Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) az aszpartámot ártalmatlan anyaggá minősítette. Az aszpartám édesítőszert a múltban gyakran a szupermarketben megvásárolható méregként jellemezték. Az egymásnak ellentmondó vélemények világszerte összezavarják a fogyasztókat, és számos kritikus káros mellékhatásokkal vádolja az aszpartamot.
Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) nemrég nyilvánosságra hozta első teljes körű kockázatértékelését, melyben arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám a jelenlegi felhasználási szintje mellett veszélytelen.
Aszpartám
A kiadott jelentés az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és élelmiszerekhez hozzáadott tápanyagforrásokkal foglakozó testületének elnöke szerint az egyike a legátfogóbb kockázatértékeléseknek, melyet valaha végeztek az aszpartámra vonatkozóan.
Ennek részeként az összes rendelkezésre álló információt figyelembe vették, melyek alapján az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi testsúly-kilogrammonkénti 40 mg-os ADI-érték (elfogadható napi bevitel) megfelelő védelmet nyújt a fogyasztók számára. Ez alól csak a fenilketonúriában szenvedő betegek jelentenek kivételt, akiknek szigorú diétát kell betartaniuk, hogy a lehető legkevesebb fenilalanin jusson a szervezetükbe, mely az aszpartám egyik bomlásterméke.
Aszpartám édesítőszer
A szakértők az állatokon és embereken elvégzett gondos vizsgálatok alapján kizárták, hogy az aszpartám fogyasztása genetikai károsodás vagy rák kialakulásának potenciális kockázatát vonná maga után.
Az EFSA szakértői emellett arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem károsítja az agyat és az idegrendszert. Továbbá az oly sokat bírált édesítőszer nincs negatív hatással a gyermekek és felnőttek viselkedésére és kognitív képességeire sem. Szintén jó hír, hogy az érvényes ADI-érték mellett az aszpartám bomlástermékeként a szervezetbe kerülő fenilalanin nem jelent veszélyt a terhes nőkben fejlődő magzatra nézve.
Természetesen ebben az esetben is kivételt képeznek a fenilketonúriában szenvedő nők.
A szakvéleményből az is kiderül, hogy az aszpartám bomlástermékei – úgy mint a fenilalanin, a metanol és az aszparaginsav – valójában a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók. A jelenlegi kitettség mellett e három bomlástermék szintje nem kelt biztonsági aggályokat az EFSA szakértőiben.
A vizsgálat során az EFSA szakértői jelentésükben figyelembe vették az aszpartámmal kapcsolatban felmerülő valamennyi kételyt és bizonytalanságot.
Az átfogó és alapos EFSA értékelés végeredményben arra a következtetésre jutott, hogy a múltban számos kritikával illetett édesítőszer, az aszpartám nem ártalmas az egészségre, amennyiben a meghatározott ADI értéken belül maradunk.
Természetesen a továbbiakban is a Te döntésed, foglalkozol e az aszpartám témájával vagy nem egy szálkásító diéta során például.
A Peak termékek nem tartalmaznak aszpartámot. A túlzott aggodalom azonban ugyanolyan károsan befolyásolja a mindennapjaid.
Nagybán Kristóf – Mező Mónika – Peak Hungary
Forrás:
http://www.efsa.europa.eu/de/press/news/131210.htm
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!
A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.