A cukoralkoholok, másnéven poliolok, alacsony kalória tartalmú, cukorhelyettesítők, amik a hagyományos szacharóz, szőlőcukor és fruktóz kiváltására szolgálnak.
Cukoralkohol
Eritritol
Eritritol, ez egy a természetben gyümölcsök formájában vagy fermentált ételekben megtalálható poliol. Iparilag a szőlőcukorból állítják elő élesztő fermentálásával. 60-70%-al édesebb az asztali cukornál (szacharóz) és közel nulla a kalóriatartalma. A glikémiás indexe nulla és nem okoz fogszuvasodást sem, mivel a szájban lévő baktériumok nem képesek a felhasználására. A vékonybélből felszívóik, ám a vizelettel kiürül szinte változatlan formában, emiatt nem okoz emésztési panaszokat, mint sok más cukoralkohol. Jelenlegi tudás szerint, ez a legkevesebb mellékhatást okozó cukoralkohol a piacon. A kalóriatartalma 0.2/g, amiből látható, hogy szinte nulla.
Glicerin
Glicerol, avagy glicerin, felhasználása ételekben és italokban egyaránt nedvesítőszerként, oldószerként és édesítőszerként kerül felhasználásra. A glicerint zsírokból állítják elő, mivel a glicerin a zsírsavak alapvázának egyik fontos alkotóeleme. A kalória értéke 4.3 kcal/g. A glicerint krémekbe is a higroszkópos jellege miatt teszik bele, így a kezelési felületre vonzza a vizet, viszont nem szabad “túladagolni” mert ilyen esetben a bőrből is elszívja a nedvességet. Az édesítő értéke 60%-a a szukróznak, azonos a kalóriaértéke az asztali cukorénak, viszont nem emeli a vér cukorszintjét és nem okoz fogszuvasodást.
Cukoralkoholok hatása
Izomaltóz
Az izomaltóz glikémiás indexe nagyon alacsony és nem okoz fogszuvasodást. Ez egy diszacharid, két cukormolekulából épül fel, egy glükózból és egy mannitol-ból (mannit). Mint sok cukoralkohol, ez is okozhat emésztési panaszokat, mint például a felfúvódás és a hasmenés. A felfúvódást az okozza, hogy nem szívódik fel a bélből és a bélben lévő baktériumok bontják le, ami gázképződéssel jár.
A hasmenést is ugyanezen tulajdonsága okozza, mivel nem szívódik fel, a cukor odavonzza a vizet a bélbe, az ozmotikus tulajdonságai miatt, sok víz e bélben, valószínűleg mindenki ki tudja találni ez mit okoz, ha nem szívódik vissza. Ha maximalizálod napi 50 g-ra ezen hatóanyag fogyasztását, nagy valószínűséggel nem okoz emésztési panaszokat okoz, de első alkalommal ne az 50 g-os dózissal kezd, hanem kisebb mennyiségekkel pl. 10-20 g.
Kevésbé kelt hűsítő érzetet a szájban, mint a xylitol vagy az eritritol. Kalóriaértéke 2.0 kcal/g, ami közepesnek mondható, mindenképp érdemes beleszámolnod a napi kalóriabevitelbe. Ez a cukoralkohol a cukorrépában is előfordul a szacharóz mellett, csupán az utóbbi vált ismertebbé. Ezt az édesítőt az 1990-es évek óta használják szerte a világban. Gyakran ezzel édesítik a fehérjeszeleteket -a jobbakat-, de nem csak magában, hanem még eritritol, vagy xylitol társaságában.
A kalóriaértékeket érdekesnek találtam odaírni, viszont az ételek minősége jobban befolyásolja azt, hogy mennyi energiát nyerünk belőle, mivel a szervezet nem gőzgép, hogy belelapátolunk valamit és akkor pontosan annyi energiát képes belőle nyerni, ezt érdemes szem előtt tartani.
A többi cukoralkoholról a soron következő cikkemben térek ki. Olvassatok sokat, mert a tudás az egyik legnagyobb kincs!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Összegzés a cukoralkoholokról – mik ezek?" című cikkhez