Manapság sokféle étkezéssel kapcsolatos irányzat ütötte fel a fejét, mert az emberek, ha változtatni akarnak magukon, akkor tudják jól, hogy ehhez a szokásaikat is meg kell változtatniuk. Sokan az egészségesebb és fittebb élet reményében kezdenek bele ezen diétákba.
Vegetáriánus
Miért lesz valaki vegetáriánus?
A vegetáriánusok olyan étrendet követnek, amely nem tartalmaz állatok megölése árán nyert termékeket. Tegyünk egy kis rendet, és nézzük meg, milyen alfajai lehetnek a vegetarianizmusnak:
- Lakto-vegetarianizmus: húst és tojást ugyan nem tartalmaz, de tejtermékeket igen.
- Lakto-ovo-vegetarianizmus: a növényi táplálékok mellett tejet és tojást is tartalmazó étrend.
- Ovo-vegetarianizmus: tejterméket sem tartalmaz, csak tojást.
- Vegán: legszigorúbb étrendet követik, csak növényi alapú tápanyagokat fogyasztanak
Vegetáriánus étkezés
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a vegetáriánusok nagy százaléka szenved E-vitamin hiányában, ami depressziót, idegkárosodást zsibbadást és izomgyengeséget okozhat. Érdemes ebben az esetben táplálék-kiegészítők formájában pótolnod a szervezeted számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha az étrendedben szerepel a tojás, akkor esetedben a vitamin hiányának valószínűsége kisebb.
Vegetáriánusok szempontjából egy másik nagyon fontos tápanyag a vas. A húsmentés étkezés miatt vasból is kevés jut a szervezetedbe, ezért is léphet fel nagyobb arányban a vérszegénység lehetősége. Főként nők esetében érdemes erre odafigyelni, hiszek esetükben a menstruáció miatt hölgyeknél még fokozottabban kell ügyelni a vas szintjére. A vashiánynak kezdetben nincsenek tünetei, de később, ahogy apadnak a raktárak, úgy csökken az egészséges vörösvértestek száma is.
A vörösvértestek szállítják a szervezetben az oxigént a sejtjeinkhez, egyfajta üzemanyagként szolgálnak. Ha az étrended tartalmaz bab és borsóféléket, levélzöldségeket, salátát, aszalt gyümölcsöket mint például : sárgabarack, mazsola különféle magvakat (napraforgó, tökmag), akkor nagy valószínűséggel megfelelően tudod pótolni a vasat.
Vegetarianizmus a Kalcium és D-vitamin szempontjából:
Javaslom, hogy fejlődő szervezettel, gyerekként soha ne ilyen étrendet követtessünk, mivel sokaknál kialakul az angolkór, ami az elégtelen kalcium és D-vitamin bevitelből származik. Felnőttként pedig akár gabonapelyhekből (nem cukrozott), illetve tejtermékekből – amennyiben tartalmazza az étrended, elegendő kalciumhoz és D-vitamonhoz juthatsz.
A fehérjék biológiai értéke sem elhanyagolható. Első körben tisztázzuk a fehérje biológiai értékének fogalmát. Azon élelmiszerből felszívódott fehérje mennyiségének a mérőszáma, amely a szervezetet felépítő fehérjékbe beépül, ez így nyersen, de lássuk mit is jelent, hétköznapi nyelven. Ez az érték mutatja azt, hogy a szervezetünk milyen mértékben képes felhasználni, beépíteni a táplálékból felvet fehérjéket.
Nézzünk pár biológiai értéket (a 100%-os fehérjebeépülést a 100-as mutatja a skálán):
- tojás: 94
- rizs:83
- Zsírtalanított szójaliszt:81
- éretlen bab: 65
Ebből a listából láthatjuk, hogy az emberi szervezet nagyobb hatásfokkal képes beépíteni az állati eredetű fehérjeforrásokat, ezért kisgyermekkorban, szoptatás és terhesség alatt, mindenkit óva intenék az állati fehérjék mellőzésétől.