Végül nem nyertük meg a Szeptemberfeszten a pörköltfőző versenyt, de nem baj! Hogyan lehet finom a pörkölt “light” verzióban?
Pörkölt recept
Még soha sem főztünk diétás pörköltöt bográcsban! Nagyon sok recept ötletet küldtetek be és ezek itt a cikk alatt mind fel is fedezhetőek. A legjobb hozzászólásokból összeállítottuk a receptet, melyet megfőztünk a pörköltfőző versenyen! A küldetés célja:
Mutassuk meg Magyarországnak, hogy finom ételt lehet főzni diétás módszerekkel is! Ez volt a diétás pörkölt, melyet MCT olajjal készítettünk el, sovány húsból. Nem csak az a lényeg itt, hogy mindig királynői maradjon az alakod. Az egészséged az elsődleges! A magyar nők és családok egészségéért küzdünk!
Miből van az MCT olaj, és milyen céllal fejlesztették ki?
Olyan beteg embereknek fejlesztették ki a gyógyászatban, akik nem képesek a hagyományos zsírokat rendesen megemészteni, felszívni és felhasználni. Félszintetikus folyamatban gyártják ezt a speciális zsírfajtát, az úgynevezett MCT-t (MCT – medium chain triglycerides – középláncolatú trigliceridek), kókuszolajból és pálmaolajból.
Az MCT trigliceridjei lényegesen rövidebbek, mint az átlagos zsírokban, tehát gyorsabban felszívódnak és hidrolizálódnak a szervezetedben.
Az MCT olaj helyettesítő emésztése kevesebb enzimet és gyengébb epekiválasztást igényel, mint a hagyományos zsíroké. Emiatt teljesen megkerüli a limfatikus rendszert és közvetlenül a keringési rendszeredbe jut. E folyamat következménye a nagyon magas biológiai érték és az, hogy az MCT táplálék kalória tartalma azonnali energiatermelésre alkalmas. Az MCT gyorsabban felhasználható a testedben, mint a glükóz szénhidrát és kétszeres kalóriamennyiséggel rendelkezik.
Ha nincs erőd a több órás kardióhoz, a diétád pedig szigorú használd az MCT olajat, mert finom is.
Az MCT védi az izomzatodat is. Vele az izmaidban lévő aminosavak felhasználása később kerül sorra az energiatermelő folyamatokhoz a hosszú kardió edzéseid alatt. Az MCT-k emiatt kiváló energiaforrások hosszú edzésekhez, és/vagy állóképességi sportokhoz.
Azonban nincsen rózsa tövis nélkül. Az MCT olaj helyettesítő használatakor megfontoltan kell eljárnod, mivel nem használható fel olyan egyszerűen és ugyanabban a mennyiségben, mint a hagyományos étolaj. Szabad forgalomban kapható, mégis óvatosan adagold a kezdetekkor, hogy a szervezeted megszokja. Lassú, fokozatos mennyiség növeléssel azonban telítettség érzés vagy hasmenés nélkül használható hosszú ideig.
Az MCT olaj, a gyártás alatt szükséges kiválasztási folyamatok miatt relatív drága, azonban megéri, mert sokkal finomabb lesz a száraz ételed vele, lesz energiád edzeni, gyakorlatilag minimális kalóriabevitel mellett.
Hogyan és miből készül az MCT olaj és mi a különbség a kókuszolajat tekintve?
A kókusz olaj a fehér kókusz húsból származtatott olaj. A kókuszolaj egészségvédő hatásainak nagy hányada a magas MCT tartalmának köszönhető. A kókuszolaj ugyanúgy mint a többi növényi olaj hidrogenizálatlan formában alkalmas az egészséged megőrzésére. A hidrogenizált kókuszolaj nem rendelkezik egészségvédő hatákonysággal!
A Peak Diéta Alakulat kitartóan küzdött és bár egyedüliként indultunk diétás pörkölttel, nem fogjuk feladni!
Pörkölt recept sportoló férfiaknak
Íme a recept:
Peak “light pörkölt” vörösboros őzhúsból:
Hozzávalók:
• 1 kg őzcomb vagy apró hús
• 1 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 szem szegfűbors
• 1 cső hegyes erős paprika
• Mct olaj, hogy a finom telt íz meglegyen
• őrölt bors
• jó minőségű őrölt pirospaprika
• csipetnyi sáfrányos szeklice
• só
• pici őrölt kömény
• minőségi vörösbor
Elkészítés
A húst alaposan megtisztítjuk, felkockázzuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, az MCT olajon óvatosan megpároljuk, rátesszük a húst és fehéredésig pirítjuk. Ekkor rákerülnek a fűszerek: pirospaprika, kömény, bors, szegfűbors, és a sáfrányos szeklice (nagyon jót tesz a pörköltnek!) só. Felöntjük, kb. 2 dl borral, lefedjük és fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Figyeljünk az elpárolgott folyadék pótlására, hogy oda ne égjen. Borral csak elkészülés előtt pár perccel pótoljuk a folyadékot, előtte csak vízzel. Amikor utoljára öntjük fel a borral, belekerül a zúzott fokhagyma, és a vékonyan felkarikázott zöldpaprika. Ekkor már csak pár percig forraljuk.
A képes végeredmény és a folyamat! :)))
Tehát nem mindegy vagy nyertünk vagy sem? Neked összeállítottunk egy diétás receptet, mi jól éreztük magunkat és vigyáztunk is a testünkre, miközben bepörkölteztünk!
Köszönöm, hogy velünk voltál és követted az eseményeket facebookon! Itt eléred a többi képet is!