Tudtad, hogy a brokkoli rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban? Nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, rostot és fehérjét. Hatásaihoz tartozik többek között, hogy jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát, így segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében.
Brokkoli krémleves
Úgy gondolom, hogy minden családban és háztatásban megvan a kedvenc hétköznapi és hétvégi menü is. Ezen menük olyan ételeket rejtenek, melyeket például a hosszú és fárasztó munkanapok után gyorsan, és egyszerűen elkészíthetőek, valamint egy kellemes hétvégén pedig összehozza a család apraja-nagyját mind az előkészületek során, mind pedig akkor, amikor körbeüljük az asztalt egy-egy boldog és vidám családi ebéd vagy vacsorára keretein belül. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe ezt a brokkoli levest, mert az évszakokhoz igazodva – nyáron hidegen és egy picit hígabban, télen melegen és sűrűbben fogyasztva – egy igazán ízletes levesnek minősül.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg brokkoli
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dl natúr joghurt
- 20 dkg feta- vagy krémfehérsajt
- csipet só, frissen őrölt bors, olívaolaj
- 5-5 dkg pirított mandula és tökmag
Brokkoli krémleves recept
Elkészítés:
1. Szedjük a brokkolit rózsáira, majd a vöröshagymával és a fokhagymával együtt tegyük fel annyi vízben főni, amennyi bőven ellepi. Adjuk hozzá a csipet sót és a borsot, főzzük addig, míg puha nem lesz.
2. Ha levettük a tűzről a feta- vagy krémfehérsajt felével, valamint a joghurttal turmixoljuk le.
3. A mandulát és a tökmagot, daraboljuk durvára, forró serpenyőben (zsiradék nélkül) pirítsuk meg. Ha héjas mandulánk van, 2-3 perc alatt forrásban lévő vízben főzzük, hogy könnyedén meg tudjuk hámozni.
4. A levest a maradék morzsolt sajttal, mandulával szórva és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.