Az eredetéről, származásáról sok információ nem maradt fent, annyi feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták.
A harcosok számára a chia mag ideális útravalónak számított, hiszen kis helyen elfért, főzést nem igényel, cserében rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz, ami segített a harcok során az erőnlét megtartásában. Nem csak harcosok, hanem hosszú utazásokra indulók számára is könnyű és tartalmas rakomány volt.
Népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az Omega 3 és Omega 6 zsírsav– és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.
A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális.
Mivel – a lenmaggal ellentétben – a chia mag emésztése nem okoz gondot a szervezetednek, így a benne lévő értékes tápanyagok valóban hasznosulni tudnak. A chia mag napi fogyasztásának – a benne lévő tápanyagok figyelembe vétele mellett – optimális adagja nagyjából 4 evőkanál.
A chia mag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztod. A magokat hozzáadhatod a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, de önmagában is fogyaszthatod, gyümölcslébe, tejbe vagy épp joghurtba, kefirbe keverve. Mivel nincs karakteres íze (a szétrágott magoknak enyhén diós aromájuk van), így szinte bármihez hozzáadhatod. A magokkal megszórhatod a salátádat, a szendvicseidre is tehetsz belőle.
A desszertek között a különféle pudingok és turmixok, smoothie-k kapcsán merülhet fel a chia mag felhasználása. Chia magból könnyedén készíthetsz pudingot, hiszen jól megszívja magát, és kellemes, kocsonyás állagú lesz.
Hozzávalók:
- 400 ml kókusztej vagy zsírszegény tej
- 4 dkg chia mag
- 2 evőkanál szőlőcukor
- 1 evőkanál Peak Coconuty 100% kókuszmassza
Tedd a tejet és a kókuszmasszát egy edénybe, majd kis lángon forrald fel. Ha felforrt, hagyd egy kicsit langyosra visszahűlni, ezt követően tedd bele a cukrot és chia magot.
Keverd össze és 4-5 órára tedd a hűtőbe. A hűtési idő elteltével poharakba rétegezd a kész pudingot és az erdei gyümölcsöket, ezzel készen is vagy a tökéletes fogyókúrás desszerttel!
POHÁRKRÉM CSOKI PUDINGGAL ÉS CHIA MAGGAL
Hozzávalók:
- 400 ml zsírszegény tej
- 4 dkg chia mag
- 2 evőkanál szőlőcukor
- 3 dkg csokoládés ízű Peak Protein Puding
- 2,5 dl víz vagy sovány tej
A tejet kis lángon forrald fel, ha felforrt hagyd langyosra visszahűlni, ezt követően tedd hozzá a cukrot és chia magot. Keverd össze és 4-5 órára tedd a hűtőbe. A pudinghoz shakerben rázz össze a pudingport és 2,5 dl vizet vagy sovány tejet. A hűtési idő elteltével rétegezd a poharakba a chiás és a csokis részeket.