-+=
Olvasási idő: 6 perc

Fontos a gyermeked egészsége és meg szeretnél adni minden fontos tápanyagot a gyermeked növekedéséhez fejlődéséhez?

Bemutatjuk az egyik legfontosabb ilyen tápanyagot, amelyre a gyermekednek szüksége lesz. Csak természetes, hogy meg szeretnénk adni a gyermekünknek mindent; biztonságot, szeretet, törődést. A törődéshez az is hozzá tartozik, hogy figyelünk táplálkozására, azokat az ételeket, amelyek károsak számukra, azokat lecsökkentjük (chips, üdítők, hagyományos csoki, stb., ezek semelyik korban nem egészségesek) próbálunk több zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag ételeket adni nekik.

Az Omega 3 bevitel nagyon fontos a gyerekeknél is, legtöbbször csak a felnőttek egészségére kifejtett hatásáról esik szó és a gyerekek Omega 3 bevitele háttérbe szorul, pedig nekik is egyaránt fontos. Rengeteg olyan hely van, ahol leírják, hogy jó az Omega 3 erre, meg erre, de azt nem részletezik, hogy MIÉRT is jó. A hatásosságának okára a mai cikkben is külön figyelmet fordítok.

Először is, mi az Omega 3?

Az Omega 3 egy telítetlen zsírsavak egy csoportja, az olyan zsírsavak tartoznak ide, melyek utolsó kettős kötése a lánc végétől 3 kötésre található (n-3 zsírsavak). Úgy érzem, ez egy kis magyarázatot igényel. A zsírsavak úgy néznek ki, hogy szén (C) és hidrogén (H) molekulák összekapcsolódnak szénhidrogénekké és több ilyen szénhidrogén követi egymást, egy hosszú láncon, láncok tetején pedig egy karboxil (oxigént is (O) tartalmazó) csoport helyezkedik el. A szénhidrogének száma egy adott zsírsavra jellemző.

Telített és telítetlen zsírsav között pedig az a különbség, hogy a telítettben csupán egyes kötések találhatóak. A telítettlenben viszont egy, vagy akár jóval több kettős vagy hármas kötés is fellelhető. Az alább látható egy telített zsírsav (név szerint: palmitinsav) mellette pedig a két legnépszerűbb Omega 3 (EPA és DHA) szerkezete. A különbségek szépen láthatóak.

A kettős kötés jelenléte miatt az adott helyen megtörik az egyenes lánc, ami látszik is a képen. Ez pedig azzal jár, hogy telítetlen zsírsavak szerkezete sokkal lazább lesz és könnyebben lépnek reakcióba. Így, a zsírsavakat szállító koleszterin könnyebben el tudja ezeket szállítani a vérből, ezáltal nem rakódik le annyira, mint a telített társa, így nem növeli meg az össz-koleszterinszintet.

A kettős kötések helye sem mindegy, például az Omega 6, linolsav (mely utolsó kettős kötése a láncvégtől 6 kötésre található) az arachidonsavnak az előanyaga amely pedig egy gyulladáskeltő molekula. A gyulladás pedig egy természetes folyamat, amely elősegíti a sérült sejtek regenerálódását, ezzel akkor van baj, hogyha a gyulladás túlzottan felerősödik, ez rengeteg betegséget okozhat. Ezt legtöbbször a rossz táplálkozás, kevés mozgás, tehát a nem megfelelő életmód tudja felerősíteni.

Ezzel szemben az Omega 3 zsírsavak nagy része gyulladáscsökkentő hatású. Arról nem egységes az irodalom, hogy vajon a túlzott Omega 6 bevitel erősíti-e a gyulladást, vannak olyan tanulmányok melyek szerint igen, vannak, olyanok melyek szerint még csökkenti is.

Feltehetőleg, az őseink fejlődése során az Omega 3 és Omega 6 aránya átlagban 1:1 lehetett, a mostani arányok a nyugaton 1:16, az Omega 6 javára – ez köszönhető a több gabonafogyasztásnak, a növényi olajok hidrogénezésének és annak, hogy egyre kevesebb zsírosabb halat fogyasztunk. Ezzel nagyon nagy fölényben jár az Omega 6, tehát már ennek tudatában is érdemes lehet több Omega 3-at bevinni.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Persze pár ezer év alatt volt ideje alkalmazkodni az étkezési szokásokhoz az ember szervezetének, viszont abból kiindulva, hogy még egy évszázada is teljesen máshogy táplálkoztak az emberek, ehhez a folytonos változáshoz nem igazán tud adaptálódni a szervezet.

Úgy gondolom, hogy mindig a természet által kialakított egyensúlyhoz kell visszatérnünk, ha egészségesek szeretnénk maradni. Ezért is indokolt lehet a magasabb Omega 3 bevitel, mivel nagyon nehéz szimplán táplálkozásból elég Omega 3-at bevinni. 

A legnépszerűbb Omega 3 zsírsavak közül az: ALA, EPA, DHA és újonnan egyre népszerűbbé kezd válni DPA. Ezek mind rövidítések, az eredeti hosszú nevük szerintem senkit sem érdekel igazán, ezért nem is részletezem.

Miért jó gyerekeknek az Omega 3

Egyre több tanulmány született arról, hogy az Omega 3 nagy szerepet tölt be az agy fejlődésének folyamatában ez miatt segíthet megelőzni számos agyat és látást érintő elváltozást, növelheti a gyermek koncentrációképességét és a tanulás folyamatát. Ezt a hatást leginkább a DHA fejti ki, ennek miértjére mindjárt kitérek. Az alábbi kutatási eredmények születtek:

• 9-12 hónapos gyerekeknek, a természetes EPA és DHA (3,4+-1,1 ml/nap), növelte a figyelmüket és csökkentette a vérnyomásukat
• 4 éves egészséges gyerekeknél, 400 mg DHA, 4 hónapon keresztül, növelte a hallásértést és a szavak megtanulását is fejlesztette
• 7-12 éves ADHD-s gyermekeknél EPA és DHA (min. 1 g naponta), azt eredményezte, hogy a gyerekeknek jobban ment a tanulás, kevésbé stresszeltek és dacoskodtak. Összeségében fejlesztette a viselkedésüket.
• 6-12 hónapos csecsemőknél a DHA-val dúsított tojássárgája (83 mg DHA), a DHA hatására a látásuk jobban fejlődött
• Egy irodalmi elemzés 6 évre visszamenően vizsgálta a DHA és ARA (arachidonsav) hatását, és azt találták, hogy szedésük védelmezhet az allergiáktól.

Tehát az Omega 3 segíthet a gyermekeink tanulásában és fejlesztheti a látásukat és a koncentrációt is. Csecsemőknél a használt adagok 50-80 mg DHA között mozognak, 4 éves kortól pedig a használt DHA mennyiség kb. 400 mg volt. 

A tanulmányok számos pozitív előnyről számolnak be, de semmi sem meggyőző addig, ameddig nincs mögötte magyarázat. Ugye??
Na, akkor most itt jön a magyarázat, ha ez a része nem érdekel a következő pontot nyugodtan ugord át. 

Tehát, hogyan is hat az omega 3 az agyra? 

Az idegsejtek sejtfala nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3-akat (abból is leginkább DHA-t, a többit elenyésző mennyiségben). Több magyarázat létezik arra, hogy mi is a feladata a DHA-nak. Egyrészt a megfelelő mennyiségű DHA a sejtek falának összetételét úgy rendezi, hogy az kedvezzen a jelátvitelnek, a két idegsejt közötti kommunikációnak. És ha két idegsejt között jobb a kommunikáció, előbb jönnek létre kapcsolatok, ez a kapcsolat pedig a tanulási folyamat alapja. Ezt a funkciót azáltal tölti be, hogy a fejlődő agy idegsejtjei felveszik a DHA-t, és beépítik a sejtfalba, ahol foszfolipidek alkotóemeleként szolgál. Ezután pedig a foszfolipidek részt fognak venni a jelátvitelben.

Másrészt számos neurotranszmitter (agyi jelátvivő molekula, ezek a vegyületek teremtenek kapcsolatot két idegsejt között) hatását is befolyásolja, egyeseket aktivál, egyeseket gátol, a DHA hiányában az egyensúly felborul, ami attól függően, hogy melyik neurotranszmitterek érintettek rengeteg különféle panaszt okozhatnak, köztük: tanulási nehézségeket, figyelemzavart, étvágytalanságot, vagy túlzott étvágyat, depressziót, hiperaktivitást. Mivel rengeteg különféle vegyület felszabadítására, hat a DHA, ezért a megfelelő mennyisége segíthet visszaállítani ezt az egyensúlyt, ezzel csökkentve a panaszokat.

Ezen kívül, a DHA lebontásából olyan gyulladáscsökkentő és sejthaláltól védelmező vegyületek – név szerint dokozanoidok (rezolvinok és neuroprotektinek) – keletkeznek, melyek megóvják az agyat. Ezért használják számos agyat érintő betegség kezelésére is.

Tehát a DHA rengeteg különféle módon hathat, én most csak három lehetséges mechanizmust soroltam fel.

 

 

Omega-3 gyulladáscsökkentő hatású – ez miért fontos gyerekeknek?

Az omega 3 lévén, egyrészt, hogy az előbb említett arachidonsav termelést csökkenti gyulladáscsökkentő hatású. Gondoltad volna, hogy a krónikus gyulladás már a gyerekeknél is jelentkezhet, ezzel számos betegséget, problémát előidézve? A krónikus gyulladás felboríthatja a hormonrendszert, ezzel fáradságot és növési rendellenességeket okozva.

Illetve megnöveli a betegségek, fertőzések kockázatát illetve lelassítja a gyógyulási folyamatot. Felerősítheti az allergiás reakciókat is. Illetve szív-és érrendszeri problémákat is okozhat. Ahogy már írtam, a gyulladás amilyen fontos, olyannyira káros is, ha nagyon felerősödik.  Tehát a gyulladáscsökkentés gyerekeknél is fontos. Ebben segít nekünk az Omega 3.

Útravaló: összességében a tanulmányokra hivatkozva úgy gondolom, hogy az Omega 3 (főképp a DHA) kiegészítés fontos lehet gyerekeknek is.

Mivel segíti az agy fejlődését, illetve segíthet megelőzni a krónikus gyulladás okozta kellemetlenségeket, betegségeket. Mielőtt azonban valamilyen új táplálékkiegészítőt adnánk a gyerekünknek, mindenképp konzultáljunk orvossal. A jó hírünk, hogy kifejlesztettünk egy kimondottan gyerekeknek szánt omega 3 táplálékkiegészítőt, ami különösen magas DHA tartalommal rendelkezik.

Hogy mitől különleges a Peak Delicious Omega-3?

Mivel finom italpor formájában kapható, nincs halszaga, halíze, ezért a gyerekek imádják! Nem kapszulás, csak meg kell inni, így nem okoz gondot a napi bevitele. Ha a gyerkőcöt nehéz rávenni bármilyen kapszula bevitelére, akkor ezt pont nektek találták ki!  Ha pedig szeretnétek a hagyományos kapszulás Omegánál maradni, azt is beszerezhetitek nálunk.

Az írásaim semmilyen orvosi utasítást nem helyettesítenek, csak tájékoztató jellegűek és minden itt leírt állítást, azokra a kutatásokra alapozok, melyek a referenciáknál megtalálhatóak.

Többet szeretnél tudni a zsírsavakról? KATT IDE!

omega-3

omega-3 gyerekeknek

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!

Referenciák:

Felhasznált források:
https://www.plefa.com/article/S0952-3278(18)30074-7/pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29610056
https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000946
Harbild HL et al.: Fish oil‑supplementation from 9 to 12 months of age affects infant attention in a free‑play test and is related to change in blood pressure. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013;89:327‑33.
Ryan AS and Nelson EB. Assessing the effect of docosahexaenoic acid on cognitive functions in healthy, preschool children: a randomized, placebo‑controlled, double‑blind study. Clin Pediatr (Phila). 2008;47:355‑62.
Milte CM et al.: Howe PR. Eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids, cognition, and behavior in children with attention‑deficit/ hyperactivity disorder: a randomized controlled trial. Nutrition. 2012;28:670‑7.
Hoffman DR et al. Maturation of visual acuity is accelerated in breast‑fed term infants fed baby food containing DHA‑enriched egg yolk. J Nutr. 2004;134:2307‑2313.
Foiles AM et al.: Formula with long‑chain polyunsaturated fatty acids reduces incidence of allergy in early childhood. Pediatr Allergy Immunol. 2016;27:156‑161.
Bazan N. G. Neuroprotectin D1 (NPD1): a DHA-derived mediator that protects brain and retina against cell injury-induced oxidative stress. Brain Pathol. (2005);15:159–166. doi: 10.1111/j.1750-3639.2005.tb00513.x.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/