-+=
Olvasási idő: 6 perc

Az öregedés témája nagyon felkapott, mindenki keresi, hogy hogyan is tudja kitolni az öregedést ezzel meghosszabbítva az életét és javítva az életminőségét. A mai cikkben ezekre keressük a választ. Van egy állatfaj, ami teljesen megszegi az „öregedés” törvényeit vajon melyik állatfaj lehet ez és mi a titkuk?

Mi is okozhatja az öregedést? 

Az öregedést több szinten lehetne vizsgálni, én most csak a sejtek szintjén közelítem meg ezt a témát. Valójában, nem konkrétan egy mechanizmus felelős az öregedésért, hanem több folyamat állhat a háttérben, melyek egymással többé kevésbé összefüggenek.

Az, hogy konkrétan mi számít öregedésnek, az öregedés milyen formákban nyilvánul meg, fajonként eltérő, tehát máshogy öregszik a kutya, mint az ember, de ebben is vannak törvényszerűségek.

Oxidatív stressz: 

Ennek az elméletnek az alapját az képzi, hogy a szervezetünk által felvett oxigén atomok 2-3%-át, a sejtek mitokondriuma (amely az energianyerésben játszik kulcsszerepet) nem megfelelően “használja fel” és reaktív oxigéngyökök keletkeznek. A reaktív oxigéngyökök közé tartozik pl. a hidrogénperoxid (H2O2), szuperoxid (O2-), hidroxilgyök (•OH). Ezek a molekulák károsítják, a sejtek membránját, fehérjéket és a DNS-t is.

A reaktív gyököket elsősorban különféle betegségek kialakulásával hozzák kapcsolatba – például a rákkal, mivel károsítja a DNS-t, ezáltal mutációk alakulhatnak ki.

Ebből kiindulva honnan gondolják a kutatók, hogy az öregedésben is szerepet játszhat? 

A felvetést kutatások megerősítették; azok a muslicáknál, melyeknél a reaktív oxigéngyököket elpusztító enzimből több termelődött tovább is éltek. De született egy ennél meggyőzőbb megfigyelés is; azok a legyek melyek a Matuzsálem-génben mutációt hordoztak, 35%-al tovább éltek. Ezután a kutatók rájöttek, hogy ennek a mutációnak köszönhetően a legyek sokkal ellenállóba váltak a reaktív oxigén gyökökkel szemben.

Azonban emlősökön születtek kételyt keltő kutatások is. Ezeket az ellentétes eredményeket azzal magyarázták, hogy az emlősök szervezete összetettebb és több folyamat is szerepet játszik a reaktív oxigéngyökök elpusztításában, ezt figyelembe véve egy másik kutatás már a rovarokon végzett kutatáshoz hasonló eredménnyel zárult.

Csupasz földikutyák: mint bizonyíték? 

Tudtátok, hogy él a Földön egy olyan állatfaj, ami a nem megszokott módon öregszik? A csupasz földikutyák átlagéletkora 6 év, de vannak 30 éves példányok is melyek ugyanúgy képesek szaporodni, nagyon ritkán lesznek rákosak és alig mutatják az öregedés jeleit. Ezek a kis állatok ugyanakkora eséllyel halnak meg 2 évesen, mint 15 évesen. Lenyűgöző nem? Vajon mi lehet ennek az oka?

A kutatók megállapították, hogy az állatok nagyon erős DNS-javító mechanizmusokkal rendelkeznek, ezáltal megóvja a DNS-üket az oxidatív stressztől. Ez egybeesik és megerősítésként szolgál az oxidatív stressz öregedésben betöltött szerepéről.

Mit tehetünk az oxidatív stressz ellen? 

Tehát, ahogy láttuk erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy az oxigéngyökök az öregedést is felgyorsítják. Ezért (is) érdemes a termelődésüket amennyire csak lehet visszafogni. A jó hír az, hogy pont erre vannak az antioxidánsok, melyek képesek ezeket a molekulákat semlegesíteni. 

33% OFF az Őszinte Visszajelzésedért! Írd meg nekünk - szeretettel: Peak

Az alábbi molekulák, melyek ételekben is megtalálhatóak, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek:

A-, C- és E- vitamin
• Béta karotin (répa, tök, sárga kaliforniai paprika, narancs, stb.)
• Lutein: (spenót, fodros kel, piros paprika, mángold, stb.)
• Mangán (kagyló, búzacsíra, édesburgonya, stb.)
• Q10 koenzim (máj, vese, szív, zsírosabb halak, marha-, szárnyashús)
• Zeaxantin (fodros kel, spenót, brokkoli, mángold, stb.)
• Polifenolok (melyből rengeteg van és rengeteg bogyós gyümölcsben megtalálható, illetve a kávékban, teában, kurkumában is)

A növényi eredetű ételek sokkal több antioxidánst tartalmaznak, mint az állati eredetűek.

Sportolóknak is nagyon fontos, mivel az edzések folyamán az oxigéngyök termelődés felgyorsul.

Képzeljétek, a kalóriadeficit is csökkenti az oxigéngyökök termelődését, ezért amennyiben van rajtunk annyi fölösleg, hogy egészséges keretek között maradjunk érdemes néha “diétázni”.

Sejtek javításának serkentése:

Nem csak a sejtek sérülését kell megelőznünk, hanem a sérült sejtek regenerációját is elő kell segítenünk. Az öregedés folyamatában az is szerepet játszik, hogy a sérült sejtekből és mutációkból az idő előrehaladtával egyre több lesz. Ez pedig a szövetek hibás működését eredményezi.

Fontos még hozzátenni, hogy nem csak a reaktív oxigéngyökök károsíthatják a sejtjeinket, hanem rengeteg egyéb folyamat is (pl.: UV-sugárzás, telomerek rövidülése, különféle toxinok, akár a mentális stressz is, stb.).

Tehát meg kell adni a szervezetünknek, a sejtek javításához szükséges tápanyagokat. Hosszú távon nézve, se a szénhidrát-, se a zsír- se a fehérjebevitelünket ne csökkentsük le drasztikusan. Kiegyensúlyozott étrendet kövessünk, amiben egyik makrotápanyagot sem tekintjük „ellenségnek”, és a vitaminokat és ásványi anyagokat is megadjuk a szervezetünknek.

Gyulladás: 

Ugye a gyulladás szükséges a sejtek javításához, azonban a folyamatos (krónikus) alacsony szintű gyulladás szintén hozzájárul az öregedés folyamatához. Ezért érdemes a gyulladást tápláló ételeket mérsékelten fogyasztani, mint például, a „rossz” zsírok (telített zsírsavak és transzzsírok) és gyorsan felszívódó szénhidrátok (cukor, fehérliszt).

Helyettük sok zöldséget, rostot fogyasztani, a keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, fodroskel) és kurkuma kimondottan jó gyulladáscsökentő. Az omega-3 és -9 zsírsavak is gyulladáscsökentő hatással rendelkeznek.

Az „időszakos életmód” nagyon előnyös lehet a gyulladás szempontjából. Ilyenkor rövid ideig kihívások „stressz” elé állítjuk a szervezetünket, ami által gyulladáscsökkentő útvonal indul meg, de mivel a stressz nem túl nagy, ezért a sejtek nem károsodnak annyira, hogy ez problémát jelentsen. Ezzel is magyarázzák, hogy miért olyan előnyös a keresztesvirágúak és kurkuma fogyasztása, de ennek a mechanizmusa még pontosan nem ismert.

Ilyen időszakos stressz a böjtölés, edzés, jégszauna és szauna is. 

Az időszakos böjtölés például a sejtek autofágiáját is felerősíti, ez egy olyan folyamat, ami által a sejtek a sérült részeit önemésztéssel elpusztítja, hogy oda új sejtalkotók kerülhessenek.

Telomer rövidülés: 

Arról, hogy mi is a telomer – röviden fogalmazva ez egy olyan DNS szakasz, amely a kromoszómáink végén található (kromoszómákba rendeződik a DNS-ünk, és ezek felelősek végső soron a szervezetünk működéséért és az egyedi tulajdonságokért). Sajnos a telomer szakasz folyamatosan rövidül, annak ellenére is, hogy egy enzim, a telomeráz folyamatosan hosszabbítja. Többek közt ezzel is magyarázzák a kutatók az öregedés folyamatát.

A telomer és öregedés kapcsolatáról nagyon eltérnek a vélemények/kutatási eredmények, ahogy olvasgattam őket, arra jöttem rá, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a szervezetünkben milyen fajtájú sejteket vizsgálnak, inkább a szervek öregedésével, károsodásával állhat kapcsolatban a telomer hossza.

A telomer rövidülés egy nagyon kényes téma, mivel sajnos a ráksejteknek nem rövidül a telomerjük (egyáltalán). Ezért egyre jobban elterjed az a nézet miszerint, a telomer rövidülése azt a célt szolgálja, hogy megvédjen minket a ráktól.

Végső soron azt a következtetést vontam le, hogy a telomer rövidülésnek van pozitív és negatív hatása is.

Érdekes módon a magasabb ösztrogén szint növeli a telomeráz aktivitását, ezzel összefügg az, hogy az ösztrogén-dominancia hosszútávon, a mellrák kockázatát rejti. A magasabb tesztoszteron szint pedig csökkenti a telomer hosszát, ez pedig egybeesik azzal a megfigyeléssel miszerint a szteroid-használok boncolási eredményei arról számolnak be, hogy a korukhoz képest a szerveik sokkal öregebbek.

Mi az, amit még tehetsz?

Tény, hogy nem vagyunk örök életűek és a természetes öregedési folyamatok ellen nem tudunk mit tenni. Azt viszont már láthatod Te is, hogy lassítani azért tudnál rajta, ha átgondolnád az étkezési szokásaid.

Ha belegondolunk, teljesen ésszerű: a bőrünk egy SZERV, és a testünk része. A hatékony bőrápolás nem korlátozódik kizá­rólag a külső ápolásra, belsőleg is segítsük a szervezetünket.

Habár a média csapjából állandóan nőkkel hirdetve folyik ez a mágikus “kollagén” és “hialuronsav” szó, valójában Neked, férfiként is szükséged van rá, hiszen ugyanolyan ember vagy Te is. Mindez nem a másoknak való megfelelés miatt kell, hogy érdekeljen, hanem a saját egészséged és önbizalmad miatt!

Az csak okozata legyen, hogy ha jól érzed magad a bőrödben, akkor a való életben is jönnek a “De jól nézel ki” vagy “De jól tartod magad” bókok, akár az üzleti világban, akár ha egy nővel szeretnél kapcsolatba kerülni.

Mire is jó tehát a kollagén és a hialuronsav a férfi számára?

1. Biztosítja a bőr sejtjeinek a maximális nedvességtartalmát
Egyre inkább jön a hideg idő, ami szárítja a bőrt, ráadásul az arcod nem nagyon van takargatva a nap folyamán (kivéve ha bankot rabolni készülsz). A hialuronsav egy apró molekula, mégis a tömegének EZERSZERESÉT képes megtartani vízben. Hidratált arc = kevesebb ránc.

2. Visszafordíthatja az életstílusodból adódó károkat
A dohányzás, alkoholfogyasztás vagy akár a rossz étrend is negatív hatással lehet a bőrödre. Hiába változtatsz ezen, a nyomai megmaradhatnak. Ezen is segíthet a hialuronsav.

3. Tudományos tény: a ráncosabb bőr jelentősebb öregedést jelent
A kutatók azt találták, hogy a hialuronsav elvesztése az öregedési folyamat egyik kulcseleme. Ennek oka az, hogy “az epidermisz elveszíti azt az alapmolekulát, amely felelős a vízmolekulák megkötéséért és visszatartásáért, ami a bőr nedvességének elvesztését eredményezi.”

+ MELLÉKHATÁS! A kollagén nemcsak a bőrödet fiatalítja, de az ízületeidet is! Akár már fenn álló sérülések, fájdalmak kezelésére is hatékony a kollagén pótlás – de prevenciónak is. Ha rendszeresen futsz, kondizol vagy bármilyen ízületekre irányuló komoly terhelést végzel, akkor ne sajnáld magadtól ezt a természetes ízületvédőt – a fájdalomcsillapítás drágább és hosszabb lesz!

Ezért is érdemes egy kiegyensúlyozott életmódot folytatni, fontos hogy a hormonjaink is egyensúlyban legyenek, sportoljunk, „diétázzunk” (melyek növelik a telomeráz aktivitását), de egyáltalán ne vigyük túlzásba.

Mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt elkezdünk használni, konzultáljunk az orvosunkkal. A cikkem csak ismeretterjesztő jellegű, semmilyen orvosi utasítást nem helyettesít.
Remélem érdekes és hasznos volt számotokra a cikk!

Egészséges japán diéta ITT!

öregedés ellen

öregedés elleni kutatások

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!

Referenciák:

Felhasznált források:
1) Scott F Gilbert: Developmental Biology, 6th edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000.
2) Orr WS and Sohal RS: Extension of lifespan by overexpression of superoxide dismutase and catalase in Drosophila melanogaster. Science. 1994;263:1128–1130.
3) Parkes TL et al.: Extension of Drosophila lifespan by overexpression of human SOD1 in motoneurons. Nature Genet. 1998;19:171–174.
4) Lin YJ et al.: Extended life-span and stress resistance in the Drosophila mutant methuselah. Science. 1998;282:943–946.
5) Ho YS et al.: Mice deficient in cellular glutathione peroxidase develop normally and show no increased sensitivity to hyperoxia. J. Biol. Chem. 1997;272:16644–16651.
6) Migliaccio E et al.: The p66shc adaptor protein controls oxidative stress response and life span in mammals. Nature. 1999 Nov 18;402(6759):309-13.
7) Monica HC et al.: The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010; 9: 3.
8) Jiang H et al.: Telomere shortening and ageing. Z Gerontol Geriatr. 2007 Oct;40(5):314-24.
9) Craig N et al.: Protein Cell. Molecular regulation of telomerase activity in aging. 2011 Sep; 2(9): 726–738.
10) Ruth CT and Timothy JK: Oestrogen exposure and breast cancer risk. Breast Cancer Res. 2003; 5(5): 239–247.
11) Nicole CA et al.: Physical activity and telomere length: Impact of aging and potential mechanisms of action. Oncotarget. 2017 Jul 4; 8(27): 45008–45019.
12) Naoki Met al.: Calorie restriction increases telomerase activity, enhances autophagy, and improves diastolic dysfunction in diabetic rat hearts. Mol Cell Biochem. 2015; 403(1-2): 1–11.
13) Kirkwood TB: (2005) Understanding the odd science of aging. Cell 120, 437–447
14) Mark TMA et al.: Modelling the molecular mechanisms of aging. Biosci Rep. 2017 Feb 28; 37(1): BSR20160177.
15) Murugaiyah V and Mattson MP. Neurohormetic phytochemicals: an evolutionary bioenergetic perspective. Neurochem Int 2015;89:271–80.
16) Stadtman ER: Protein oxidation and aging. Science. 1992 Aug 28;257(5074):1220-4.
17) https://www.sciencemag.org/news/2018/01/naked-mole-rats-defy-biological-law-aging?fbclid=IwAR0SSAmeVoWgeTyeKeVZc2x4Un3hbTb0bsqXcNrV0HuZS4TOszOg3k3Dy-M
18) https://www.sciencemag.org/news/2013/06/why-naked-mole-rats-dont-get-cancer
19) https://www.myfooddata.com/articles/foods-high-in-manganese.php
20) Jaouad B et al.: Oxidative stress and anxiety: Relationship and cellular pathways. Oxid Med Cell Longev. 2009 Apr-Jun; 2(2): 63–67.