Kezdjük először azzal, hogy milyen egészségre gyakorolt pozitív hatásait ismerjük a kókuszdiónak?
- Segít megelőzni az elhízást az anyagcsere felgyorsításával, így azonnali energiaforrást biztosít, kevesebb kalória bevitelével.
- Egészségesebbé teszi a szívet rövid és közepes láncú zsírsavak biztosításával, melyeket elengedhetetlenek a jó egészséghez.
- Magas rosttartalma vetekszik olyan rostforrásokkal, mint a búzakorpa, zabkorpa és a rizskorpa. A kókusz lenyűgöző mennyiségű, 61% élelmi rost tartalommal rendelkezik!
- Alacsony glikémiás indexű (GI). A kókusz továbbá segít csökkenteni a hasnyálmirigy és az enzimrendszerek igénybevételét, ezzel csökkentve a cukorbetegség kockázatát. A mézzel (55-83 GI) és a cukorral (65-100 GI) ellentétben a kókusz alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, mindössze 35 GI.
- Csökkenti az édesség iránti vágyat, javítja az inzulin kiválasztást és a glükóz felhasználását. A kókuszban található egészséges zsír lelassítja a vércukorszint emelkedését és lecsökkenti a hipoglikémiás sóvárgást.
- Javítja az emésztést, valamint enyhíti az emésztési rendellenességekkel kapcsolatos tüneteket, mivel elősegíti a különböző tápanyagok, köztük vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak felszívódását, miközben jótékony rostbevitelt biztosít.
- Energiabomba, biztosítja fizikai és sporttevékenység közbeni jobb állóképességet. Továbbá elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.
- Ezenfelül nem tartalmaz transzzsírsavat, glutén-mentes, hipoallergén, valamint rendelkezik antibakteriális, antivirális, gomba-, és parazitaölő tulajdonsággal. A kókusz kedvező hatással van a teljes immunrendszer működésére.
De most elég a körítésből, jöjjön a recept!
Kókusztorta
Hozzávalók az alaphoz:
- 35 dkg zabkeksz, diabetikus keksz, attól függően, mit engedsz meg magadnak
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg light vaj vagy kókuszzsír
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál Dia-Wellness édesítőszer 1:1
- 1 csomag (18 g) instant kávépor
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál Dia-Wellness édesítőszer 1:1
- 9 dl sovány tej
- 7 dkg Peak Coconuty kókuszmassza
A tetejére:
- 20 dkg cukormentes étcsokoládé
- 1 teáskanál kókuszolaj vagy light vaj
Kókuszkrém torta
Elkészítés:
A kekszet apróra tördeljük, és a darált dióval összekavarjuk. A vajat vagy kókuszzsírt, a vizet, a kakaót, az édesítőszert és a kávéport egy edénybe tesszük és lassú tűzön felfőzzük. Amikor minden alapanyag felolvadt ráöntjük a kekszre és jól összekavarjuk. (Ha nagyon száraz a massza, még egy kevés vizet önthetünk hozzá, a keksztől függ, mennyit szív fel.) A masszát lekapcsolható oldalú tortaformába tesszük és egyenletesen ellapítjuk benne. Körülbelül 20-30 percre hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a középső réteget.
A pudingport, a tejet és az édesítőszert egy edénybe tesszük, a szokásos módon megfőzzük, majd míg meleg belekeverjük a kókuszkrémet. Amikor langyosra hűlt, a kekszes alapra kenjük.
A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk és egyenletesen elkenjük a pudingon. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd friss gyümölccsel (pl.: eper, málna, áfonya, szeder) fogyasztjuk.
Nemcsak guszta, de nagyon finom is!