Bár azt gondolhatod, hogy a szálkásítás/diéta alapjait vesszük majd át az alábbiakban, MEG FOGSZ LEPŐDNI.
Megértelek, hogy a hatalmas zűrzavarban, elveszik néhány alapvető információ. A zsivajban csak ezeknek a szavaknak az egyvelegét hallani, hogy: kalória, zsír, fehérje, szénhidrát, diétás kaja, alacsony-zsír, alacsony-koleszterin, alacsony-szénhidrát, egészséges összetétel, vegetáriánus, nyers ételek stb. stb.
Ha az alábbi írásom átolvasod, sok-sok félreértés megoldódhat. De figyelmeztetlek, ez a NAGY KÉP az egészről.
A LEGFONTOSABB szemlélet, mely a táplálkozásunk áttekintésére alkalmas, a régészetből és az antropológiából származik.
Mi a fenéről beszélek, igaz? 🙂 Menjünk bele!
Ha nem írom le, lehet hogy nem is gondolsz erre. Igen, MINDEN amit az emberi test számára egészséges vagy egészségtelen, több száz, ezer, millió éves evolúció után kaphatta ezt a címkét. E fejlődés során alakultunk azzá, amik ma vagyunk.
Tudjuk a régészeti leleteinkből, hogy a jelenlegi emberi faj, a homo sapiens kb. 200.000 évvel ez előttre vezethető vissza, de az is igaz, hogy a közeli rokonunk, a homo erectus, több millió évvel ezelőttről származik.
Ha elolvasol néhány tanulmányt arról, hogy mit ettek az őseink, áttekintheted, hogy hogyan fejlődött az emberi emésztőrendszer, és melyek a számunkra legegészségesebb ételek, amelyeknek MEGFELELŐIT megtalálhatjuk a MAI VILÁGBAN.
Ez a megközelítés azonnal kibuktatja, hogy miért vannak egészségügyi problémáink az olyan ételek hatására, mint a HFCS és más kukorica származékok, fehér kenyér vagy más finomított gabonák, finomított olaj és étolaj.
Mielőtt egy egész könyvet kellene írnom ebben a témában, engedd meg, hogy röviden összefoglaljam a gyakorlatban is alkalmazható tanításokat:
1. Nem szeretnék vitázni senkivel sem és tudom, hogy ez a témakör forró alapot adhat ehhez. Mindenki úgy él, ahogy tud és szeretne. Én csak a tényeket szeretném közölni Veled.
A mindenevő (omnivora) fogalmát még általános iskolában megtanultuk biológia órán. Az emberi faj az elmúlt pár millió év folyamán, úgy tűnt ezt csinálja.
Az extrém vegetáriánus emberek, az extrém nyers étel fogyasztók vagy más “extrém” típusú étrendet folytató srácok, teljes ételminőségeket vonnak ki az életükből. Olyanokat, amelyeket a történelmünk folyamán fogyasztottunk. A bélrendszerünk alkalmas arra, hogy megemésszen növényi és állati ételeket, nyers ÉS FŐZÖTT formában. Ha alkalmas rá a tested, akkor egész egyszerűen, az evolúcióval harcolsz. Van ennek értelme?
Történelmi tény, hogy az emberi faj több millió éve, szinte minden kultúrában fogyasztott növényi-állati eredetű ételeket, nyersen és főzve is. (attól függően, hogy az év melyik időpontjában voltak)
Néhány emberi kultúra, mint az inuitok a sarkvidékeken és több törzs Afrikában, 5 csillagos egészségi állapotot értek el főképpen állati eredetű ételekre támaszkodva. Más kultúrákban pedig ugyanilyen sokáig éltek az emberek főképpen növényi ételekre támaszkodva.
DE MINDEN kultúra étrendje tartalmazott növényeket és állatokat egyaránt, attól függően mi volt elérhető a környezetükben.
Az egyetlen teljes egyezés, hogy virtuálisan MINDEN kultúra evett a történelemben nyers és főtt ételeket IS. Nincs arra bizonyítékunk, hogy valaha létezett olyan törzs, amely kizárólag 100%-ban nyers ételeket fogyasztott volna.
A nyers-diétát fogyasztók között, a legnagyobb érv az, hogy a Föld élővilágában az ember az egyetlen, amelyik FŐTT ételeket is eszik.
Ehhez nagyon egyszerű a magyarázat. Az emberi faj az egyetlen, amelyik elégséges minőségű AGYAT fejlesztett ahhoz, hogy tüzet tudjon gyújtani. Mivel lett egy ilyen AGYUNK, a testünk többi részlete is, azaz az emésztőrendszerünk is ALKALMAZKODOTT ehhez a felálláshoz és a főtt ételekhez.
Ez azt is megmagyarázza, hogy az akrilamid miért veszélyesebb az állatok számára. Az emberek megtanultak alkalmazkodni a főtt ételekhez, és a főzés során keletkező akrilamid ellen is kialakult egy bizonyos szintű toleranciánk az elmúlt több százezer évben. Az állatok soha nem adaptálódtak a főtt étrendhez, emiatt abszolút érzékenyek maradtak az akrilamidra, amely a főzés során keletkezik.
Tudom, nem mindenki hallott még az akrilamidokról. Ez az anyag formálódik ott, ahol az étel és a hő közvetlenül érintkezik.
Ilyen például a kenyér égett héja, a barnára sült ételek, vagy a nyílt tűzön sütött zöldségek elszenesedett része. Ez az anyag rákkeltő hatású az emberekben és az állatokban is. Ha vízben főzöl, vagy használsz antioxidáns fűszereket, akkor csökkentheted a főzéskor keletkező akrilamid mennyiséget. Ezt se PARÁZD túl.
2. Annak ellenére, hogy azt írtam, hogy a mindenevők étrendjét követjük, soha nem volt olyan állati étel az étrendünkben, amelyik ipari körülmények között lett felnevelve. Az újfajta állattartási módszerekből következik, hogy a tej és tojás minősége is nagyban leromlott.
Az ipari állattartás NEM RÉGI, pár tíz éves, így esszenciálisan az ilyen típusú húsok, csak most kerültek az étrendünkbe.
Kémiailag (tápanyag értékben) az ipari körülmények között nevelt állatok húsa HATALMAS eltéréseket mutat azoknak az állatoknak a húsához képest, amelyeket az életre nevelünk, fű takarmányon és viszonylagosan szabadon. Ezeket az eltéréseket nem kell bizonyítanom, sok-sok vizsgálat már felfedte.
Amiről beszélünk itt, az omega 3 és omega 6 zsírsav hiány a húsban, hiány a vitaminokat és ásványanyagokat tekintve, és eltérések a CLA zsírsav és más egészséges zsírsavakat tekintve.
A világ afelé halad, hogy a fűtakarmányon nevelt állatok húsát fogyasztja. (ott ahol ez lehetséges)
3. FELDOLGOZOTT ÉTELEK. Hát én már erről rengeteget írtam. Ezek az ételek NEM minősíthetőek, és nem alkalmasak az emberi test táplálására.
Tudom sokszor hallottad, de még egyszer: sütemények, kekszek, rágnivalók, chipsek, mikrózható ételek, cukros üdítők, cukros energiaitalok, péksütemények, reggelizőpelyhek, és ezerféle más étel, ami a szupermarketben áll sorokban. Nyilvánvalóan ezek betegségeket okoznak.
Nagyon egyszerű a megközelítés, amit a sportolókkal is használunk: azt edd, ami annak néz ki, ami. Az 1-ÖSSZETEVŐS ételeket.
1-összetevős étel: hús, tojás, zöldségek, gyümölcsök, növények. Ezt így biztosan nem rontod el.
4. Mindenki nyugodjon meg, a mezőgazdaság sincs a toppon. A növényvédő szerek és egyéb kemikáliák jelenléte egy dolog, amivel jelenleg nem tudunk mit kezdeni. Ami viszont a Te döntésed – kiemeled az étrendedből a gabona tartalmú ételeket.
Masszív mennyiségben kapjuk a gabona (főképpen búza) alapú ételeket a mezőgazdaságból. Az emésztőrendszerünk akkor találkozott először ezzel, amikor a mezőgazdaságra áttértünk.
Ez pár ezer éves múltra tekint vissza. Ahhoz képest, hogy az őseink már millió évekkel ezelőtt is vadásztak vagy/és gyűjtögettek, a mezőgazdaság pár ezer éves múltja nem sok.
A múltban korlátozott mennyiségben fértünk hozzá a gabonához. A történelmünkben néhány %-ot tett csak ki az étrendünkben. Egész egyszerűen húsokon, belsőségeken, halakon, tengeri élőlényeken, tojáson, magvakon, gumókon és növényeken élt az egész emberi faj évmilliókon keresztül.
Hol van ebben ez a rengeteg gabona féle?
Soha nem volt magasabb a gabona fogyasztásunk 1-3 %-nál, a teljes étrendünket tekintve. Jelenleg a hétköznapi ember, 67 %-nyi gabonát fogyaszt az ételeivel. Ebbe a 67 %-ba beletartozik a búza, és a származékai, a kukorica, és a szója.
Ez a legnagyobb oka annak, hogy ÍGY NÉZÜNK KI, és a derékbőségünk növekszik!
Nevetségesen ROSSZ a táplálkozási piramis, amelyet oly sok helyen tanítanak. Mit mondhatnék arra, hogy sült krumpli és kenyér adja a táplálkozásod alapját?
Legalább ezt az egyet értsük meg együtt – a fenti piramis alapján étkeztünk eddig, az elmúlt kb. 100 évben. Kövérebbek és tunyábbak lettünk, mint valaha.
Hogyan nyerhetsz az egészen? Hidd el, még jól is járunk és aggódni felesleges!
1. Ennek az egésznek az lehet az előnye, hogy rájössz, mi van körülötted.
AZT VEDD MEG, ami a környékedről származik. (Ne felejtsd el, 2016-ot írunk. A környék pár 100 km is lehet. 100 km manapság 2 óra.) Lehet, hogy a közeledben van egy farm, vagy gyümölcs ültetvény. Az argentin cseresznye tök jó, de képzelheted, hogy mennyi mindennel van kezelve, hogy eljusson teljes szépségében hozzád.
2. Ha dobod a gabona alapokat az étrendedből, mi marad? Magas fehérje és magas zsírtartalom. Garantálom, hogy ezzel az étrenddel AKÁRMEDDIG kitartod a szálkásító diétád, és a hasad mindig lapos marad.
⇒ A magas fehérjebevitelt, finom ízű és “1-összetevős” (fenti lista) fehérjeporokkal és aminosavakkal tudod biztosítani a normál étrended mellett.
⇒ A magas jó zsír bevitelt pedig Mct olajjal,Epa halolajjal, Peak mogyoróvajjal és sok-sok mandulával, vagy kesuvajjal, kókusszal tudod bevinni.
Hidd el Nekem, ilyen könnyű még sosem volt diétázni.
https://en.wikipedia.org/wiki/High_fructose_corn_syrup
http://www.safefood.eu/Healthy-Eating/What-is-a-balanced-diet/The-Food-Pyramid.aspx
Modern szálkásító tananyag
Szálkásító tananyag férfiaknak