Nem tagadom, nagy rajongója vagyok a krémeseknek… bármikor felfüggesztem a diétát 🙂 A Cukrászsulis évek alatt sok sok tutibiztos receptet zsebeltem be – például ezt a BEJGLI receptet is, aminek pontos menetét itt egy pdf-ben letölthetitek – és hát a krémes… mondta a tanár, ez a “rizikó” süti, mert mindenkinek szétfolyik elsőre… 🙂
JELENTEM NEM! A híres Russwurm cukrászda receptjét követtem – és ez elsőre pazar lett. A rizikó a tojásfehérje hőkezelése, összekavarása szokott lenni – no az itt nincs, mert tejszínnel lazítottuk a krémet – és én a biztosnság kedvéért, rost alapú fehérjeporral és zselatin lappal is megtámogattam 🙂
Még pár dolog:
— leveles tészta az eredeti, én ezt házilag hajtogattam. Ha nincs gyakorlatod, akkor a bolti leveles tésztát keresd – van már light verzió is! Vagy nagyon kezdőknek “hamis” krémes: kekszekkel rakd le 😉
Ha tudsz leveles tésztát készíteni – ezekkel az arányokkal hajtogass: 250g liszt – 250g vaj – 125 ml víz – 5ml ecet
— a krém 100% cukormentes és így is STABIL!
— a Peak MADÁRTEJES kazeinjét használtam plusz VANÍLIA forrásnak és STABILIZÁLÁSRA, hiszen ebben kazeinben olyan rostok vannak, amik segítenek megkötni, pudingosítani a folyós cuccot. Plusz azért javítja a sütike tápértékét az a plusz fehérje!!!
Előkészítés | 40 perc |
Sütés/főzés | 15 perc |
Pihentetés | 1 éjszaka |
Mennyiség |
szelet
|
- 1 csomag light leveles tészta
- 8 db tojássárgája
- 800 ml tej
- 120 gramm keményítő vagy pudingpor
- 50 gramm Peak Keep Calm Casein fehérjepor madártej
- 600 ml habtejszín (30%)
- 4 db lapzselatin
- ízlés szerint édesítő
Hozzávalók
|
- A leveles tésztád nyújtsd kb 3mm vékonyra, tedd egy tepsire és süsd ki. Azt nézd meg, hogy a választott tortaforma ráférjen 2x legalább.
- A krémhez tegyél fel 700 ml tejet forralni az édesítővel. 100 ml tejet a tojássárgával és a pudinggal keverj el.
- Ha forr a tej, keverd hozzá a pudingos sűrítő anyagot, és forrald fel bugyogásig.
- (Közben a tejszínt kezd el felverrni, ha van erre külön kezed, robotgéped)
- A zselatin lapokat áztasd hideg vízbe, majd a forró pudingba kavard el. A kazeint ezután kavard hozzá.
- Ha hűlt a krém picit, akkor dolgozd bele a tejszínt. Itt kóstolgasd, elég édes-e.
- Mehet a rétegezés: vágj kötbe egy tortalapnyi vajaslapot, erre menjen a krém fele. Vágj ki még egy tortalapot - ezt tedd félre. A maradék vajas lapot tördeld középre, és mehet rá a aradék krém. A végén az utolsó kerek vajas lappal zárd - én felvágva tettem rá, hiszen így könnyebb lesz vágni.
- 1 éjszakára tedd a hűtőbe!