Mindannyian eszünk tojást. Van aki azért mert szereti, van aki mert jó fehérjeforrás. Vajon, mi a legjobb módja a fogyasztásának, hogy az a legjobb legyen neked, a szervezetednek? Ha eddig nyersen toltad a tojást, mondván “így jobban nő majd az izmom, jobban felszívódik”, akkor sajnos rossz hírem van!
Tojásfehérje
Azon túl, hogy tükörtojásként, rántottaként vagy főtt tojásként szereted, érdemes elgondolkodnod azon, hogy a szakértők mit mondanak. Kutatások kimutatták, hogy a legtöbb fehérjét akkor tudja szervezeted a legjobban hasznosítani, ha megfőzöd a tojást, nem pedig nyersen fogyasztod el. A tojásban lévő protein 90%-t tudja feldolgozni a bélrendszer, ha fogyasztás előtt felforrósítod, viszont nyersen csak az 50% hasznosul. Szóval, ha eddig tucatszám etted nyersen a tojást, most itt az ideje, hogy változtass ezen. Arról nem is beszélve, hogy ha a sárgáját is megeszed, az nem annyira tesz jót a koleszterinszintednek.
Az, hogy vízben vagy serpenyőben forrósítod fel a fehérjét az tulajdonképpen mindegy. Az viszont sokat számít, hogy meddig éri a hő, mivel ha túl sokáig főzöd vagy sütőd, szépen bezöldül a tojás. Ez egy kémiai folyamat hatása, ettől nem romlik meg a tojás, de nem túl étvágygerjesztő.
Tojásfehérje az izomépítéshez
A tojás tele van A-vitaminnal, de ennek a mennyisége is eltérő az elkészítéstől függően. A főtt tojásé a legmagasabb (275 mikrogramm /100 gramm), ezt követi a tükörtojás (260 mikrogramm/100 gramm), majd a rántotta (229 mikrogramm).
Az E-vitamin mennyisége is változó. Itt vezet a tükörtojás. Kétszer annyit tartalmaz, mint egy kemény tojás. Ennek oka az elkészítés. A tükörtojáshoz olajat használsz, amiben sok E-vitamin van. Ezért nem csak a vitamin, de a kalóriatartalma is magasabb. Így 170 Kcal, a rántotta 150 Kcal, míg a főtt tojás csak 140 Kcal.
Ha tehát diétázol, válaszd a főtt tojást! A fehérjében dús főtt tojások után ugyanis sokkal tovább érzed magad telítettnek, kevésbé leszel éhes! Eltelít a tojás másik két változata is, de kevésbé diétás mondjuk a tükörtojás szalonnával!
Te hogy szereted a tojást? Omlett? Rántotta? Esetleg fehérjepor formában?