Ennek a cikknek a legfontosabb mondanivalója az, hogy OTTHON is aszalhatsz magadnak gyümölcsöket, mert ekkor NINCS hozzáadott cukor az ebédedben.
Legyen szó akár a szervezet vitaminpótlásáról, edzés utáni szénhidrátfeltöltésről, vagy egyszerűen csak egy nassolni-valóról az aszalt gyümölcs minden téren a segítségedre lehet. Finom és egészséges “mobil kaja”. Ha még nem tetted, itt az ideje, hogy kipróbáld Te is!
Lassan beköszönt a rossz idő, nem árt, ha felturbózod a szervezeted vitaminokkal. Természetes úton legjobb megoldás erre a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, viszont jó minőségű és friss terméket nagyon nehéz ebben az időszakban kifogni. Ráadásul a mindennapos pörgésben nem is mindig van kéznél, így a kényelmes megoldás miatt maradnak a különböző kapszulás készítmények.
Aszalt gyümölcs – készítsd el magadnak otthon!
Könnyen elérhető és bármikor a rendelkezésedre áll ez a természetes alapanyagokból készült és tartósítószermentes finomság. Bárhol, bármikor kéznél van, akár edzés után a szervezeted szénhidrát-utánpótlására, hazafele menet feltöltésként egy fárasztó nap után, vagy tárgyalás előtt a koncentrációd fokozására.
Az aszalás tulajdonképpen a gyümölcs tartósítását jelenti mindenféle adalékanyag hozzáadás nélkül. Ezt a rendkívül hasznos eljárást már az ókorban is alkalmazták, csak kevésbé kiforrott formában. Az arra megfelelő éghajlaton – általában sivatagokban – egész egyszerűen kirakták a napra szárítani a gyümölcsöket. Ezt a módszert még mostanában is alkalmazzák az aszalásra alkalmas berendezés hiányában. Nyáron még működhet is a dolog, viszont a téli időszakban nem árt, ha Te is beszerzel egy aszalógépet. A korszerű masináknak köszönhetően a szárítási folyamatban a gyümölcs értékes enzimjei és vitaminjai nem bomlanak el, valamint az eljárás folyamán elveszített víz hiánya miatt koncentráltabban vannak jelen. Tulajdonképpen a víz hiánya és a magasabb cukorkoncentráció az, ami tartósítja a
gyümölcsöt, meggátolva az esetleges rothadást és penészesedést.
Élettani hatások is szóba jöhetnek?
Amellett, hogy természetes, egészséges és finom is, a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás a szervezet vitaminellátása mellett számos betegség kialakulásától védhet meg:
- segíthet elkerülni a szív-és érrendszeri problémákat
- csökkentheti a különböző rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét
- segíthet megelőzni, illetve a csökkenteni az Alzheimer-kór lefolyását
- javíthatja a légzőszervi funkciókat
Tibi megmutatja Neked, hogyan készítheted el legkönnyebben az egészséges nassolni-valót OTTHON!
Miből csinálj ilyet?
Szinte bármilyen gyümölcs aszalható, de a legkedveltebb fajták az alma, ananász, sárga-és kajszibarack, meggy, áfonya, körte, szilva, szőlő és a füge. A legjobb, ha kipróbálsz mindent, amit szeretsz végül is elrontani nem tudod.
Aszalt gyümölcs kereskedelmi forgalomban is kapható, de ha jól megnézed a címkéket ezeknek a termékeknek a többsége hozzáadott cukrot is tartalmaz. Az meg minek Neked?! Az a biztos, ha saját magadnak készíted el, nem mellékesen sokkal olcsóbb is.
Alma: rengeteg növényi tápanyagot tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek megszabadítva a szervezeted a rákkeltő szabad gyököktől. Emellett kiváló élelmi rost forrása.
Sárgabarack: fogyasztására a legjobb és egyben legtáplálóbb mód az aszalt változat. Kiváló rostforrás, magas A-és C vitamin-, valamint vastartalommal.
Ananász: az emésztési zavarok nagy hatású ellenszere, bromelin nevű enzimje fehérjebontó hatással rendelkezik. Aktivizálja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Magas a vitamin-, vas- és magnéziumtartalma.
Meggy: a meggy az úgynevezett “antioxidáns szupergyümölcs”. Más gyümölcsökhöz képest jóval magasabb a tápanyagtartalma, különösen a béta-karotin, folsav és a rost tekintetében.
Füge: más gyümölcsöktől eltérően a füge az aszalási eljárás során egyáltalán nem veszít az értékes hatóanyagiból. Magas a vas-, folsav- és a káliumtartalma.
Szőlő/mazsola: gyakran természetes édességnek is nevezik, viszont koleszterin- és zsírmentes, alacsony a nátriumtartalma és magas a rosttartalma.
Szilva: az egyik legjobb forrása a vitaminoknak és további előnye, hogy szabályozza az emésztőrendszert.
Körte: kiváló forrása a C-vitaminnak és a réznek, valamint tele van élelmi rosttal.
A saját magad által elkészített aszalt gyümölcs tehát egy finom és egészséges módja a szervezeted vitaminellátásának, illetve a gyors és kényelemes tápanyagbevitelnek. Mindenképp érdemes a rengeteg bolti édesség helyett ezt fogyasztanod, de természetesen ez mellett a tudatos táplálkozásnak is ugyanilyen fontos szerepe van. Egészséged és a formád megőrzése érdekében étkezz fehérjedúsan, minőségi ételek felhasználásával. Ha nem vagy biztos benne, hogy a táplálkozásod megfelelő lenne, vagy nem tudod hogyan építsd fel egy fehérjediétát, akkor iratkozz fel ingyenes tanulmányunkra, amely a segítségedre lehet ebben.
Ha teljesen lusta vagy, vagy nincs otthon aszalógéped, akkor mi a Peakshopban, már elkészítettük Neked!
Aszalt gyümölcs
Aszalt gyümölcs diétához