-+=
Olvasási idő: 5 percGyors, egyszerű, mégis diétás édességre vágysz? A zabpelyhes túrógombóc pont ilyen! Ráadásul kevés hozzávaló szükséges az elkészítéséhez! Nekem az a bajom a diétás édességekkel, ételekkel, hogy sok alapanyag kell hozzá. Sajnos én az a fajta diétázó vagyok, akinek célravezetőbb, ha nem tart otthon vésztartalék nasit, életmentő konzervet, vagy egy kis dugikaját.
Éppen ezért szeretem, ha olyan receptet találok, amihez nem kell sok minden, nem kell bevásárolni a főzés-sütés előtt, nem kell fél csokor kaporért, csipet élesztőért, egy evőkanál akármiért (de ettől lesz igazán zamatos) a boltba szaladoznom.
A mai edzésünkön Zitával a túrógombóc szépségeiről csevegtünk, majd Zita az edzésről hazaérve összedobott egy villámgyors, fitneszes, aligkellhozzávalami zabpelyhes túrógombócot.
Lentebb megtalálod a receptjét, de addig egy érdekességet ide teszek, hogy tanuljunk is, miközben főzünk:
A sajt évekig száműzött étel volt a legtöbb diétában, ami miatt sokan szívtuk a fogunkat. Bár Magyarországon évente kb. 5 kg sajtot nyomunk be fejenként, a legnagyobb sajtevő, azaz az évi 28 kg/fő sajtot felfaló Görögországhoz képest, ez nem sok.
Melyik sajt fér bele a diétába?
Ha fogyózunk, vagy egyszerűen csak diétázunk egész évben, akkor még mindig az az első gondolatunk, hogy a sajtot bizony, húzhatjuk is ki az étrendből. Volt olyan nő a Peak Girl Átalakításokban, aki imádta a sajtot, így ő tőle megvonni ezt, nem is vezetett jó eredményekre.
Van olyan klinikai kutatás, amely azt írja, hogy napi 3-nál több adag tejből készült étel csökkenti az elhízást és az anyagcsere zavarokat.
Érdekes információ, hogy Franciaországban, szinte minden ételhez felszolgálnak sajtot is. Ki tudja talán ennek hatására is, a francia emberek karcsúbbak, mint az amerikaiak, akiknek alig van sajt az asztalukon. Hogy van-e összefüggés vagy nincs, nem tudom, de a sajtokat valóban erősen elhanyagoltuk, amikor a diétánkról beszélünk.
Közben eszembe jutott, tudom már miért: dívik a Paleo, amiből mindenféle tejszármazék ki van tiltva. Igen, ezért írom mindig, hogy NE KÖSD MAGAD a valaki által felállított szabályokhoz.
Egyél Paleo módon, de a Tanítónéni nem írja be Neked az egyest, ha néha eszel valamilyen sajtos ételt.
Mindig felüdülés, ha megtalálod azt az utat, amivel egy finom ételt be tudsz illeszteni az ételedbe, úgy hogy közben jól érzed magad testi szinten is. A sajt tele van fehérjével és kalciummal, és tök mindegy melyik típust választod, 30 gramm sajt beburkolása esetén legalább 6 gramm fehérjéhez is jutsz.
A sajt fehérje és zsírtartalma a vércukorszinted kontroll alatt tartja, és igen nehéz belőle túlenned magad, ugyanis eltelít. Ha bio sajtokat választasz, vagy olyan állatok tejéből készült termékeket, amelyek főképpen füvön és normális takarmányon nevelkedtek, akkor a sajttal elérheted azt, hogy az étvágyad csökken, a szénhidrátok utáni vágyakozás kevesebbszer fordul elő, és olyan zsírokkal töltöd fel magad mint a CLA. (ami zsírt is éget). A K2 vitamin ezekben a sajtokban, a ráadás.
Hogyan együnk sajtokat úgy, hogy közben tartani tudjuk a diétát?
(netalán kockásodjon az a has)
Az egyetlen fontos dolog, amit tudnunk kell: melyik sajt az, amelyik belefér és melyik az, amit oké, valóban csak ritkán együnk. Olyan sokféle sajt létezik, hogy azonnal találtam 20 féle könyvet erről a Googleban.
Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!
Az alapokat tegyük le először: egyik féle sajtból sem lehet, nap mint nap túlenned magad.
A bevitt kalória mennyiség egy szám, amire még mindig túl sokan fókuszálunk. Tévesen. Sokszor beszéltük már, hogy a bevitt makrotápanyagok mennyisége a releváns információ grammokban, a sikeres diétához. A kalóriák száma ehhez kapcsolódóan csak annyiban jelzőszám, hogy a kalóriák MINŐSÉGÉT megállapítsuk.
A tested hormonális válaszai azok, amelyek meghatározzák majd a fogyókúrád során elért győzelmed. Jegyezzük meg tehát, hogy a diétádba illeszthető sajt kiválasztásánál törekedjünk:
– a füvön nevelt állatok tejéből készült termékek használatára
– a full-fat sajtok előnyben részesítésére (a zsír-csökkentett verziók helyett)
Ez a 2 minőségi tényező befolyásolhatja, hogy az étrendedben jól tudod-e alkalmazni őket. Az ilyen sajtok sok CLA-t tartalmaznak és csökkentik az éhségérzeted. Az európai sajtok ráadásul jobb minőségűek szoktak lenni, mint az amerikaiak.
Tehát melyik az a 4 féle sajt, ami még belefér? (amíg nem viszed túlzásba!)
1. A Mascarpone benne van az összes tiramisu receptben, és az edzőtermekben kapható, friss fehérjés sütik is ebből készülnek. Vaj helyett használhatod süteményekben, vagy simán csak gyümölcsökkel, és fehérjeporral elturmixolva. Heti egyszer úgy gondolom, nem árt meg az alakodnak.
2. A túró vagy Cottage cheese, is majdnem sajt. A tejből túró készül, majd a túróból sajt. A túrót szeretjük, én is imádom beédesítve és gyümölcsökkel, egy kis Slim Proteinnel. A diétád végén járva, a benne lévő szénhidrát mennyiség miatt érdemes ügyelni arra, mennyit eszel belőle. De a legütősebb verzió, ha a Peak palacsintát megtöltöd valamilyen túrótöltelékkel.
Néha úgy érzem, nem is diétázom, amikor végignézek az elérhető, diétás ételek minőségén. Hidd el nekem, 15 éve sokkal nehezebb volt tartani az étrendet. Most nekünk nagyon JÓ.
3. A Feta sajt, nem tehéntejből készül, hanem kecsketejből. A sótartalma magas lehet, ezért felvizesedhetsz, ha sokat eszel belőle. Viszont erős íze van, így a salátádba egyáltalán nem kell belőle sok. A salátákhoz isteni.
4. A Mozzarella magas fehérjetartalmú sajt, és a zsírtartalma sem probléma. Mindenféle olasz tésztát elkészíthetsz vele úgy, hogy a tészta HELYETT, zöldségeket használsz. Gluténmentes étel, mindenféle vércukor bomba nélkül.
A fenti sajtokat tehát moderált mennyiségben eheted, és a tükörbe nézve, még ezek után is tudod majd mondani, hogy: CHEEEEESSE! 🙂
Azt nem javaslom, minden étkezésedben legyen sajt, ha diétázol. Végül pedig, a fenti 4 verzió mellett egyéb sajt opciók is lehetségesek. Például a Gouda sajt. A kemény sajtok pedig azoknak az embereknek jöhetnek jól, akik emésztési gondokkal élnek. A kemény sajtokat tovább érlelik, hosszabb a fermentálási idő is, így ha fáj néha a hasad, ezekkel is próbálkozhatsz.
Ha a tejjel problémád van, akkor nincs mit tenni, ki kell ezeket hagynod. Próbáld ki azért, mert a kecske és juhsajtok megesik, hogy valamilyen intolerancia esetén is emészthetőek a szervezetedben. A Peak Wheytella azonban cukor, glutén és laktózmentes, így az erre érzékenyek is ehetik!
Na jöjjön a zabpelyhes túrógombóc! 🙂
Hozzávalók:
450 gr zsírszegény túró
2 db tojás
3 nagy evőkanál zabpehelyliszt
csipet só
édesítőszer
gombóconként egy kanál Peak Wheytella mentes mogyorókrém
Elkészítése:
A zsírszegény túrót törd össze villával, keverd bele a hozzávalókat, majd vizes kézzel (úgy kevésbé tapad) formálj belőle gombócokat. Lobogó, forró vízbe tedd a gombócokat, ha feljön a víz színére, akkor kész is.
Szűrd le hideg vízzel, forró teflonban megpirított apró szemű zabpehelyben forgasd meg.
Variációk a zabpelyhes túrógombóc öntetéhez:
Extra tippek:
A zabpehelylisztet nem kell külön megvásárolnod, az apró szemű zabpelyhet kávédarálón pár másodperc alatt durvára tudod őrölni, de a lisztes minőséghez is elég egy perc. Finomabb, krémesebb állagot kapsz, ha hagyod egy kicsit állni a kész masszát, hogy a zabpehely és a túró íze összeérjen.
Könnyedebb gombócokat kapsz, ha a tojásfehérjéket felvered habbá, és csak a legvégén adod a masszához. Az édesítőszernél egészségesebb változatot válassz, mint Zita! A zabpehely helyett durvára vágott, pirított dióban vagy mandulában is megforgathatod, bár így egy kevés extra zsír is kerül bele.
Te mikor ettél utoljára túrógombócot?
Több egyszerű túrós recept ITT!
Zabpelyhes túrógombóc
Diétás zabpelyhes túrógombóc
Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.
Referenciák:
http://www.dairy-journal.org/articles/dst/abs/2008/04/dst88s4501/dst88s4501.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S088915759890802X
Dr. Atkin's New Diet Cookbook
https://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4899-7681-9
http://www.healthinspirations.net
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694698000806
Handbook of cheese in health: Production, nutrition and medical sciences
Victor R. Preedy,Ronald Ross Watson,Vinood B. Patel