-+=
Olvasási idő: 3 perc

Az bizonyára sokak által ismert, hogy akármilyen szénhidrátot tartalmazó étel elfogyasztása után az lebomlik, méghozzá glükóz egységekre.

Sok glükózmolekula összekapcsolódásával jön létre például a keményítő. Mondjuk az édesburgonya, sima krumpli, barna rizs, hajdina, köles azért optimális szénhidrátforrások, mert a hosszú keményítőmolekulákhoz az emésztőenzim hozzáfér és szép lassan bontja le őket.

Amelyik keményítő lassan bomlik le úgy kell elképzelni mondjuk mint egy kötelet, ami fel van tekerve rugó alakzatúra. Ez az előbbi példa mondjuk az amilózra vonatkozik.

A másik fajta keményítő pedig az amilopektin, ami olyan mint egy legyező, sok vége van nem csak kettő. Így az emésztőenzimek sokkal több helyen hozzáférhetnek így a vér cukorszintjét gyorsabban emeli meg, ami diétában nem kedvező.

Viszont vannak az olyan szénhidrátforrások amelyeket az ember kreált, jobban mondva ő állította elő úgy, hogy tiszta kristályos állapotban van ( fehér/barnacukor, szőlőcukor, maltodextrin, ) illetve az olyan gabonák, amik nem teljes értékűek – mert mondjuk hiányzik a magházuk, mint a fehér rizsnél.

Mint írtam ezek a tápanyagok nem természetes jelenségek, így arra is lehet számítani, hogy a szervezetben nem éppen természetes jelenségeket indukálnak.

Amikor valaki elfogyaszt egy zsemlét, kenyeret, vagy olyan pékárut ami fehér lisztből készül, akkor indul be a szervezetében egy érdekes folyamat. Gyorsan lebomlanak a keményítők glükózra, az hirtelen felszívódik az emésztőrendszerből, mivel a glükóz fokozott figyelmet élvez – méghozzá azért mert régen nehezebb volt szénhidrátokhoz jutni, mint manapság.

A sok glükóz a vérben megjelenik, ezt érzékeli a szervezet, majd utasítást küld a hasnyálmirigynek, hogy legyél szíves nagyon sok inzulint termelni, hogy az érpályából a sejtekhez juthassanak a cukrok.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Viszont a szervezet ilyenkor szuperkompenzál, ami azt jelenti, hogy több inzulint választ el, mint amennyire szükség van. Ennek hatására pedig újra leesik a vércukorszint, ami farkaséhséghez vezet. Mondanom sem kell, hogy ilyenkor az ember ismét a finomított szénhidrátokat vagy a cukros dolgokat kívánja, mert az emeli vissza gyorsa a vércukorszintjét.

Így pedig el is indult egy ördögi kör, ami…

  • Hízáshoz
  • Inzulinrezisztenciához
  • Leptinrezisztenciához
  • Ösztrogéndominanciához
  • Magas IGF-1 szinthez
  • Hemoglobin molekulák összecsomósodásához
  • Felborult hormonrendszerhez vezet

A felsoroltak közül már egy jelenség is elég ahhoz, hogy az illető ne érezze jól magát a bőrében. Legalábbis szerintem és a környezetemben élők szerint mindenképp így van.

És hogy jön ide a fehér rizs? A fehér rizs is hasonlóan nincs kedvező hatással a vércukorszintre!

A gyakori magas inzulinszint azt hozza létre, hogy gyorsan betöltődnek a glikogénraktárak, ám amikor már a glikogénraktárak teljesen tele vannak a májban és az izomban is, – ez kb 500 g ch-t jelent- akkor elindul a lipogenezis, vagyis a zsír előállítása.

A magas inzulin hatására emelkedik meg az IGF-1 szint is, ami inzulinszerű növekedési faktort jelent (Insulin like growth factor-1). Ez se nem jó se nem rossz dolog, csupán attól függ, hogy mennyi van belőle, bizonyos mennyiség szükséges a kötőszövetek, csontok, izmok inak növekedéséhez. Viszont a túlzott mennyisége összefüggésbe hozható bizonyos rákos elváltozásokkal.

Hölgyeknek pedig érdemes megemlíteni, hogy a magas inzulinszint növeli a petefészek férfihormon termelését. Ezáltal a tüsző nem tud megérni, csökken a progeszteronszint. Majd kialakul akár a PCOS, a tüszőrepedés is kimarad, majd kialakul a részleges vagy a relatív ösztrogéndominancia.

Azért fontos, hogy megérjen a folliculus/tüsző, mert ő állít elő nagy mennyiségű progeszteront, ami a nőknek egy nagyon fontos hormonja.

Remélem mindenkit sikerült arra buzdítanom, hogy kerülje a finomított szénhidrátforrásokat.

Sokan azzal érvelnek, hogy drágább a hajdina, a köles, a barna rizs.

Ez igaz, rövid távon drágább, viszont egy sikeres ember mindig hosszútávon gondolkodik.

A fehér rizs és a zsömle olcsóbb, ám cukorbetegséghez, inzulinrezisztenciához, elhízáshoz és emésztőrendszeri panaszokhoz vezet. Ami által elmennek orvoshoz, kezelésben részesülnek, gyógyszert szednek.

Na akkor melyik is az olcsóbb? 🙂

Mindenkit bíztatok arra, hogy gondolja át milyen negatív következményei lehetnek a helytelen táplálkozásnak. Vannak olyan dogok, amit először megvéve drágábbnak tűnnek, ám hosszabb távon kifizetődőek, mivel az egészség a legdrágább, méghozzá azért mert nem lehet pénzen megvenni!

Kellemes olvasást kívánok, ha tetszett a cikk kérlek oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tanulhassanak belőle!

Több infó a szénhidrátokról ITT!

fehér rizs

fehér rizs diétában

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!