Imádunk mindent ami olasz… ugye főképp, ha a gasztronómiájukról van szó. Pizza, bolognai… és persze a lasagne! Persze a túl sok tészta nem egészséges, pláne nem akkor, ha diétázunk, és figyelnünk kell a szénhidrát bevitelre.
A diétás lasagne több változata is már színre lépett a Peak konyhában… volt egész elképesztő, minimál kalória mennyiségű cukkini fajta… de most még mindig a light, ámde annál masszívabb változatot hoztunk – amit mondjuk egy kiadós edzés után simán, bűntudat, és plusz felesleg nélkül letolhatsz!
A receptben több csavar is van!
- egyfelől a tésztalapokat édesburgonyával helyettesítettük – ami “jó” szénhidrát és a vércukor szintedet sem emeli mag túlzottan. Vékonyra vágva… tiszta-tészta feeling!!!
- a darált húst soványból készítjük: a legjobb az itthon darát csirkemell vagy marha – de a boltban is lehet kapni előrecsomagolt, zsírszegény opciót.
- a besamelt zabpehely lisztből készítettük, így tényleg egy szó sem érheti a recept reform mivoltát 🙂
- a zsírszegény sajt pedig tökéletes zárása a műnek!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 25+10 perc |
Mennyiség |
szelet
|
- 500 gramm zsírszegény darált hús
- 1 kg édesburgonya
- 1 doboz sűrített paradicsiom
- 3 evőkanál Peak MCT olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 50 gramm light vaj
- 50 gramm zabpehelyliszt
- 200 ml tej
- 1 db tojás
- 50 gramm zsírszegény sajt
Hozzávalók
A besamelhez
A tetejére
|
- Az édesburgonyát megpucoljuk, szeleteljük és forrástól számítva 7 percet főzzük, aztán leszűrjük és félretesszük.
- Az olajon a felaprított hagymát megfonnyasszuk és hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ehhez mehet a paradicsomszósz, az átnyomott fokhagyma gerezdek és kb. 1 dl víz. Sózzuk ,borsozzuk ízlés szerint.
- Főzzük készre és ezt is tegyük félre.
- A besamel mártáshoz olvasszuk a vajat, keverjük hozzá fokozatosan a lisztet. Össze fog állni, de ez így normális. Keverjük hozzá a tejet egy habverő fejjel és kevergetve addig főzzük amíg besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni, majd keverjük el benne a tojást is.
- Egy 30x20-as Jénai tálban rétegezzük. Krumpli, darált hús, besamel. Végül besamellel zárjuk és 230 fokra előmelegített sütőben 25+10 percet süssük.
- 25 percnél tegyük rá a sajtot!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Diétás lasagne édesburgonyából! Tiszta-tészta öröm edzés utánra!" című cikkhezHúú Atti! Hát ezt nagyon köszönjük!
Nagyon szívesen 🙂
Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom! 🙂