-+=
Olvasási idő: 2 perc

A zabkása nagyon jó reggeli alternatíva lehet, ha egészségesen szeretnél táplálkozni. Illetve ha pár szabályt figyelembe veszel a készítésnél!

Először is felejtsd el az instant, zacskós zabkását. A saját készítésű nem tartalmaz mesterséges édesítőszert, cukrot, ugyanolyan gyorsan el lehet készíteni, és gazdaságosabb is.

A másik dolog, hogy a napi kalória bevitelünket, makró tápanyagaink elosztását figyelembe véve készítsük el az adagunkat. Hiába egészséges a zabkása, ha a tetejére 3 evőkanál cukros lekvárt teszel, és egy fél táblát, a kedvenc Milka csokoládédból!

Mi került az én egészséges répatortás zabkásámba? 

A zabpehely nyilván a zabkásánk alapja. A szervezet számára fontos összetevőket tartalmaz. Gazdag B-vitaminban, tartalmaz cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, mangánt, rezet, vasat és esszenciális zsírsavakat Érdemes beiktatni az étrendünkbe, mivel az élelmi rostjai jó hatással lehetnek az emésztésünkre.

A rostok, így a cukkini és az útifűmaghéjliszt is lassítják a szénhidrát felszívódását.

1+1 most 3! Bármit bármivel kombinálhatsz! + Ajándék peak szakácskönyv ebook 2.990Ft értékben!

A sárgarépa használata pedig a húsvéti répatorta hangulat miatt indokolt.

Ha keversz a zabkásádba egy kevés fehérjeport, akkor a rengeteg ízesítésnek köszönhetően sose fog unalmassá válni! Én most süti krémes fehérjét használtam.

Mi került a zabkása tetejére? 

A virágpor az egyik legjobb szuper élelmiszer, amivel valaha találkoztam. Amellett, hogy szerintem nagyon kellemes íze van, magas a vitamin-, ásványi anyag tartalma, valamint magas az aminosavat tartalma.

A kendermag szintén a szuperélelmiszerek közé tartozik. A kendermagban nagy mennyiségben található fehérje, egészséges zsírok és ásványi anyagok (kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán, réz), vitaminok (E-, B- vitamin)

A fagyasztva szárított tőzegáfonyában az eljárásnak köszönhetően megmarad a gyümölcs természetes tulajdonsága (színe, íze, illata, ásványi anyag és vitamin tartalma).

A chia mag manapság nagyon népszerű, de nem csak chia pudingot készíthetsz belőle, hanem egyszerűen egy kevéssel szórd meg a zabkásád. A chia magnak magas a rosttartalma, kitűnő kalciumforrás, valamint mangánt, foszfort, szelént, magnéziumot és rezet is tartalmaz.

Mindig megszórhatod a zabkásádat egy pár szem olajos maggal, diófélével. Mivel répatorta zabkásáról beszélünk, most dió került rá. A dió nagy mennyiségben tartalmaz jó zsírsavakat – azonban parancsoljunk megálljt pár szemnél, mivel az olajos magvaknak magas a zsírtartalma, és kalória tartalma, és nagy mennyiségben nem lesz jó hatással a diétádra.

A habtejszín és a cukormentes csokoládé a boldogsághormon termelés érdekében került a reggelim tetejére.

A Waldenfarm eper öntet, pedig a büntetlen élvezeteknek kedvez. 🙂

Tápanyagadatok
Egy nagyon nem hagyományos zabkása!
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 272 Ebből zsírsavak (kcal) 144
% DV (napi érték)*
Összes zsír 16g 25%
Szénhidrát 24g 8%
Fehérje 11g 22%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
A tetejére:
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
A tetejére:
Elkészítés
  1. A cukkinit és a répát pucoljuk meg, reszeljük le.
  2. A zabpelyhet a fehérjével és az útifűmaghéjjal, az eritrittel, a cukkinivel és a répával feltesszük a tűzre. Kicsit hagyjuk, hogy átmelegedjen, majd hozzáadjuk a tejet és a vizet.
  3. Néhányszori kevergetés mellett, forrásig főzzük, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön, ami alatt besűrűsödik.
  4. A habtejszínt verjük kemény habbá habverő segítségével, és 10 grammot tegyünk a zabkása tetejére. Ezután müzlis tálba töltjük, és díszítjük, a fentebb leírtakkal.
  5. A habtejszínt verjük kemény habbá habverő segítségével, és 10 grammot tegyünk a zabkása tetejére.
  6. Ezután müzlis tálba töltjük, és díszítjük, a fentebb leírtakkal.

Több húsvéti recept ITT!

zabkása

répatorta zabkása

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!