezisztencia és az elhízás után, a cukorbetegség majd a következő lépés, de a legfontosabb információ, még csak MOST JÖN!
A fruktózzal az a probléma, hogy a városi ember NAGY MENNYISÉGBEN fogyasztja úgy, hogy NEM TUD RÓLA. A feldolgozott ételek rengeteg fruktózt tartalmaznak. Főképpen high-fuctose-con-syrup, azaz kukoricaszirup néven találod meg az élelmiszerek címkéin.
A HFCS , az édesített gyümölcslevekben, junk-foodban, sütikben, kekszekben, de a kenyérben, a reggelizőpelyhekben, müzlikben, és az olyan egyszerű öntetekben is benne van, mint a ketchup. A HFCS keresőszóra keress rá a Googleban – semmi jót nem fogsz találni róla.
Van olyan sportital, ami NAGY mennyiségben tartalmaz fruktózt, édesítőszerként. Az ilyen sportitalt TOTÁLISAN felesleges megvenned.
Az agave szirup, amely egészséges édesítőszerként van a forgalomban, a fruktóz egyik LEGKONCENTRÁLTABB természetes formája. Ne használd, ne vedd meg. Csak ha kevés van belőle az adott ételben, akkor főzz vele.
Nagyon egyszerű egyébként a felsorolt ételeket kerülnöd – nem kell megvenned, nem maradsz le semmiről. Egy egészséges étrendben, nincsenek ilyen feldolgozott élelmiszerek.
Igaz, a gyümölcsök is tartalmaznak fruktózt. Azt azonban tudnod kell, hogy SOKKAL ALACSONYABB mennyiségben. Ne felejtsd el, hoyg ezekben a növényekben lévő fitonutriensek, és antioxidánsok ellensúlyozzák azt a pici mennyiségű fruktózt, amelyet ezekkel a gyümölcsökkel elfogyasztasz. Az emberi szervezet egyébként is az ilyen ételekre van optimalizálva.
Például: A citrom vagy a lime gyakorlatilag szinte NULLA gramm fruktózt tartalmaz, és kb. 3-4 gramm szénhidrátot mindössze. A narancs például kb. 25 gramm szénhidrátot tartalmaz darabonként, amiből kb. 6 gramm a fruktóz.
Mi van még, ami károsítja az agyadat?
Az alábbi anyagoknak hosszútávon van károsító hatása.
Transz zsírok ⇒ Már biztosan tudod, mennyire erősen gyulladáskeltő anyagok ezek. Az egész testedben károsítják a sejteket. Kerüld a hidrogenizálatlan olajokat, és a sok sült és rántott ételt! Itt találsz erről, bővebb írást.
Higany ⇒ Higany a szervezetedbe általában valamilyen környezetszennyezés hatására kerülhet. A hőerőművek azok, amelyek a legtöbb higanyt bocsátanak gyönyörű bolygónk vizeibe és a levegőbe. Ez kerül bele az állatokba a tápláléklánccal, és az elfogyasztott ételekkel jut be a mi szervezetünkbe. Ilyen élőlények a tonhal, cépa, kardhal. Érdemes néha korlátoznod a tengeri hal fogyasztásod és lazacra, pisztrángra váltanod biofarmokról.
Búza-alapú ételek ⇒ Én már elég sok híranyagot küldtem arról, hogy a búzát ki kellene zárnod az életedből. A búza olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket exorfinoknak nevezünk. Ez szinte ugyanúgy hat az agyadra, mint az ópium drogok. Ez azt is azonnal megmagyarázza, milyen NEHEZEN adják fel az emberek a kenyérfogyasztást. Nekem is nehezemre esett elfelejteni 15 évvel ezelőtt.
Ez a sok tészta, kenyér és piritós addiktív…..
Sok olyan szuperétel létezik, gyógynövények, fűszerek, amelyek viszont segítik az agyműködést. A Superfood Greens és a Superfood Reds minden oldalról támogatja a szervezeted. És amit már biztosan hallottál tőlem: Az EPA/DHA, azaz az omega 3 zsírsavak, már sokszorosan bizonyítottan védelmezik az agyadat, éveken keresztül. Használd bátran!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22473784
http://newsroom.ucla.edu/releases/this-is-your-brain-on-sugar-ucla-233992