Miért egészséges a zabpehely?
Mindenki hallott már a zabpehelyről, tudjuk, hogy mennyire egészséges, sokféle diétás étel alapanyagaként szolgálhat. Nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jelentős a magas rosttartalma is. De miért is jó, ha napi szinten beiktatod az étrendedbe? Íme pár indok!
1. Sok kutatás kimutatta, hogy a zabpehely fogyasztása csökkenteni képes a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Már napi 40-50 g zabpehely csökkenteni képes a koleszterinszintet. A benne lévő oldható rostok csökkentik az LDL (“rossz”) koleszterin szintjét, azonban a HDL (“jó”) koleszterin szintjét nem csökkentik.
2. A benne található rostok nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, így lassítják az emésztést, hosszan tartó teltségérzetet okoznak, amivel segítik a testtömeged kordában tartását.
3. Egyszerűen hozzáférhető, legtöbb szupermarket és biobolt kínálatában megtalálható, az ára is nagyon jó, napi szintű fogyasztásra is alkalmas, emellett költségkímélő megoldás.
4. A benne található rostok, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.
5. Az ízesített verziókat leszámítva, teljesen természetes alapanyag, 100%-ban csak zabpelyhet tartalmaz, semmi hozzáadott színezék, vagy mesterséges tartósítószer, ami nem egy utolsó szempont.
6. Kutatások szerint, akik zabpelyhet fogyasztanak, csökkenthetik a magas vérnyomásukat (megfelelő étrend és edzés mellett). Valószínűleg ez az oldható rosttartalma miatt van így, a zab sokkal több ilyen rostot tartalmaz, mint a búza, kukorica vagy a rizsfélék.
7. Egy nagyon fontos szempont, ami a fogyasztása mellett szól; az íze is kiváló, zabpelyhes fehérjeturmix, zabkása és több sütemény alapanyagául szolgálhat.
8. Nagy mennyiségű B1, B2, B3, B6 és K-vitamint is tartalmaz. Kiváló forrása az E-vitaminnak, emellett gazdag cink, vas, szelén, magnézium ,kalcium, réz és mangánforrás.
Keverd hozzá a reggeli fehérjeturmixodhoz, így tökéletesen megfelel egy kiadós reggelinek, jól fog indulni a napod, feltöltődsz energiával és még az egészséged is meghálálja.
Jöjjön az a 10 rövid alapelv, amely abban segít, hogy élvezd az életet, és annyit egyél, amennyire szükséged van, megtisztelve a tested azzal, hogy minőségi élelmiszereket veszel magadhoz.
#1 alapelv: nem minden szénhidrát “rossz”, de….
A legtöbb ésszerű és jól működő diéta arról szól, hogy a szénhidrátokat kiveszed az étrendedből. A múlt heti levelemben írtam Neked, mely szénhidrátok azok, amiket NEM kell eltávolítanod. Egyszerű a képlet, a cukor és liszt felejtős, zöldségek, gyümölcsök, magvak mehetnek.
A nagy nehézséget mindig a kenyér, süti, tészta kihagyása jelenti, mert ezeket szeretjük. Ma már jó dolgunk van, mert sok helyettesítő étel elérhető. A burgonya, édesburgonya és más gyökerek tök finomak és semmilyen emésztési problémát nem okoznak. A zabpehely, zabkása pedig néha úgy érzem túl finom, hogy igaz legyen, és ehetjük. Ilyen a Peak palacsinta is.
#2 alapelv: honnan vedd a fehérjebeviteled?
Most nem a fehérjeporokról fogok írni, hanem az ÉTELEKRŐL. A hal, sovány húsok, tojás, néha a tofu az alapok. Ami nem értékelhető étel, a virsli, szalámik, feldolgozott húsok. Eddig jussunk el: a sertéshúst én nem ajánlom.
#3 alapelv: Omega nélkül a tested szenved.
Az EPA és DHA nélkülözhetetlen az emberi élethez. Ez tény, megmásíthatatlan. Az állati eredetű omega 3 mindig sokkal hatékonyabb, mint a növényi eredetűek. A halak, dió, chia, lenmag sok omega 3-at tartalmaz. Még ma sem eszünk ezekből az ételekből túl sokat, és emiatt jöttek létre a halolaj kiegészítők. Móni lassan 17 éve használja a Peak Epa-t, így talán ennél hosszabb kísérlet nem is létezik.
#4 alapelv: ügyelj a rejtett felesleges kalóriákra. A zabpehely sem lesz egészséges, ha nyakon öntöd cukros szószokkal!
Már csak azért is, mert ebből alakul ki az elhízás. A ketchup-ben cukor van, a majonézben gyulladást okozó olajok. A szószokról szóló írást feltettük már a Peakshopra.
#5 alapelv: a cukrot úgy ahogy van, el kell felejteni.
A cukor nem csak hizlal minket, hanem van már rá kutatás is, hogy szó szerint mérgező. Ha egész nap cukorkákat eszel, megy mellé a cukros üdítő, és a pizza, akkor ennek előbb utóbb cukorbetegség, inzulinrezisztencia, szívbetegségek lesznek a következményei. Könnyen lehet ma már helyettesíteni. Az eritritet nagyon szeretik az emberek.
#6. alapelv: Emeld a fehérjefogyasztásod, és a zsírbeviteled.
Fent ugye említettem, hogy a kukorica, szója, búza az ételeink 67%-t teszik ki. Ha mától csak egyetlen 1 dolgot változtatsz meg, mondjuk 2 fehérjeturmixot megiszol naponta, akkor ennek eltelítő hatása miatt, máris csökkenni fog a szénhidrátbeviteled, és a 67%-os arány, leesik 40-50%-ra.
Ha még egy dolgot megváltoztatsz, és egy könnyű diéta esetén, napi 2-szer finom magvajakat kanalazol, vagy egyszerűen a Wheytella csokis mogyoróvajat, akkor ennek további étvágycsökkentő hatása miatt, 20-30%-ra csökkented a napi szénhidrátbeviteled. Ilyen egyszerű, és máris egy sokkal fenntarthatóbb úton jársz.
A lényeg amit meg kell látnod az, hogy a szénhidrátokat fehérjékre és zsírokra cseréld le. Természetesen nem azt jelenti, hogy nullázd le. A reggeli zabpehely zabkása formában belefér, vagy edzés után visszatöltésnek. De az ételeid jó része ne szénhidrátdús legyen!
#7 alapelv: Van, aki még kidobja a tojássárgáját?
Remélem nincs. Még nem felejtettük el a zsír ellenes propagandát, amely arra tanított minket, hogy csökkentsük a zsírfogyasztásunkat. A tojás koleszterinre gyakorolt hatásáról rengeteg hiányos információ keringett. Aztán kiderült, hogy többféle koleszterin létezik a testünkben. A tojás a HDL koleszterin szintjét emeli, amit jónak címkéznek a kutatók. Nem árt az egészségünknek, sőt…. Férfiaknak, napi 4 egész tojás szinte mindenféle diétába beleillik.
#8 alapelv: A D vitamin irányítja az immunrendszered, hormonrendszered és fiatalon tart.
Figyeljünk a D vitamin szintünkre. Az egyik legfontosabb vitamin, és amiben ő jó az az, hogy az immunrendszered és a hormon háztartásod tartja rendben. A statisztikák szerint, az emberek 90%-a D vitamin hiányos. Az legyen a célod, hogy aD vitamin szinted 50-70 ng/ml érték között legyen. (létezik ehhez vérteszt)
Menj ki délben a napra, lépj ki az irodából, mert a városi ember problémája ebből jön: kocsiból irodába, irodából edzőterembe, edzőteremből haza.
Ebben nincs napfény.
#9. Nagyon fontos – a bélflórád teljesen elhanyagoltad!
Nyomni kell a probiotikumokat. Ennél jobbat nem tudok javasolni, és visszanéztem, kb. 15 levelem szólt már a bélrendszer baktériumflórájáról.
Vegyük elő, mert a bélrendszered amortizációjából alakul ki az összes autoimmun betegség, a pajzsmirigy problémák, az IR, a memória és tanulási gyengeségek, azaz ha a belek nem tudnak jól szűrni, az egész tested megmérgezed az ételeiddel.
#10 alapelv: Legyünk hálásak hogy mindenünk megvan, és tiszteld a tested!
Amint írtam fentebb, nincs olyan hogy tiltott étel. Étel van, és bármit ehetsz. A lényeg az, hogy ezt módjával tedd, ha mégis szükséged van arra a rózsaszín fánkra. LÉGY JELEN, amikor eszel. Élvezd az ízeket, tudd hogy éppen eszel, és ne öntudatlanul rakosgasd a szádba az ételt a tévé előtt.
Tarts be ezt a pár szabályt, és figyelj az arányokra! Magas fehérje, zsír és moderált szénhidrát bevitel – amire az egyik legszuperebb forrás a zabpehely. Fogyaszd a zadppelyhet egészséges sütikhez, kásaként vagy akár liszt formájában bármihez, amibe lisztet tennél!
Tehát hogyan együk tele magunkat zabpehellyel?
- Nyersen fogyasztva, tehát pár perc áztatás után akár gyümölccsel, túróval, fehérje porral keverve
- Főzve/sütve is kiváló például tejben megfőzve, almával és banánnal
- Süteményekhez, palacsintákhoz liszt helyett
- Panírként vagy fasírtban zsemle helyett
- sőt, akár kenyér alapja is lehet…..
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Miért annyira egészséges a zabpehely?" című cikkhezvérhigítot szedek /symkumárt/ a zabpehelyböl mennyit lehet enni naponta?
köszönöm
Napi fogyasztása bátran beilleszthető az étrendbe, vérsűrűségre kiható hatása nem ismert a zabpehelynek, ami miatt indokolt lenne kizárni a táplálkozásból.
Mivel K-vitamint tartalmaz így nagy mennyiségben kicsit befolyásolja a vérhígító hatását.Ez attól is függ, hogy mellette milyen ételeket fogyaszt még.
(Én is vérhígítót szedek,ez tapasztalat.)
Most olvastam ezt a cikket és örültem, hogy ilyen jókat hallhatok a zabpehelyről. Már csak azért is, mert kb. 7 éve eszem napi rendszerességgel, 50-60 gramm körül. Én vagy joghurttal keverem, vagy 70%-os étcsokoládéval, forróvízzel leöntve. Mindkét esetben a zabpehely mennyisége dominál, nem folyós állagú. Nagyon finom! 🙂
Jujj de jó, megnyugodhatok. Munkahelyen 2-300 g kékzacskós zabbal (némi cukorral és hideg tejjel) kezdem mindig a napom, és csak azt hallom vissza a kollégáktól, hogy tönkre teszem magam, be fogok tőle rákosodni, lenullázódik az immunrendszerem stb. De ha az írás igaz, akkor megnyugodhatok, ez egészséges. Én inkább az olcsósága miatt fogyasztom, mert tejjel cukorral együtt a reggelim kijön 150 Ft-ból, amivel jó vagyok akár délután ötig is. Akkor megeszem a másik felét a zacsinak, megint kb 150 Ft, és azzal kajaügyileg le van tudva a napom (jó néha több zabot eszek mint egy 500 grammos zacsi, de a napi kajapénzem nem megy 400 Ft fölé.)
Ha annyi vitamin van benne, jó lenne ha leírnátok a pontos 100gra vetitett értéküket, mert azt nem találom.
Azért ez sem egészséges, attól mert valami alapvetően az, nagy mértékben valószínűleg nem mint minden más dolog. Semmit sem lehet túlzásba vinni