A legtöbb szénhidrát az ételeinkben a keményítő – a keményítők hosszú glükózmolekulák összekapcsolódásával jönnek létre. Viszont biztosan hallottál már arról, hogy vannak olyan keményítők, amelyek nem emésztődnek meg bennünk. Néha az emésztőrendszerünkön áthalad emésztetlenül.
Ezt a típusú keményítőt nevezzük rezisztens keményítőnek. A rezisztens keményítők bevitele számos egészségügyi előnnyel jár, például javítja az inzulinérzékenységet, normalizálja a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat és javítja az emésztést.
Milyen fajtái vannak a rezisztens keményítőnek?
I. típusú: A gabonákban magokban és hüvelyesekben találhatóak
II. típusú: A nyers ételekben található – például zöld banán és a nyers burgonya
III. típusú: A sokak által ismert hűtött rizsben ez található. Ez akkor keletkezik, ha a krumplit/rizst megfőzzük, majd lehűtjük. Ez a főzés és hűtés átalakítja a keményítőt rezisztens keményítővé, így egyszerűen mondva otthon tudunk gyártani magunknak.
IV. típusú: Ezek a mesterségesen előállított rezisztens keményítők
Egy banán érése során is ahogy sárgul a rezisztens keményítő átalakul a “sima” keményítővé.
A rezisztens keményítő úgy működik az emésztőrendszerben, mint egy oldható, fermentálható rost.
A fermentálható rostokat a bélbaktériumjaink oxigénmentes környezetben képesek lebontani ecetsavra, propionsavra és vajsavra, amit a bélrendszerünk előszeretettel hasznosít is – illetve a számunkra hasznos bélbaktériumokat is táplálja. Azért fontos megemlíteni, hogy táplálja a bélbaktériumokat, mivel az emberi szervezetben 10 szer több baktérium van, mint ahány emberi sejt.
Ez azért jöhet így létre mivel a baktériumok sokkal kisebb méretűek, mint egy emberi sejt, így ők kisebb helyen elférnek.
Az előbb említett butirát, vagy másik nevén vajsav – az egyik legfontosabb következménye a rezisztens keményítő emésztésének. Mivel a bél sejtjei felhasználják “üzemanyagként”. Így a bél egészségét elősegíti, mert az ott lévő baktériumokat illetve a bélfalat is egyaránt táplálja. Rezisztens keményítőt is lehet kettő az egyben reklámmal ismertetni, kiérdemelte az idők folyamán.
A rezisztens keményítő optimalizálja a bél pH értékék, csökkenti a gyulladást ezáltal a rák kialakulását is képes csökkenteni. Fekélyes vastagbélgyulladás, Chron betegség, székrekedés, diverticulitis és hasmenés fennállása esetén is javasolt a használata.
Milyen további előnyei vannak még?
- Javítja a sejtek inzulin érzékenységét – vagyis a sejteknek az inzulinra való reagálási képességét
- Hatékonyan optimalizálja a vércukorszintet
- Ha valaki a reggelinél fogyaszt rezisztens keményítőt, akkor az még az ebédkor is optimalizálja a vércukorszintet – egyszóval nem csak akkor hatásos amikor éppen megettük, hanem még néhány órával utána is, viszont érdemes napi szinten fogyasztani
- Egyes kutatások 33-50%-os javulási tendenciát mutattak az inzulinérzékenységben, ezt napi 15-30 g rezisztens keményítővel érték el.
- Az inzulin és egyéb hormonok hatását azért érdemes kihangsúlyozni, mivel számos rendellenességgel összefüggésbe hozható. Ilyenek a metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás és egyéb szív-érrendszeri megbetegedések.
- Kevesebb kalóriát tartalmaz az étel, amely több rezisztens keményítővel van felturbózva
- A rezisztens keményítőben grammonként 2 Kcal van a sima keményítőben pedig 4 gramm. A rezisztens keményítőt tartalmazó ételek tovább tartják fenn a teltségérzetet, ezáltal diétában és életmódváltásban is sikerrel alkalmazható.
Hogyan vihetsz be elegendő rezisztens keményítőt?
Például a főtt majd lehűtött burgonya, illetve rizs – megjegyzem valószínűleg a sushi is ezért olyan tápláló, mivel abban is hűtött ecetes rizs van. Továbbá a zöld banán, nyers gluténmentes zab is tartalmaz rezisztens keményítőt.
Gondolom észrevetted, hogy a magasabb szénhidráttartalmú ételekben fordul elő, ha viszont nem eszel éppen ennyi szénhidrátot, amiből érdemes mennyiséget lehet bevinni, akkor megpróbálhatod a burgonyakeményítőt. Egy evőkanálnyi burgonyakeményítő kb. 8 gramm rezisztens keményítőt tartalmaz. Emellett még az ára is teljesen optimális.
Úgy tűnik naponta maximum 50-60 g rezisztens keményítőt használ fel a szervezet, mint másban is itt is érdemes megtartani a harmóniát, nem pedig a minél több annál jobb elvet alkalmazni 🙂
Az eredményekhez lehetséges hogy 2-4 hét is kell, hogy már érezhető hatásuk legyen, ez nem versenyfutás. Illetve a helytelen étkezés sem 2-4 hétig tart általában az embereknél hanem évtizedekig, míg rájönnek tényleg, hogy mi a megfelelő táplálék nekik.
> Peak-tipp! Tudod még mi lenne a gyomrod legjobb barátja? A GLUTAMIN! Bizony! Nemcsak a bicó és a mellizom ácsingózik utána, de bizony a bélbolyhok is! Táplálja és erősíti a gyomor immunrendszert, így szedésével nemcsak az izomszövetednek, de a bélrendszerednek is teszel egy nagy szívességet! 🙂
Kellemes olvasást kívánok, ha tetszett oszd meg ismerőseiddel is!
Tovvábbi érdekességek erről ITT!
keményítő
rezisztens keményítő
Referenciák:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2982.2010.01664.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11427691
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224402001310
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320660/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22357745
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18031592