A főzelék elég kétes érzéseket vált ki, ugye? A menzán utáltuk, de amikor a mama készítette… mindenesetre én nagy zöldésgpárti vagyok, azonban a salátán se lehet mindig élni – és a szárazabb csirkehúsok mellé gyakran kívánok főzeléket.
Sokan azt hiszik, a főzelék valami nagyon fitt és diétás dolog – csak mert van benne zöldség? – pedig a sűrítési eljárások miatt igencsak hizlaló fogás! A felhasznált olaj, liszt mennyisége azonban többnyire felesleges mennyiségű energiát tartalmaz – és ráadásul nem is jó zsír vagy szénhidrátforrásokból…
Azonban manapság a sűrítésre számos opció van – ami egészségesebb és kevesebb kalória tartalmú, mint az, amit a felmenőink csináltak!
- tejföl és tejszín helyett joghurt: minimális zsírtartalommal rendelkezik, ráadásul növényi változatban is elérhetőek
- saját magával sűrítés: azaz a zöldség egy részét vegyük ki az étel elkészültével és pürésítsük, majd keverjük vissza a többihez. Ez nem minden esetben, de például borsó-babfőzelékeknél szuper!
- burgonyával sűrítés: a megfőtt, áttört, pürésített burgonyát a főzelék alapanyagával összekeverjük. Ezt követően még egyszer alaposan összekeverjük és összeforraljuk az ételt. A krumplitól nem kell félni, nem rossz szénhidrát – sőt, ezzel az eljárással megspóroljuk a rántáshoz használt olaj és liszt energiatartalmát, így diétásabb is!
- zabpehelyliszt sima liszt helyett: az íze egyáltalán nem “reform”, szinte észre sem vehető a különbség! A zabliszttel hintsd meg a főzeléket: azaz a megpárolt vagy megfőtt főzeléket lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a zablisztet. Gyorsan elkeverjük, csomómentesre, és a tűzre visszatéve addig forraljuk, amíg a liszt “nyers” íze el nem fő, és az étel kellő sűrűségű nem lesz.
- konjak liszt: nagyon új keletű dolog! Ő egy rost, amiből nagyon kis mennyiség is óriási nedvszívó: 1 teáskanál akár fél litert is sűrít. Hátránya, hogy inkább “pudingosít”, mint sűrít, de mondjuk zabliszttel kombinálva ez nem is érezhető (így a zabból kevesebb is elég!) – Ja, a legjobb benne, hogy nincs kalóriaértéke!
- Vegan fehérje por: ez semleges ízű, hasonlóan viselkedik mint a zabliszt – ellenben az étel szénhidráttartalmát nem növeli!
Amivel NE! Az útifű maghéj is manapság felkapott rost a sűrítésre, de iszonyat darabos, nem fűrészporszerűen sűrít – így “darás” ételekbe használd csak: zabgombóc, darált hús, gyümölcsök, grízes ételek…
Látjátok, mennyi tipp! Ti hogy szoktátok, kihagytunk valamit? Mindig tanulhatunk újat! 🙂