-+=
Olvasási idő: 5 perc

Szinte MINDEN diétás süti, és diétás étel receptben használunk MCT olajat. Mostmár ANNYIAN kérdezik – MIÉRT jó neked IS az MCT olaj? Mire jó ez az olaj?
Amint azt alább bővebben kifejtem, az MCT-olaj előnyei közé tartozik a kognitív funkciók javítása és a fogyás/egészséges testsúlykontroll támogatása is.

Tehát okosak és erősek leszünk egyszerre? Nézzük meg!  

A kókuszolaj az MCT-k (közepes láncú trigliceridek) egyik nagyszerű forrása. A kókuszolajban lévő zsírsavak nagyjából 62-65% MCT. Az utóbbi időben azonban egyre népszerűbbé vált a koncentráltabb „MCT-olaj”, és ezt használjuk a diétához és a Peak receptjeinkhez is. A Peak MCT olaj, 100% tiszta MCT. Frakcionált, azaz a kivont, közepes láncú trigliceridek gyűjteménye, ezért 100%-ban felszívódik.

Az MCT-k vélhetően nagyrészt hiányoznak a „hagyományos nyugati” étrendet fogyasztók étrendjéből, valószínűleg azért, mert a közvéleményt elhitették, hogy a telített zsírok minden formája potenciálisan káros. A legújabb kutatások azonban sok bizonyítékot mutattak ki a telített zsírokkal kapcsolatos valódi igazságról.

Úgy tűnik, hogy az MCT-k támogatják az agy és a bélrendszer egészségét, különösen mivel képesek felvenni a harcot a káros baktériumok, vírusok, gombák és paraziták ellen. 

Mct olaj mire jó?

→→★ Mi az az MCT-olaj tehát?

Az „MCT-k” közepes láncú trigliceridek, tehát a telített zsírsavak egy formája. Az MCT-olaj, a zsírsavak tiszta forrása. Az MCT-k a nevüket kémiai szerkezetük hossza miatt kapták. A zsírsavak minden típusa összekapcsolt szén- és hidrogénszálakból álló láncokból áll.

A zsírokat aszerint osztályozzák, hogy hány szénatomjuk van: A rövid szénláncú zsírok (mint a vajsav) kevesebb mint 6 szénatomot tartalmaznak, a közepes szénláncú zsírok 6-12 szénatom közöttiek, a hosszú szénláncú zsírok (mint az omega-3 zsírsavak) pedig 13-21 szénatom közöttiek.

A hosszabb láncú zsírsavakhoz képest, az MCT-k könnyebben felszívódnak, mivel a szervezetnek kevesebb munkát kell végeznie a szénkötések felbontásával. Az MCT-k kisebbek, így könnyebben áthatolnak a sejtmembránokon, és nem igényel speciális enzimeket ahhoz, hogy a szervezetünk hasznosítani tudja őket.

→→★ Mitől lesz az MCT-olaj az egészséges zsírok legjobb forrása? A közepes láncú zsírok könnyen megemésztődnek, és közvetlenül a májba jutnak, ahol termogén hatásuk van, és képesek pozitívan megváltoztatni az anyagcserédet.

Ez az egyik oka annak, hogy sokan azt mondják, hogy az MCT-ket, a szervezet energiaként, azaz „üzemanyagként” égeti el, ahelyett, hogy testzsírként tárolódnának.

Az MCT-k négy különböző fajtája a következő:
kapriósav (C6), kaprilsav (C8), kaprinsav (C10), laurinsav (C12)

→→★ Általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb a lánc (vagyis minél kevesebb szénatomot tartalmaz a sav), annál gyorsabban tudja a szervezet a zsírsavakat hasznosítható energiává alakítani, keton formájában. A ketonokat a szervezet akkor termeli, amikor glükóz helyett zsírt használ energiaként, például amikor valaki a keto-diétát követi.

→→★ Az MCT olaj előnyös az általános egészség szempontjából – különösen azok számára, akiknek nehézséget okoz a zsírok más formáinak emésztése, beleértve azokat, akik felszívódási zavarokhoz, emésztési zavarokhoz, például szivárgó bél szindrómához, Crohn-betegséghez, epehólyagfertőzéshez stb. kötődő állapotokban szenvednek.

→→★ Mire használjuk az MCT olajat még? Az alábbiakban bemutatjuk az MCT néhány előnyét, és azt, hogy az emberek miért választják az MCT olajat a Peakshopból.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

1. Segíthet a fogyásban!

Úgy tűnik, hogy az MCT-k pozitív hatással vannak az energiafelhasználásra, a zsírégetésre és a testsúlycsökkentésre. Az egészséges táplálkozás részeként bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy az MCT-olaj segíthet a telítettség fokozásában, sőt, a szervezet működésének anyagcseréjét is növelheti.

2. Segít megvédeni a szív egészségét!

Úgy tűnik, hogy az MCT-k képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek és általában a halálozási kockázatot, mivel segítenek csökkenteni az elhízás esélyét. Valószínűleg azért van ez a pozitív hatásuk, mert gyulladáscsökkentők, könnyen emészthetők, jóllakatnak és könnyen felhasználhatók energiaként, ahogyan azt fentebb leírtuk.

3. Javíthatja az energiaszintet, a hangulatot és a teljesítményt!

Az agy nagyrészt zsírsavakból áll, ezért az étrendedből származó folyamatos utánpótlásra van szükséged ahhoz, hogy a lehető legjobban érezd magad, tisztán gondolkodj, jól teljesíts a munkádban és éles eszed maradjon egészen idősebb korodig.

A középláncú zsírokról úgy tartják, hogy az egyik legkönnyebben emészthető, hasznosítható és védő hatású zsírsav, ami létezik. Különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik nagyon alacsony szénhidráttartalmú diétát követnek, beleértve a ketogén diétát is, mivel tanulmányok szerint csökkenthetik a keto-indukció káros hatásait és javíthatják a ketózisba jutás idejét.

Egyes tanulmányok szerint az MCT-k használata még a memóriaproblémákat is javíthatja, többek között az Alzheimer-kórban szenvedők körében. Csak logikus, hogy egy olyan élelmiszer, amely üzemanyagot biztosít az agynak, valamint segíti a vitaminok és ásványi anyagok jobb felszívódását, azt is eredményezi, hogy tisztábbnak, energikusabbnak és pozitívabbnak érezzük magunkat.

4. Támogatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását!

Az MCT-olaj jótékonyan hat a bélmikrobióta baktériumainak kiegyensúlyozására, ami viszont pozitív hatással van az emésztési tünetre, az energiafelhasználásra, valamint az elfogyasztott ételekből származó vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának képességére.

A közepes láncú zsírok segíthetnek elpusztítani számos patogén vírust, törzset és baktériumot, amelyek emésztési problémákat okoznak, beleértve a candida, székrekedés, hasmenés, ételmérgezés, gyomorfájás stb. kialakulását.

5. Antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik!

Az MCT-k természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a bélben lévő baktériumok egyensúlyában. Az MCT-k másik nagyszerű tulajdonsága, hogy képesek csökkenteni a „rossz baktériumokat” anélkül, hogy károsítanák vagy eltávolítanák a „jó baktériumokat”. Ez fontos, tekintve, hogy a jó baktériumokra van szükségünk a bélrendszer egészségéhez és az emésztés működéséhez.

6. Főzhetsz vele!

Az MCT-olajok jók a főzéshez. Ez azért fontos, mert így könnyedén az étrendedbe kerül, és telített zsíros, finom ízt ad a tök száraz és unalmas, diétás ételeknek is!

Mi a különbség a kókuszolaj és az MCT-olaj között? A fő különbség a kettő között az, hogy az MCT-olaj sokkal koncentráltabb, és főként kaprinsavat és kaprilsavat tartalmaz.

A kókuszolaj az MCT-olaj egyik forrása, de az MCT-olajon kívül más típusú zsírsavakat is tartalmaz. Míg a kókuszolajban vannak ugyan MCT-k, a koncentrált MCT-olaj azonban TELJES egészében egészében MCT-ket tartalmaz.

Hogyan működnek a közepes láncú trigliceridek a fertőzések ellen? 

2013-ban, a Kent State Egyetemen azt találták a kutatók, hogy az extraszűsz kókuszolaj, erős antimikrobiális hatású, például olyan baktériumok esetében, mint Clostridium difficile. Ez a baktérium általában a bélrendszerben garázdálkodik és már rezisztens sokféle antibiotikumra is.

A kókuszolaj azonban csak akkor képes elpusztítani például ezt a baktériumot, ha TELJESEN megemésztetted. Más szavakkal, a kókuszolaj önmagában nem működik a fertőzések ellen. Az MCT-k azok, amelyek elvégezték a piszkos munkát. A kókuszolajban lévő MCT-k elérhetetlenek számodra, amennyiben rossz az emésztésed, vagy ha félgőzzel működik a bélrendszered. Ha a belek jól funkcionálnak, azaz a hasnyálmirigyed és az epéd különböző enzimekkel, széttördelik a kókuszolaj zsírsavait, akkor hozzáférsz a benne lévő MCT zsírsavakhoz.

A baktériumokat és vírusokat öldöklő MCT-k, a kókuszolajban elérhetetlenek a legtöbb ember számára! Ezért nem mindegy, hogy MCT olajat vagy kókuszolajat használsz. 

Tehát még egyszer, a közepes láncú trigliceridek, azaz az MCT-k hatékonyak az alábbi esetekben IS:

– vírusos fertőzések  (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080)
– Candida fertőzés (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3732585/)
– Szexuális úton terjedő betegségek, mint a klamídia, gonorrhea, 1-es típusú herpesz és HIV
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10448397
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC89562/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1758207/

Ahhoz, hogy rendesen meg tudd emészteni a zsírokat, egészséges epeműködésre van szükséged. Az epéd segít feldolgozni a zsíros ételeket, és ő támogatja a hasnyálmirigyed enzim kiválasztását is. Hogy minden jól működjön, egészséges máj és epehólyag szükséges.

A zsírok emésztése már a szánkban megkezdődik, a lipáz enzimmel. A legtöbb zsír azonban a vékonybélben törik darabokra az epével és a hasnyálmirigyből érkezett enzimekkel. Sok ember emésztése zavarokat szenved, mert túl gyorsan esznek, vagy rágnak, úgy esznek, hogy közben stresszelnek, vagy egyáltalán az egész életüket rohanásban töltik, így magas a stressz szintjük, ami a máj és az epe működését nem igazán segíti. Ha ilyen az életed, a zsírokat lehetséges, hogy nem emészted meg rendesen.

A felszívódási zavar jelei a zsírok esetében tehát:

– Hasmenés
– Zsíros és nagy széklet
– Puffadás
– Gázok

A zsírok felszívódásának problémája esetén a legnagyobb bajt, a zsírban oldódó vitaminhiány kialakulása jelentheti. Ilyen az A, D, E, és a K vitamin. Ez tudjuk jól, milyen sok betegséghez vezet. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234920/)

Kijavíthatod a zsírokkal kapcsolatos felszívódási zavaraid és ezzel fokozod az immunrendszered működését, az MCT olajjal. 

A hosszú láncú zsírsavakat nehezen emésztjük meg. A közepes láncú zsírsavakat azonban a testünk közvetlenül a májba küldi, ahol energiaként fel tudod használni. A tiszta MCT olajat erre találták ki. Az MCT olaj segíti a bélrendszered működését, és gyógyító hatással lehet a májadra, epédre és a teljes bélrendszeredre.

Mindenféle egyéb olaj, zsír a közelébe sem ér. Télen, vagy a hidegebb időjárásban, amikor amúgy is hajlamosak vagyunk több zsírt enni, az MCT olajat használd. Erősödik az immunrendszered és pörög az anyagcseréd – ráadásul eszméletlenül finom, BÁRMILYEN ételedre is teszed.

Az MCT olaj kalóriatartalmával nem kell számolnod diéta idején, azaz újra írom: SOHA nem volt még ilyen könnyű diétáznunk.

Mct olaj jó sütéshez és főzéshez ráadásul úgy hogy a fogyásod is segíti.

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326600/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30049949/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25636220/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S104366180900276X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115836/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29951312/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805166/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044790/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19387482/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6915711/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24328700
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3732585/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10448397
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC89562/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1758207/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234920/