A 2-es típusú diabétesz nagyon gyakori betegség világszerte. Nem megfelelő étkezési szokások, stresszes, rohanó életmód, hajlam és öröklődés egyaránt kiválthatja. Ha már áldozatul estél, a megfelelő élelmiszerek megválasztása létfontosságú számodra. Számtalan előírt étrendtípus létezik már, eltérő alapanyagokkal, amitől lehet már Te is összezavarodtál. Íme néhány élelmiszer, amit biztosan felvehetsz a bevásárlólistádra, és fogyasztásukkal a helyes úton maradsz!
Diabétesz
Felejtsd el a reggeli péksüteményt, cukrot a kávéból és a bőséges, finom vacsorákat! Ha cukorbetegségben szenvedsz, ezeket az instrukciókat már bizonyára sokat hallottad. Tele a padlás már a “mit nem szabad enned” dolgokkal, nem igaz? Akkor most nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket nemhogy nem szabad, de különösen ajánlott fogyasztanod a vércukorszintedet javító tényezőkként.
Mandula
Pozitív hatása: javítja a glükóz anyagcseréjét
A csonthéjasok fogyasztása – nem a mogyoró, ami a földben terem – kapcsolatban áll a szervezet egészséges anyagcsere folyamataival. A vércukorszintre gyakorolt hatása miatt a mandula kiemelkedő helyen áll ebből a szempontból. Egyrészt, mert nagyon alacsony a szénhidrát tartalma, de a legfőbb ok mégis a benne található magnézium!
A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag, mintegy 300 testi folyamatban vesz részt, beleértve a vércukorszint szabályozását is. A spenót, mandula és kesudió a lehető legjobb természetes magnéziumforrások! Napi 1-2 marék mandula elfogyasztása több mint 20%-kát fedezi a szervezeted számára szükséges mennyiségnek.
Kutatások szerint mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegek esetén magnéziumhiány mutatható ki. A háttérben az inzulin szekréció állhat, ami indokot ad arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 38%-a magnéziumhiányos!
Étcsokoládé
Pozitív hatása: javítja az inzulinérzékenységet
A csokoládéban található kakaó a kakaóbabból származik, amelynek aktív összetevői a flavanolok. A flavanoloknak köszönhetően a kakaó jó hatással van az inzulinérzékenységre, különösen azoknál a betegeknél, akiknél az érzékenység már csökkent stádiumban van, illetve magas a vérnyomásuk. Az inzulinérzékenység javulásának köszönhetően a szervezeted még könnyebben mozgósítja a cukrot a vérből a sejtekbe, energiatermelés céljából.
A csokoládé fogyasztásával hozzájárulhatsz tested inzulinérzékenységének javulásához, de arra figyelj oda, hogy legalább 85%-os kakaótartalmút válassz és természetesen olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot!
2-es típusú diabétesz
Kávé
Pozitív hatása: csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A kávé több értékes ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz – többek között magnéziumot is, amelyek inzulinérzékenység-javító hatással rendelkeznek. Bár maga a konkrét folyamat nem ismert, kutatásokból mégis az derült ki, hogy a kávé csökkenti a cukorbetegség kialakulását a benne található ásványi anyagok és polifenolok révén.
Zöld kávé
Pozitív hatása: csökkenti a cukor felszívódását
A kávé vonalán elindulva a zöld kávét sem érdemes kihagyni a sorból. Hatását tekintve nagyon hasonló a hagyományos kávéhoz, de a zöld kávé tulajdonképpen a kávébab őröletlen formája. A nyers kávébab nagy mennyiségben tartalmaz klorogénsavat, amelyet már több kutatásban is megfigyeltek a cukor felszívódását akadályozó hatása miatt. Mintegy 6,9%-kal nagyobb mértékben csökkenti a glükóz felszívódását a hagyományos kávéhoz képest.
Zöld tea
Pozitív hatása: növeli a szervezet vércukorszint-szabályozását
A teafélék, főként a zöldtea tele van antioxidánsokkal, míg tápértéke gyakorlatilag nulla. Fő hatóanyaga a polifenolok, amelynek a szervezet szinte minden egyes szervére jótékony hatással bír, beleértve a glükóz anyagcsere folyamatait is. Kutatások szerint a zöld teát fogyasztók között mintegy 18%-kal kevesebb a cukorbetegek száma, mint a teát nélkülöző társaik esetében.
Almaecet
Pozitív hatása: szabályozza a glükóz-anyagcserét
Az ecet egy ősi népi orvosságnak is tekinthető, különböző egészségügyi problémák gyógyítására használták a múltban. Legnépszerűbb az almaecet, amely 32%-kal csökkenti a cukor felvételét a véráramba. Már magas szénhidráttartalmú étkezéssel egy időben fogyasztva is azonnali hatást fejt ki.
Rezisztens keményítők
Pozitív hatása: csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet
A legtöbb étrendben előforduló szénhidrátok, keményítők, amelyek leginkább magvakban, zabban, burgonyában és a banánban fordulnak elő. Azonban nem minden keményítő szívódik fel a szervezetben, egyes fajták emésztetlenek maradnak, azaz nem szívódnak fel a vérben cukorként. Ezek a rezisztens keményítők.
A rezisztens keményítők pozitív hatással vannak az inzulinérzékenységre, azonban arra figyelj oda, hogy a legtöbb élelmiszer, amelyben magas a rezisztens keményítők aránya, rengeteg cukrot is tartalmaz!
Görögszéna
Pozitív hatása: csökkenti a cukor felszívódását a vérbe
A görögszéna szintén egy közkedvelt gyógynövény, több nép is alkalmazza a gyógyászatban, különösen természetes tesztoszteronfokozó hatása miatt. A görögszéna számos vegyületet tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a vércukorszintre, leginkább kiemelendő ezek közül a 4-hidroxyisoleucin nevezetű növényi fehérje.
A görögszéna jelentős hatással van a szervezetben a glikémiás kontrollra, így nagy segítséget nyújthat az általános diabétesz kezelésében.
Fahéj
Pozitív hatása: szabályozza a cukor felszívódását a véráramba
A fahéjat évek óta használják a történelemben ételek ízesítésére, édes és sós ízekhez egyaránt. A fahéjban található bizonyos vegyületek zavaró hatással vannak egyes emésztőenzimek működésére. Úgymond lelassítják az emésztési folyamatokat, ezáltal a cukor felszívódását is. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fahéj fogyasztása pozitív hatással van az inzulinérzékenységre, főként a 2-es típusú cukorbetegek, inzulinrezisztensek esetén, valamint a policisztás ováriumban szenvedő betegeknél.
Stevia
Pozitív hatása: csökkentheti a vércukorszintet, kiváló alternatív megoldás cukor helyett
A finomított cukor egészségtelen, ez már tény. A felismerés óta számtalan édesítőszer került a piacra, mint édesítő alternatív megoldás, amelyek közül a stevia a legnépszerűbb a fogyasztók körében. A stevia a legtöbb mesterséges édesítőszertől eltérően teljesen természetes, és nemhogy káros lenne, de jótékony hatása is van a szervezetre nézve. Egy kísérletben, amelyben a tesztalanyok steviát is kukoricakeményítőt fogyasztottak, étkezés után a steviozid fogyasztóknál mintegy 18%-kal csökkent a vércukorszint, szemben a kukoricakeményítőt használó társaikkal.
Sajos a 2-es típusú cukorbetegek száma jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben, az arányok csökkenése pedig továbbra sem tapasztalható. Figyelj oda az egészségedre, mert nagyon könnyen elérhet téged is ez a fajta “népbetegség”. Ha már áldozatul estél, akkor még inkább fontos, hogy betartsd a számodra előírt diéta alapjait!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Ételek, amelyek bármilyen 2-es típusú diabétesz étrend alapjai lehetnek!" című cikkhezHasználni fogom a javasolt gyógytermékeket.
Tisztelt Cím!
Nem vagyok kezelt cukorbeteg. viszont észre vettem egy problémát. Éhség érzet majd homályos látás. Rossz közérzet. Vérnyomás kiugrás. Elkezdtem mérni a cukorszintem.Éhgyomri 6,0 alatt volt. majd kiugrott 12-ig is.Elkezdtem diétázni.reggel és este 2 szelet teljeskiőrlésű kenyeret fogyasztok.A diétázás alatt a vércukor szintem normalizálódott.Nem is volt gond a nap folyamán,csak vacsora után 2 órával. 8,7-ra is emelkedett a vércukor szintem.Volt,hogy 9,6. Ez már a diétázásom után van. Mitől lehet csak este a kiugrás?
Szia Julianna
Ezekkel a problémákkal személyesen ajánlott felkeresni egy orvost de legalább dietetikust. Móni