Minden nemzetnek megvan a maga nagy lövése, amit imádunk idehaza elkészíteni… egy tésztás olasz kaja, egy csípős mexikói, egy omega-gazdag lazacos északi, egy tucat ismeretlen fűszerből és gombafajokból álló keleti… elvarázsolnak, és kizökkentik az étkezésünket a mindennapokból.
Aztán persze vannak a telhetetlenek. Vagy a döntésképtelenek. Akiknek egy nemzeti koszt már nem pálya. Hát miért halmozzuk a jó dolgokat? Mondjuk egy mexikói babos cuccot az olasz lasagne tésztába? Hát miért ne? Hát miért is ne!
Jó, itt vagy velünk, látom megfogott a dolog. Ha tömegelős időszak végén, vagy nem a diéta legkeményebb részén jársz nyugodtan beillesztheted… egy durvulós láb nap után EZÉRT megéri eljutni a kajásdobozig!
- Egy adag is emberes (majdnem 50 gramm!!!) fehérjét tartalmaz – zsírszegény húsiból és light sajtból
- A szénhidrát része lassan felszívódó, teljes kiőrlésű fajta, azaz minden NEM “mindenmentes, fotoszintézisen alapuló nullakalóriás szuperdiétába” beilleszthető.
- Az anyagcseréd sem fog belassulni tőle, hiszen az MCT olaj és a csípős cucc biztosan felpörget! (A csípős amúgy el is hagyható, ha gyereknek vagy nembevállalós barátnődnek készíted…)
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 2+fél óra |
Mennyiség |
adag
|
- 1 kg alacsony zsírtartalmú darált hús
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv paradicsom kicsi
- 100 ml Peak MCT olaj
- 2 tk pirospaprika
- 1 rúd fahéj
- 1 ek worchester szósz
- 1 friss db chilipaprika elhagyható
- 1 doboz sör
- ízlés szerint só és bors
- 12 db teljes kiőrlésű tortilla lap
- 400 gramm light tejföl
- 500 gramm light reszelt sajt
- 100-150 gramm Jalapeno paprika elhagyható
Hozzávalók
|
- Először elkészítjük a tölteléket. Ehhez az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Erre jöhet a darált hús, amit lepirítunk és erre mehetnek a fűszerek, a Worchestershire szósz, a fahéj, a konzerves paradicsom.
- Aztán felöntjük a sörrel és lefedés nélkül 2 órát főzzük, alacsony fokozaton, úgymond rotyogtatva. Ha besűrűsödött a végére, akkor hozzákeverjük a babot. Ezt megcsinálhatjuk előre is, és akár le is lehet fagyasztani.
- Egy adag darált húsos szószt egy nagy téglalap alakú magas peremű tepsibe vagy jénaiba kenünk, erre tesszük az első 4 tortilla lapot átfedéssel. Erre megint szósz, kanalazzuk a tejföl harmadát és a sajt 1/3-ad részét. Ezt még kétszer megismételjük. Ennek a tetejére mehet a Jalapeno paprika, ha szeretnénk.
- 200 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük - illetve akkor többet, ha a sajt még nem pirult meg.