Szereted e medvehagymát? A vadhagyma, vagy medvehagyma éppen szezonját éli, azaz ha szerencséd van, akár a legközelebbi szupermarket mellett is találhatsz egy öreg nénikét, aki a kosarában árulja. Egyél medvehagymát vagy nem?
A medvehagyma Nyugat és Közép Európában honos, azaz az öreg néni a bolt mellett, nagy valószínűséggel a kertjében termeszti. Ha Te is megpróbálnád termeszteni, a párás helyeket kedveli maga a növény.
Medvehagyma
Szedj e medvehagymát az erdőben?
Rendhagyó módon még most is szedhető az erdőkben a medvehagyma. A szokásosnál is nagyobb figyelemmel kell válogatnod a leveleket, mert a fűszeres ízű növényt nagyon könnyen össze lehet keverni a mérgező gyöngyvirág levelével, ami most szintén nyílik az erdőkben. Jobb ha szakboltban vásárolod, ha nem értesz hozzá.
Miért egyél medvehagymát?
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Különösen egészséges, de főképpen azért mert hatékony formában tartalmaz kénvegyületeket.
Miért fontos a kén?
Nagy múltja van a gyógyítás terén. Az emberiség évszázadokon át áztatta magát kénben gazdag, ásványi hévizekben, hogy meggyógyítsa különböző betegségeiket. Az MSM is egy természetben előforduló tápanyag, kén vegyület, megtalálható a normál emberi és más gerinces táplálékban, és jelen van minden élő szervezetben. A medvehagyma is hasonló kénvegyületeket tartalmaz.
És itt egy medvehagyma recept Müller Attila olvasónktól:
Medvehagyma recept
Hozzávalók: medvehagyma, olaj, sárga és fehérrépa, só, almaecet, karfiol, joghurt
Nem mosd meg a medvehagymát, csak finoman töröld le konyharuhával. Kevés olajon piríts meg karikára vágott sárga és fehér répát, addig míg egy kicsit “megkapja” az olaj, majd hagyd kihűlni, és a felesleges olajat csepegtesd le.
A medvehagymát tépkedd kisebb darabokra, önts rá almaecetet/kb 3cl/ és hintsd meg kevés sóval. Főzz meg sós vízben egy karfiolt, hagyd kihűlni, szedd gumóira.
Keverd össze az alapanyagokat és önts rá natúr joghurtot. Nem sokat 1.5 dl bőven elég.
Tedd a hűtőbe, amint lehűlt és összeértek az ízek fogyaszd egészségedre!
Bármihez jó eme saláta, eszméletlen finom de, ezt csak akkor tudod meg, ha már ettél belőle!
Plusz tippek: almaecet helyett lehet citromlevet használni, de akkor joghurt ne legyen benne. A legegyszerűbb medvehagyma saláta, ha simán gyenge ízű mustárral összekevered vagy csak paradicsommal, ecet és citromlé nélkül.
Ami érdekesség, hogy eperrel is össze lehet keverni, frissítő íze van! Semmiféle fűszert nem szabad hozzátenned, elveszi az igazi ízét!
Üdv, Müller Attila Pécs
Müller Attila, Pécs