-+=
Olvasási idő: 4 perc

Elsőnek abszurdnak tűnt az ötlet, hogy írjak egy ilyen termékről, ami nálam nap mint nap – najó, de legalábbis heti gyakorisággal – megfordul a kezemben. Ez a cottage cheese. Aztán egyik nap, mikor az étrendemmel kapcsolatban kérdezgettek, akkor megrökönyödve hallgattam, hogy bizony vannak, akik nem ismerik ezt a szuper fehérje forrást! Mi is az a cottage cheese?

A cottage cheese az a tejtermék, ami angol területeken túróként szoktak használni. De ne túróra, és ne is sajtra asszociálj! Kicsit más a mi túrónkhoz képest: más az íze, sűrűbb, joghurtszerű masszából és benne pici gömbölyű darabkákból áll. Natúr, illetve különféle ízesítéssel árulják. A tápértéke a túróhoz hasonló, itt is lehet eltérő zsírtartalommal számolni. A zsírosabbak krémesebbek, lágyabbak.A cottage cheese kiváló minőségű, komplett fehérjét tartalmaz, ami azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat magába foglal. Ez segít az izomépítésben és regenerációban.A benne található kazein lassan emészthető fehérje, ami hosszabb ideig biztosít telítettségérzetet és éjszakai regenerálódás során is támogatja az izomszöveteket.

Átlagos tápérték: 100 g: Fehérje: 13 g Szénhidrát: 4 g Zsír: 3 g

Íme pár érv, miért is fogyaszd Te is heti rendszerességgel!

Akár 33% kedvezményed lehet + a Peak csillogós ZEN shaker is a Tiéd! Jöjjön a Boldogság tavaszra!

  • Kiváló minőségű fehérjeforrás. Ugye azt itt sokan írtuk, hogy a diéta alapköve a megnövelt zsírszegény fehérje bevitel. Fontos, hogy minden főétkezésünk tartalmazzon megfelelő minőségű fehérjét. A Cottage cheese zsírszegény formája szuper alternatíva arra, hogy bővítsd a fehérjebeviteled körét!
  • Mint a túró, ő is kazeinben gazdag. A kazein egy lassan felszívódó fehérjeforrás, így hosszú ideig ellátja a testet a szükséges aminosavakkal – így célszerű főképp akkor fogyasztani, amikor előreláthatólag jó ideig nem tudunk burkolni semmi tápanyagot. A cottage cheese vacsi kiváló opció a diétához!
  • A natúron túl ízesítve is megkaphatod – de akár Te is ízesítheted – sőt! Laktózmentes opciót is kínál sok gyártó! Lehet amúgy édesen is enni, feltéve ha natúr ízt vettél!
  • Viszonylag olcsón és könnyen beszerezhető. Így ha nem vittél magaddal kellő elemózsiát, szinte bármelyik nagyobb hiperben megtalálod!
  • Mivel kis dobozban van, így könnyen magaddal viheted! Nekem mindig előny a szállítás: hiszen sokat vagyok úton, nem szeretem, ha a dobozokból esetleg szökik-szivárog valami. Őt kulturáltan előkaphatom bármikor!

Cottage cheese receptek

És akkor pár tipp, én hogyan fogyasztom!

  • Kezdjük a kedvencemmel! A Peak fehérjés palacsintába töltöm – ezt általában sósan szoktam elkészíteni! A Peak paller por is már fehérjedús, és CSAK víz kell hozzá, és máris kész egy igazi full alakbarát (akár gluténmentes!) vacsi! (Kapható natúrban, de az édes ízbe is enyhe, így egy kis sóval simán sóssá varázsolhatod!)
  • Szuper sós-túrós-krém, amit a szárazabb szénhidrátokhoz tudok majszolni: puffasztott rizsre vagy korpás kekszre kenve isteni!!! De volt már úgy, hogy Mr. Veggiet tunkoltam bele! Próbáljátok ki, addiktív diétás uzsi, és szinte bárhol ehető!!!
  • Tortillába tekerve is szuper szósz!
  • Mártogatósnak amúgy bármilyen nyers vagy sült zöldségek mellé tökéletes!
  • A fehérje porral összekeverve egy fincsi, lassú felszívódású fitt nasit kapsz!
  • Szintén nasi vonal: fél doboz natúr cottage cheese és 1 evőkanál Wheytella…. 
  • A száraz csirkemellet feldobhatod vele, de joghurt helyett magasabb fehérjetartalommal javítja a “joghurtos” tésztaszószok, zöldségmixek minőségét! Bizony, szuper szósz tésztákra, salikra!
  • Az otthoni zabsütik állagát is lehet vele javítani – mondjuk vaj/margarin helyett ezzel az opcióval is pihe-puha péksütit kapsz!

Jöjjön egy rakat nem köztudott információ róla!

100 gramm cottage cheese körülbelül 20–30%-át tartalmazza az ajánlott napi szelénbevitelnek. A szelén egy erős antioxidáns, amely támogatja az immunrendszert, segíti a pajzsmirigy működését és csökkentheti a gyulladásokat a szervezetben. Egyes cottage cheese változatok élő baktériumkultúrákat tartalmaznak (probiotikumokat), amelyek támogatják az emésztőrendszer egészségét. Az ilyen típusú cottage cheese különösen hasznos lehet azoknak, akik antibiotikum-kezelés után szeretnék helyreállítani bélflórájukat. Magas a B2 (riboflavin) tartalma, ami segíti az energiatermelést a sejtekben és támogatja az anyagcsere-folyamatokat. Továbbá található benne B12-vitamin, ami fontos a vörösvértestek képzéséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Noha sokan „zsírszegény” tejtermékként ismerik, a cottage cheese zsírtartalma nagyban függ a típusától. Egyes teljes zsírtartalmú verziók 4-5% zsírt is tartalmazhatnak, míg a zsírszegény változatok csupán 1-2%-ot. A cottage cheese tartalmazza a triptofán nevű esszenciális aminosavat, amely a szerotonin és melatonin előanyaga. Ez hozzájárulhat a jobb alvásminőséghez és az éjszakai relaxációhoz. Lefekvés előtt fogyasztva különösen előnyös lehet azok számára, akik nyugodtabb éjszakai pihenésre vágynak. A cottage cheese szénhidráttartalma viszonylag alacsony (100 grammban 3-4 gramm), de ez a szénhidrát elsősorban laktózból származik. Emiatt laktózérzékenyeknek érdemes laktózmentes változatot választani. Bár tartalmaz kalciumot, a cottage cheese nem annyira koncentrált kalciumforrás, mint például a kemény sajtok vagy a joghurt. Ez annak köszönhető, hogy az előállítási folyamat során a savó nagy része, ami a kalciumot tartalmazza, eltávolításra kerül.

Mivel alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú és laktató, a cottage cheese ideális választás lehet zsírégető vagy alacsony kalóriás diétákhoz. A fehérje fokozza a hőtermelést (termogenezist) az emésztés során, ami hozzájárulhat a kalóriaégetés növeléséhez.

Ez a sós keksz is finom hozzá!

 

Elég a sok eredménytelen diétából?!
Ne vesztegesd tovább az időt!