És igen, itt van végre a bodzabogyó szezon! Népgyógyászatban a bodzafa levele, kérge, virága, bogyója és a bodzahajtása is nagy kincsnek számít. Ezek közül a virágra már mutattam korábban egy jó kis lekvár receptet, most jöhet a bogyója is!
A bogyó hatóanyagainak köszönhetően a köhögéscsillapító szirupok egyik alkotóeleme, de használják még izzasztónak, nagy mennyiségben hashajtónak, illetve ödéma és reuma ellen is. Fontos megjegyezni, hogy a Sambucus nigra, azaz a fekete bodza az ehető fajta, nyersen rokonait (gyalogbodzát, fürtös bodzát) ne együk!
Hozzávalók (12 db):
- 50 g chia mag
- 200 g bodzabogyó
- 50 g zabkorpa
- 150 g liszt – bármilyen, amit használni szoktál
- 25 csepp Tasty Drops (áfonyás ízű)
- 80 g édesítőszer
- 120 g kókuszzsír
- 200 g kókusztej
- 2 db tojás
- 0,5 csomag sütőpor
Elkészítése:
A kókuszzsírt olvasszuk fel, majd a bogyó kivételével tegyünk mindent egy tálba, és keverjük csomómentesre.
Ha már csomómentes a tészta, mehet bele a bogyó is, keverjük bele óvatosan, hogy ne pürésítsük az érett szemeket.
Porciózzuk ki a muffinformákba, és előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban, 180 °C-on süssük készre 20 perc alatt.
Tápérték:
100 g muffin 265.2 kcal-t, 4.8 g fehérjét, 26.4 g szénhidrátot és 16.5 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!