A zabkása nagyon jó reggeli alternatíva lehet, ha egészségesen szeretnél táplálkozni. Illetve ha pár szabályt figyelembe veszel a készítésnél!
Először is felejtsd el az instant, zacskós zabkását. A saját készítésű nem tartalmaz mesterséges édesítőszert, cukrot, ugyanolyan gyorsan el lehet készíteni, és gazdaságosabb is.
A másik dolog, hogy a napi kalória bevitelünket, makró tápanyagaink elosztását figyelembe véve készítsük el az adagunkat. Hiába egészséges a zabkása, ha a tetejére 3 evőkanál cukros lekvárt teszel, és egy fél táblát, a kedvenc Milka csokoládédból!
Mi került az én egészséges répatortás zabkásámba?
A zabpehely nyilván a zabkásánk alapja. A szervezet számára fontos összetevőket tartalmaz. Gazdag B-vitaminban, tartalmaz cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, mangánt, rezet, vasat és esszenciális zsírsavakat Érdemes beiktatni az étrendünkbe, mivel az élelmi rostjai jó hatással lehetnek az emésztésünkre.
A rostok, így a cukkini és az útifűmaghéjliszt is lassítják a szénhidrát felszívódását.
A sárgarépa használata pedig a húsvéti répatorta hangulat miatt indokolt.
Ha keversz a zabkásádba egy kevés fehérjeport, akkor a rengeteg ízesítésnek köszönhetően sose fog unalmassá válni! Én most süti krémes fehérjét használtam.
Mi került a zabkása tetejére?
A virágpor az egyik legjobb szuper élelmiszer, amivel valaha találkoztam. Amellett, hogy szerintem nagyon kellemes íze van, magas a vitamin-, ásványi anyag tartalma, valamint magas az aminosavat tartalma.
A kendermag szintén a szuperélelmiszerek közé tartozik. A kendermagban nagy mennyiségben található fehérje, egészséges zsírok és ásványi anyagok (kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán, réz), vitaminok (E-, B- vitamin)
A fagyasztva szárított tőzegáfonyában az eljárásnak köszönhetően megmarad a gyümölcs természetes tulajdonsága (színe, íze, illata, ásványi anyag és vitamin tartalma).
A chia mag manapság nagyon népszerű, de nem csak chia pudingot készíthetsz belőle, hanem egyszerűen egy kevéssel szórd meg a zabkásád. A chia magnak magas a rosttartalma, kitűnő kalciumforrás, valamint mangánt, foszfort, szelént, magnéziumot és rezet is tartalmaz.
Mindig megszórhatod a zabkásádat egy pár szem olajos maggal, diófélével. Mivel répatorta zabkásáról beszélünk, most dió került rá. A dió nagy mennyiségben tartalmaz jó zsírsavakat – azonban parancsoljunk megálljt pár szemnél, mivel az olajos magvaknak magas a zsírtartalma, és kalória tartalma, és nagy mennyiségben nem lesz jó hatással a diétádra.
A habtejszín és a cukormentes csokoládé a boldogsághormon termelés érdekében került a reggelim tetejére.
A Waldenfarm eper öntet, pedig a büntetlen élvezeteknek kedvez. 🙂
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 5 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 20 gramm zabpehely
- 20 gramm reszelt cukkini
- 20 gramm reszelt sárgarépa
- 5 gramm Peak Delicious Whey fehérjepor - tejszínkrémes süti tejszínkrémes-süti tasak 1000g
- 1 teáskanál eritrit
- 1 teáskanál Naturganik Útifű maghéj
- 1 dl mandulatej
- 2 dl víz
- 15 gramm dió
- 2 szem eper
- 10 gramm növényi tejszín
- ízlés szerint virágpor
- ízlés szerint szárított tőzegáfonya
- ízlés szerint hántolt kendermag
- ízlés szerint Biorganik Fekete Chia mag
- 1 kocka cukormentes csoki
- pár csepp Walden Farms kalóriamentes szirup eper üveg 355g
Hozzávalók
A tetejére:
|
- A cukkinit és a répát pucoljuk meg, reszeljük le.
- A zabpelyhet a fehérjével és az útifűmaghéjjal, az eritrittel, a cukkinivel és a répával feltesszük a tűzre. Kicsit hagyjuk, hogy átmelegedjen, majd hozzáadjuk a tejet és a vizet.
- Néhányszori kevergetés mellett, forrásig főzzük, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön, ami alatt besűrűsödik.
- A habtejszínt verjük kemény habbá habverő segítségével, és 10 grammot tegyünk a zabkása tetejére. Ezután müzlis tálba töltjük, és díszítjük, a fentebb leírtakkal.
- A habtejszínt verjük kemény habbá habverő segítségével, és 10 grammot tegyünk a zabkása tetejére.
- Ezután müzlis tálba töltjük, és díszítjük, a fentebb leírtakkal.