Gyakran kérdezik tőlünk, miért éppen Peak proteint vegyenek, miben különbözik más gyártók hasonló termékeitől. A válasz, azért, mert a mi proteinjeink szénhidrát- és zsírmentesek, illetve van bennünk hozzáadott beta-ecdysteron, l-leucin és emésztőenzimek. Itt az ideje, hogy tisztázzuk, miről is van szó pontosan!
Fehérje
Mi az L-leucin szerepe?
Az L-Leucin az aminosavak közül is talán a legfontosabb a sportolók számára – a leucin indítja meg az izomzatépítést és a növekedést, és erre minden más aminosavnál erőteljesebben képes! A TST formulás leucin (Leusteron) mondhatni, hogy még hatékonyabb az átlagos szabad formájú leucinhoz képest, hiszen vízoldható, mely a kapszulás és egyéb normál leucinokról nem mondható el. (A szervezetben azonnal elérhetőek a gyomorba kerülő vízoldható aminosavak).
Mi az az ecdysteron?
Az ecdysteroidok szteroid-hormonok, rovar-, és növényvilágból származik, és valójában már évek óta alkalmazták a sportolók teljesítményének fokozására. Tudományos kísérletek igazolják, de tudjuk már generációk, és néphagyományok alapján is (A spenót erőssé és naggyá tesz, mint az amerikai figura, Popey esetében), hogy bizonyos anyagok rendkívüli módon javítják a fizikai teljesítményt. E tulajdonsága tette az Ecdysone-t igen érdekessé az élelmiszerkiegészítők piacán, mellyel gyors erő-, és izomzatnövekedést érhetnek el a sportolók. Az Ecdysone segíti az elfogyasztott fehérjéket a szervezet számára beépíthetővé tenni.
A Peak termékek címkéjén miért spenót kivonat áll a beta ecdysteron tartalom helyett, és mi a kettő között a különbség?
A növényi kivonatokat, és ebben az esetben a spenót kivonatot standardizálni kell ahhoz, hogy biztonsággal az élelmiszerekbe kerülhessen. A standardizálás biztosítja azt, hogy a kivonat mindig pontosan ugyanazt a mennyiségű hatóanyagot tartalmazza. Ez alapkövetelmény a termék változatlan hatásossága, és a termékkel végzett klinikai vizsgálatok szempontjából is. A kivonási eljárás nagyon fontos a kivonat összetétele szempontjából. A különböző kivonási módszerek más-más összetételű, és koncentrációjú kivonatot eredményeznek. Ebből arra következtethetünk, hogy egy kivonat farmakológiai aktivitását elsősorban a kivonási eljárás határozza meg.
Egy növényi eredetű élelmiszer-kiegészítő választása esetén mindig arra kell gondolni, hogy az ember elsősorban egy kivonatot vásárol, és nem egy növényt. Nagyfokú tévedés lenne azt hinni, hogy ugyanabból a növényből előállított összes készítmény teljesen azonos minőségű.
Gondolj csak a bor készítésének folyamatára! Egy bornak, amely az északi oldal lejtőin termő szőlő fürtjeiből készült, teljesen más az íze, mint annak a bornak, amelyet a déli oldalon érlelődött fürtökből préseltek. Ugyanez az elv vonatkozik a növényi eredetű gyógyászati termékekre is.
Mit tehet, mint fogyasztó annak érdekében, hogy ne kelljen ismételten különböző hatóanyag-tartalmú kivonatokat vásárolni?
Erre való a HACCP, a GMP, és az ISO 9001-2000 követelmény rendszer egy komoly élelmiszergyártó gyárban!
A mi spenót kivonatunkat (melyet a saját gyárunkban gyártunk!) 35% beta ecdystreon tartalomra standardizáljuk. Ha a termék címkéinken tehát spenót kivonat áll, akkor az azt jelenti, hogy az a spenót kivonat mennyisége a termékben, melyben a tiszta BE tartalom 35%.
Amennyiben Beta Ecdysteron (BE a továbbiakban) áll a címkén, akkor az azt jelenti, hogy pontosan annyi tiszta BE van a termékben, és kb 3-szor annyi
spenót kivonat.
Fehérje spenót kivonattal
Azonban tisztázni kell egy fontos tényt: a BE csak EGYFÉLE ecdysteroid! Az ecdysteroid kifejezés a növényi szteroidok csoportját jelenti!
1kg friss spenót kb 400 – 500 mg ÖSSZ ecdysteroid tartalommal bír, melyben kb 200 – 300 mg a BE.
A klinikai tanulmányok az ÖSSZ ecdysteroid tartalomra vonatkoznak, az elkészített kivonatok a spenót ÖSSZES ecdysteroid féleségét tartalmazzák.Kizárólag BE tartalmú kivonatot nem lehetséges pillanatnyilag alkalmazni étrend kiegészítőkben, mert a kivonatolási gyártási technológiák az ÖSSZES ecdysteroid vegyületet kivonják a spenótból.
Amennyiben kizárólag BE tartalmú kivonatot szeretnénk, ahhoz igen drága ipari kromatográf berendezés használata szükséges, melynek alkalmazása az egekbe emelné egy doboz protein előállítását! Tisztában kell lennünk azzal is, hogy ezek az ecdysterodiok szinergizmusban működnek egymással, tehát eltávolítani őke
t tökéletesen értelmetlen lenne, és a hatékonyság rovására menne.
Tudjuk, hogy a spenót kivonat esetében kb 500 mg/nap BE-t bevéve, tehát összesen kb 1,5 g spenót kivonatot elfogyasztva a hatás extrém erős, gyors, viszont az első időszak után csökkenő erősségű hatást érünk el (a hatékonyság csökkenés ugyanígy fennáll a szteroid gyógyszereknél is). Ilyen nagy dózisokat talál a Lesuteronban(l-leucin hozzáadott beta-ecdysteronal) , és az Ecdyson kiegészítőben is.
A fehérjeporok esetében az 1mg BE/1 gramm elfogyasztott protein tökéletesen ésszerű megoldás.
Tehát még egyszer tisztázzuk, hogy a proteinekben lévő kb 10 mg BE / protein turmix (30 mg spenót kivonat/protein turmix) egy tartózkodó adagolás, mely az izomzatépítést sokkal jobban előremozdítja, mint BE NÉLKÜL!
Szintén említeni kell, ennek az adagolásnak a hosszú távú adaptogén (szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodást elősegítő anyagok.) hatását!
Természeten a proteinekhez nem adagolhatunk olyan nagy mennyiségű spenót kivonatot, mint amennyi a Ecdysone FX-ben, vagy a Leusteronban van, már csak a növényi kivonatok keserű íze miatt sem!
Már számtalan kísérlet bizonyítja, hogy a beta-ecdysteron az izomfehérje-szintézist erősen befolyásolja, és az izmok növekedését egyértelműen előmozdítja. A beta ecdysteron és a leucin megfelelő táplálkozással párosítva, a sejtfehérje szintézist és az izomzatépítést rendkívüli módon felgyorsítja.
További tudnivaló, hogy a BE extrém erősen, egymást erősítő hatékonysággal működik együtt az l-leucinnal, melyet szintén hozzáadott, és szabad formában tartalmaz a Whey Fusion!
Visszatérve a spenóthoz, és Popeyhez — még nagy-, és dédanyáink idejében a spenót valóban rendkívül vitalizáló, és a gyerekeket is erősítő étel volt. Ma már nem az igazi egészséges választás gyerekek számára, mert rengeteg nitrátot, nitritet, nitrosamint tartalmaz a műtrágyákból, és ott van az oxálsav tartalmának a problémája is. Régen ez nem okozott gondot, mikor a kertekben nőtt a spenót, azonban ma már az enzim is egyéb vitamin tartalma is alacsony, főképpen mivel a legtöbbször konzerv, vagy fagyasztott formában jutunk hozzá.
De még egy érdekesség – főképpen Közép Európában a spenótot mind máig főleg tojással, és krumplival fogyasztják – hogy miért? Mert mind a krumpli, mind a tojás a LEGMAGASABB természetes, magas biológiai értékű protein tartalommal rendelkezik!
Számos irodalomban megtalálható, hogy az 1900-as évektől kezdve a nehéz fizikai munkások rendszeresen ezt fogyasztották, és nem az íz világa miatt!
Emésztőenzimekre pedig azért van szükség, hogy az aminosavak és peptidek könnyebben felszívódjanak és hasznosuljanak a szervezetben.
Próbáltad már?