Havi csalónapon nem hiszem, hogy a világ összeomlik egy Big Mac elfogyasztása után. De láttunk már olyat, hogy edzés után valakinek az első útja egy gyorsétterem volt, mert két hamburger esetén ennyit lát: 27 g fehérje, 42 g szénhidrát, 26 g zsír = 509 kcal, az tökéletes, nem?!
Akár ritkán, akár rendszeresen jársz gyorsétterembe hamburgerért, most érdemes átgondolnod, mert megmutatjuk mi történik a testedben miután megetted. Törődj az egészségeddel!
10 perc után – Az agyad a magas kalóriatartalmú ételeket szereti
A normál méretű Big Mac 509 kalóriát tartalmaz, ami abnormális mértékben emeli meg a vércukorszintedet. Ha egy ilyet elfogyasztasz, az agyad rögtön elkezd dopamint kiváltani, amitől boldognak érzed magad. Láttál már boldogtalan embert gyorsétteremben? Ez a folyamat hasonló, mint amit néhány gyógyszer vagy a kokain elfogyasztása után tapasztalnak az emberek és segít a kényszeres étkezés kialakulásához.
20 perc után – A függést kiváltó cukrok
A Big Mac nagy mennyiségben tartalmaz kukoricaszirupot és nátriumot. Mindkettő felelős a függőség kialakulásáért, és nagyban segít, hogy folyton ilyet akarj enni ha csak egy képet is látsz róla. Ez a két összetevő nagy mennyiségben fogyasztva elhízást, cukorbetegséget vagy szív- és érrendszeri betegségeket okoznak.
30 perc után – Támad a nátrium!
Egy Big Mac-ben 970 mg nátrium van. Ez akár kiszáradáshoz is vezethet. A kiszáradás tünete hasonlít az éhségérzethez, azt hiheted, hogy éhes vagy még, ezért eszel még valamit. De az agyad ha szomjas vagy átver, sokszor éhségérzetet közvetít (egyenlőre nem tudják pontosan a kutatók, hogy miért). Ezért nem véletlen, hogy akkora cukros üdítő jár a hamburger mellé. A vese nagyon nem örül ennek a nátrium mennyiségnek, azonnal vizet von el a szövetekből, ehhez a szívnek erősebben kell dolgoznia. Ha ez rendszeresen előfordul, szinte garantált a magas vérnyomás, a szívbetegség és a stroke.
40 perc után – Éhezni kezdesz
Miután megetted a Big Mac-et és kiléptél az étteremből szinte azonnal éhes leszel újra? Elvesztetted a kontrollt a vércukorszint felett, ami még több ételt szeretne. Először gyorsan megemelkedik, majd visszazuhan, és ismét éhes leszel.
60 perc utána: lassú emésztés
A tested általában 24-72 óra alatt dolgozza fel az ételeket. A Big Mac-nek több időre van szüksége a magas zsírtartalom miatt, akár 3-4 napig is eltarthat.
A transzzsír feldolgozása 51 napig is eltarthat. Ebből 1.5 gramm van a Big Mac-ben. Szívbetegség, elhízás, rák, cukorbetegség… Mindegyik kiváltó oka lehet.
Ha félsz, hogy testeden zsírpárnaként lerakódnak az elfogyasztott szénhidrátok, vesd be a legtökéletesebb természetes fegyvert ellene, a Carbediem-et!
Lássuk a hivatalos összetevők listájából miből is áll össze ez a termék:
Hamburger zsemle:
Fehér búzaliszt, víz, cukor, napraforgó olaj, szezámmag, élesztő, jódozott só, lisztkezelő szer (emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav-észterei, csomósodást és lesülést gátló anyag: kalcium-karbonát, antioxidáns: aszkorbinsav, enzimek)
Már az egészségtudatos rendszereknek hála nagyon sok összetevők kivontak belőle, de a cukor sajnos még mindig része, mint a lisztkezelő szer.
Sajtszelet:
Cheddar sajt (51%), víz, vaj, sajt, sovány tejpor, természetes aromák, ömlesztősók: E331 tejfehérje, só, természetes színezék: E160a, E160c, savanyúságot szabályzó anyag: E270; csomósodást gátló anyag: napraforgó lecitin
Ennek egy egyszerű terméknek kellene lennie, nem? Az egész világ eszik sajtot, akkor miért van ez a sok plusz dolog benne? Nem úgy néz ki, mint ami egy tehénből jön ki..
Húspogácsa:
100% Marhahús
Az egyetlen ami jónak tűnik. Nincs színezék vagy szabályozó anyag. Mi lehet a trükk? Ahhoz, hogy szép szaftos legyen a szendvics, fel kellett dolgozni és átalakítani, plusz nem szabad megfeledkezni a nátriumról amit később adnak hozzá.
Szósz:
Víz, növényi olaj, uborka (uborka, cukor, ecet, só, sűrítőanyag: xantán, természetes aroma (szegfűszeg, fahéj), kalcium-klorid), ecet, mustár (víz, ecet, mustármag, só, fűszerek (mustárliszt, fokhagyma, fehérbors)), cukor, tojássárgája, módosított keményítő: E1422, mustárliszt, só, sűrítőanyag: E 415, tartósítószer: E202, hagymaolaj, paprika kivonat.
Nincs Big Mac szósz nélkül, a sok cukor és só innen sem hiányozhat.
A recept ugye titkos, miből mennyi kell például a szósz összeállításához. De elég sok cukorra és sóra lesz szükséged. Ezek után biztosan nem is akarod tudni.
Szeletelt kapros uborka:
Uborka (68,5%), víz, alkohol ecet, só, természetes kapor aroma, egyéb természetes aromák, tartósítószer: E211, savanyúságot szabályozó anyag (kalcium-laktát)
Már az uborka se az igazi, a 30%-a nem is maga a zöldség.
Kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz egy egészséges burgert? Kattints ide!