Talán nem is hitted, de van egy jó pár apró trükk, amikkel annál nagyobb kalóriákat spórolhatunk meg az étrendünkben! Elsőnek szerintem nem is kell precíz kalóriaszámolgatásokba bonyolódni, elég ha ezeken változtatsz és a fogyás beindul! – Persze később lehet és kell is precízebben hozzáállni az étrend tervezéshez, de miért ne kezdenénk egyszerűen, ha lehet? 🙂
Csökkentsük a „rossz” zsiradékot!
Tudtad, hogy a zsír a legnagyobb kalóriaforrás? A legtöbb energiát ők juttatják a testedbe: 1 gramm zsír 9,3 kcal!!! – ezzel szemben a fehérjék és a szénhidrátok csak 4 kcal-t! Szóval – az esszenciális és jó zsírokon kívül minimalizáld a fogyasztásukat: light termékekkel, vagy épp azzal, ha sütésnél nem használsz bő olajat!
Vizen is meg lehet párolni a zöldséget és a húst – és a tapadásmentes teflonedények, wok edények, sütőzacskók mind-mind kiváló dolgok arra, hogy kevesebb zsiradékkal, de ugyanolyan szaftosan kisüljenek, megpuhuljanak az ételek. Ha mégis olajozol, akkor ne öntsd az olajat ész nélkül bele az edénybe, elég ha picit megspircceled vele a felszínt!
Vagy használd a ShopRite Fat Free olajsprayt – minden tepsi, sütőfület vagy serpenyő olajozására alkalmas, felesleges kalória nélkül! Sokoldalúan felhasználható szigorú diétában, mert NULLA kalóriás és koleszterinmentes. Vajaromás olaj spray amúgy ezen kívül húsokhoz és palacsintákhoz is tökéletes. Egy flakon 753 fújásra elég, szóval jó sokáig kitart:)
Ne használj cukrot, és semmilyen kalóriatartalmú édesítőt!
Amit a legegyszerűbb manapság már helyettesíteni, az a cukor. Arra vigyázz, hogy sok cukorpótló kalóriadús – méz, nyírfacukor, gyümölcscukor… ezek nem jók diétában! Válassz eritritet vagy steviát – ezek nem mesterségesek, mégis kalóriák nélkül édesítenek.
Illetve használd a gyümölcsök természetes erejét, ha nem kifejezetten a fogyás a cél: egy kis eper, barack, banán beleturmixolva a tejbe, joghurtba – máris édesebbé teszi az italt!
Használj liszt helyett rostban gazdag liszteket!
A zabpehelyliszt olcsó, és semleges ízű – így nagyon sok helyen szinte teljesen kiváltja a lisztet. Palacsintának, sütinek vagy piskótának is kiváló eleme lehet, de akár sűrítéshez is jó esélyekkel használható. Ízre, állagra észre sem vehető a különbség. Vagy használj Peak palacsintaport – hiszen ez is magas fehérje és rostban gazdag zabot tartalmaz!
Miért életmentő a Peak palacsintapor Neked? Lényegesen leegyszerűsítheted a folyamatot, és tuti biztosra sikerül a fehérjés palacsintád! Hogy?
Ha nem akarsz tökölni a fehérjeporokkal és a zab méricskélésével – és ha épp nincs otthon tojás vagy tej… akkor szuper, ha a szekrénybe vár egy készre összeállított 56% fehérjetartalmú cukor-, laktóz, gluténmentes palacsinta por! Ehhez CSAK VÍZ kell, elég összerázni egy shakerben, és máris sütheted!
Ha nagyon spéci a tésztád: keleszteni, nyújtani kell – akkor az erre meghatározott, rostdús, szénhidrátcsökkentett verziókkal próbálkozz!
Ne igyunk kalóriákat!
A legtöbb rejtett kalória folyékony formában csusszan be a torkunkba… az üdítők, gyorskávék, gyümilevek mind-mind markáns kalóriák tárházai, így a legjobb lenne ezeket teljesen lecserélni nullkalóriás folyadékra. Helyette ha már az ízekre szavazol, akkor ízesítsd az italod „hasznos” alapanyagokkal – például egy finom, citromos jeges tea ízű kollagénnel nem lehet mellé lőni! Finom és szépít!
Minden étel mellé zöldség-alacsony cukortartalmú gyümölcs!
Ezek magas rost és víztartalmuk miatt roppant jól laktatnak, így a kalóriadúsabb szénhidrát szekciót minimalizálhatod. A rizshez párolj zöldségeket, vagy egyél mellé nyersen – a zabhoz kis alma, bogyós gyümölcs… színes, finom, változatos… és persze kalóriacsökkentettebb, ha a tányér felén ez van inkább! 🙂