Az étkezéseddel bevitt nitrátok a szellemi és fizikai teljesítőképességed növelik az egekig. Miért vannak nitrát vegyületek a táplálék kiegészítőkben, és hogyan alakulnak át a testedben? Miért voltak a korábbi nitrát félelmek hamisak, és milyen kutatások igazolták a hatásosságukat? Mi ez az új nitrát őrület a sport táplálék kiegészítőkben?
Az elmúlt 30 évben szinte csak arról hallhattál, hogy az egészségünk védelme érdekében az európai és amerikai kormányok milliárdokat költenek a nitrát vegyületek eltávolításáért az ivóvízből.
Andrew Hamilton kutatásai azonban igazolták: a nitrátok igen messze vannak a veszélyes státusztól, sőt különösen fokozni képesek a mentális és fizikai teljesítőképességet a sportolókban. Egyszer fent egyszer lent az életben. Ha már úgy gondolod, mindent tudsz a táplálék kiegészítőkről, jön egy új klinikai vizsgálat és minden a feje tetejére áll.
Ilyen a nitrátok ügye is az ételekben és az ivóvízben például. Az utóbbi 3 évtizedben arra törekedett az emberiség nagy része, hogy a nitrátok mennyiségét az élelmiszerekben lecsökkentse. Ezek a tettek és félelmek azon alapultak, hogy felmerült néhány haláleset, amely a folyamatos nitrát szennyezésnek volt betudható, illetve bizonyítatlanul ugyan, de felmerült, hogy a hosszú távú használat rákkeltő hatású.
Azóta azonban a nitrát metabolizmussal kapcsolatos tudásunk az emberi testben tökéletesen a visszájára fordult!
Nitrogén oxid
A nitrát (kémiai vegyjele NO3-) szervetlen vegyület, mely természetes formában előfordul a vízben oldva. Nagy mennyiségben használják a mezőgazdaságban műtrágyák előállításához. A nitrogén részét a növények felszívják és aminosavakat képesek előállítani maguknak belőlük, melyek pedig tudjuk, hogy a fehérjék építőkövei. Röviden tehát: a nitrátok hozzáadása a földhöz, a növények gyorsabb növekedését okozza.
A nitrát extrém víz-oldható, és ez tulajdonsága meghatározza az előfordulását a természetben is. Ha tehát nitrátokat adunk a műtrágyákhoz és a földhöz, azok nagyon gyorsan feloldódnak, és nagyon könnyen kimoshatóak, ezáltal a folyókba és vizeinkbe kerülnek. Ez a felhasználás azt jelenti hosszú távon, hogy a nitrátok koncentrációja növekszik a természetes vizekben, melynek hosszú távú hatásait mindenképpen vizsgálni kellett. A mezőgazdaságban történő felhasználás másik következménye volt a növényekben való felhalmozódás. Sok élelmiszer ipari növény, rengeteg vizet tartalmaz. Némely fajban ez a nagy mennyiségű víz, nagy mennyiségű nitrát jelenlétét vonta maga után, amely így szintén a szervezetünkbe jutott a növények elfogyasztásakor.
Nitrát (NO3) és nitrit (NO2) vegyületekkel kapcsolatos egészségügyi félelmek. Melyek voltak ezek?
Az évek során kétféle egészségügyi félelem látott napvilágot a magas nitrit és nitrát szint miatt. Az egyik az 1950-es években felbukkant kék-bébi szindróma, amikor szennyezett vízzel itatták a kisbabákat. A nitrátok a testben nitritekké alakulnak, amely a hemoglobin oxigén szállító képességét blokkolja, ezzel nagyon alacsony oxigénszintet okozva a szövetekben. A felhasznált víz nagyon magas koncentrációban tartalmazta a nitrátokat. A másik ilyen eset volt, amikor methemoglobéniában szenvedtek a gyerekek. Bizonyos baktériumokkal fertőzött vizet ittak, amelyek nitriteket és nitrogén oxidok termeltek aztán a testükben. Ebben az esetben is, olyan nitrátokkal szennyezett vizet itattak velük, amely a különösen szennyezettnek mondható. A kutatások mára már bizonyították, hogy egészséges felnőttekben, és teenagerekben nem okoz a nitrát tartalom egészségügyi problémát, sőt megkérdőjelezték a természetes vizekben lévő nitrátok egészségügyi határértékeit is.
Milyen pozitív hatással bírnak a nitrátok a szervezetedre?
Az elmúlt 30 évben tehát a nitrát szó már egyet jelent egy egészségtelen, és mocskos jelentéssel. Szerencsére a vizsgálatok és kutatások folyamatosan zajlanak körülötte, így néhány igen értékes információ látott napvilágot. Nemcsak hogy nem káros a testedre nézve, de a fizikai kondícióidat drámai módon javíthatja.
Ennek az oka nagyon egyszerű: ha egyszer elfogyasztottad, a testedben nagyon gyorsan nitrogén oxiddá (NO) alakul, amely a sportolók szempontjából nagyon nagyon fontos molekula!
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Az egyik legnagyobb áttörő minőségű felfedezés volt a sportolói teljesítményfokozás kutatásban, hogy kiderült: a nitrogén oxid (NO) hihetetlenül fontos jelző molekula a testedben. Az egészséged meglétéhez nélkülözhetetlen, a szív és érrendszer megfelelő kondíciójához pedig életfontosságú. Talán mostanra már tudod: az egyik funkciója a vazodiláció elősegítése az érrendszerben, azaz az ereket tágító hatása, mely fokozza a vérátömlés nagyságát, és pozitívan folyásolja be a vérnyomást. A kutatások alapján bizonyosodott, hogy az elfogyasztott nitrátok, fontos szerepet töltenek be az NO termelődéshez a testedben, és egy második lehetséges útvonalat biztosítanak az NO előállításához, amely akkor kiemelten fontos, ha a normál NO előállítás normál útvonala akadályozott.
Nitrogén oxid fokozó
Úgy tűnik, a sportolóknak különös oka van arra, hogy ünnepeljék a nitrátok átalakulását az emberi szervezetben. Mivel képes nitrogén oxiddá alakulni, és az NO szabályozza a vérömlést az izomzatba, szabályozza az izomzat összehúzódását, mozgását és a sejtek légzését modulálja, ezek a funkciók hihetetlen lökést tudnak adni a sportteljesítmény fokozásban.
Svéd kutatók elvégezték a kísérleteket, natrium-nitrát adásakor a sportolók teljesítmény leadó képessége hogyan változott. Az egyik, sportoló csoport 0,1 millimol/kg testsúly natrium nitrátot kapott (ez kb 500 mg nitrát, amely napi szinten a szervezetedbe jut, magas zöldségfogyasztás esetén). A másik placebo-kontrolled csoport natrium-kloridod kapott (sima asztali só).
A kutatók hihetetlen eredményeket bizonyítottak. A nitriteket kapott sportolók oxigén felhasználása drámai mértékben javult, 19,7%-ról 21,1%ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a fizikai munka sokkal kevesebb oxigén jelenlétével is elvégezhetővé válik. Ráadásul ez az oxigén felhasználás javító effektus úgy merült fel, hogy a laktát termelődés nem emelkedett.
1,5 %-os oxigén nyereség nem hallatszik eget rengetően soknak, viszont hatalmas előnyt jelent egy verseny szituációban. Különösen a legjobbak közti 1-2 százalékos különbségnél lehet ez döntő tényező. Mint minden állóképességi sportoló tudatában van annak, mi korlátozza a maximális erőkibocsátást az elfáradás előtt, mennyi oxigén képes szállítódni és elhasználódni az igénybe vett izmok által.
A céklában van az Erő?
Nitrát kiegészítőkkel végrehajtott kutatásokat követően kézenfekvő a kérdés, hogy ugyanezek a hatások kiválthatók e egy nagy mennyiségű nitrátokat tartalmazó diétával, melyeket természetes formában, zöldségekből vinnél be a szervezetedbe?
Erre a kérdésre keresi a választ a brit University of Exeter kutatócsoportja már hónapok óta. Andy Jones professzor és csapata vizsgálata arra irányult, hogy milyen hatással van a céklalé fogyasztás moderált és magas intenzitású járulékos kerékpár teszteken elért eredményekre. De miért céklalé? Kérdezhetnéd. Nos ez elég egyszerű a cékla nagyon gazdag nitrátokban.
A tanulmányban a vizsgált személyek egy része naponta fél liter céklalevet ( közel 700mg természetes nitrát) fogyasztott- magas nitrát teszt-, míg a kontroll csoport fél liter fekete ribizli sűrítményt, melynek nitrát tartalma elhanyagolható. A vizsgált 8 személy közül mindannyian fogyasztottak céklalevet, vagy fekete ribizli sűrítményt 6 napig, majd az utolsó 3 napban közepes és magas intenzitású edzéseket hajtottak végre kerékpár ergométeren. A negyedik napon mérsékelt intenzitású, míg az 5. 6. napon egy közepes és egy magas intenzitású kerékpár futamot teljesítettek a vizsgált személyek. Az emelt terhelésnél percenként növekedett 30 Wattal a teljesítmény, egészen kimerülésig.
A hat napos periódus után következett egy „tisztító” szakasz, amikor az alanyok sem céklalevet, sem fekete ribizli sűrítményt nem fogyasztottak. Ezt követően az eddigi kontroll csoport kapott céklalevet, míg a másik csoport lett a fekete ribizli sűrítményt fogyasztó tesztcsoport. Ezalatt minden vizsgált személy tartózkodott a magasabb nitrát tartalmú ételek fogyasztásától, hogy ezzel is kizárják a céklalé hatásának befolyásolását.
Az eredmények a következők lettek:
-A megemelkedett intenzitású testedzés hatására létrejövő oxigén igény lassabban növekedett a céklalevet fogyasztók körében. ( a céklalevet fogyasztó csoport oxigén igénye 8,6 ml/ perc volt, míg a kontroll csoporté 10,8 ml/perc wattonként).
– A végkimerülés elérésének ideje intenzív terhelésnél lényegesen megnőtt amikor a placebot céklalével váltották fel. (675 másodperc vs. 583 mp, 16% növekedés!).
– Az oxigén felvétel „ lassú komponense” (gondolj itt arra, hogy csökken az aerob folyamat amikor az oxigén szükséglet túllépi a rendelkezésre álló oxigén mennyiségét) csökkent 0,2 l/perc intenzív terhelésnél cékla lé mellett. Jelezve ezzel,hogy az aerob folyamatok hatékonyabban zajlottak.
Habár a vizsgált személyek fiatalok voltak és nem volt magas vérnyomásuk, a céklalé tovább csökkentette a szisztolés értéket.
Andy és csapata a következőképp foglalta össze az eredményeket:
Hansúlyozni kell, hogy az oxigén igény figyelemre méltó csökkenése magas terheléskor nem érhető el a természetes nitrátok bevitelével, nitrát kiegészítők nélkül. Más módja nem ismert a nitrogén bevitelének, beleértve a hosszú távú állóképességi tréningek esetét is. Bár közvetlenül nem vizsgálták ebben a tanulmányban, az eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy megemelt mennyiségű nitrát bevitelével fokozhatjuk a fáradással szembeni ellenállást hosszú távú terhelések esetén.
Miért tudja a nitrát növelni az oxigén felvevőképességet?
Még korai megmondani, hogy edzés közben a nitrát kiegészítők hogyan képesek ezt befolyásolni. Az egyik elmélet szerint a szervezetben a nitrát nitritté majd NO-vá alakul és utóbbi segíti az izmokban a vazodilációt . Egy jobb vérellátottsággal több oxigént vagy képes az izmok mélyére juttatni, így jobb vér és tápanyag ellátottságot biztosítani több résztvevő izomsejt számára.
Jelenleg van még némi spekuláció a folyamatot illetően, hogy az NO miként előzi meg, hogy az izomsejtek mellett a kapillárisok vállalják az oroszlán részét az oxigén ellátásnak, így biztosítva a távolabbi izomsejtek oxigénellátását, ezzel segítve a dolgozó izomsejtek oxigén igényének kielégítését. Egy másik feltételezés szerint, az extra NO bevitel, stimulálja az izomban a mitokondriumok működését.
A sporttudományok világában a sportitalok és táplálékkiegészítők marketing hype-ja könnyen lecsap ezekre a tényekre, figyelmen kívül hagyva a diétázás alapjait. A nitráttal kapcsolatos eddigi megállapításokat további kutatásokkal kell alátámasztani. A kapott eredmények és előnyök nagyon fontos szerepet játszanak az állóképességi sportolók körében.
Úgy tűnik olyan egyszerű zöldségek fogyasztása, mint a cékla vagy a spenót közel olyan hasznos lehet és jobb teljesítményt válthat ki, mint néhány úgynevezett „energia fokozó” kiegészítő alkalmazása. Még inkább figyelemre méltó az a tény, hogy a nitrátot már régóta egészségkárosítónak tartják. Ez mindössze őseink bölcsességét mutatja. Milyen igaza volt, amikor a nagyi azt mondta nekünk, hogy “ne hagyd ott a zöldséget ‘!
Nem véletlen, hogy az egyetlen táplálék kiegészítő márka spenót kivonattal a Peak, mellyel garantáltan hatszor gyorsabban növekednek izmaid.
A nitrátokkal történő kutatások még zajlanak, de a BCAA TNT ugyanezen tudományos kísérletekre alapozik, és az új Peak Nitronium is erre a tudásbázisra alapul.
Ha tovább szeretnél olvasni a nitrátokkal kapcsolatban, kattints a képre!
PeakMan
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Nitrogén oxid vegyületek a legújabb sport táplálékkiegészítőkben! Miért?" című cikkhez