Hányszor látod plakáton vagy az interneten reklámozva, hogy “egészséges“? Hányszor gondolod azt, hogy amit leveszel a polcról, az egészséges, mert rá van írva? Biztos vagy te ebben?
Gyümölcsös joghurt, persze, egészséges. Valóban egészséges, ha az összetevőket és a tápértéket is megnézed? Vajon egészséges annak ellenére, hogy magas telített zsír- és cukortartalma van? Moziba simán elfogy egy vödörnyi pattogatott kukorica (végülis csak kukorica, nem?) vagy a reggeli müzliszeletek vagy kekszek, amik délig tartó lendületet adnak, biztos egészséges? Soroljam még? Jó!
Panírozott halrudacskák, magas adalékanyagot és nagy mennyiségű sót tartalmaznak, a dobozos saláták vitamin tartalma már rég elveszett. A befőttek általában cukorral készülnek el, a gyümölcsben eleve lévő fruktózon kívül répacukorral is gazdagodik a termék.
“Zab helyett valami más gabonaféle? Borzalmas íze van.”
A zab pozitív hatásait nem sorolom itt újra, mert a csapból is ez folyik (nem véletlen), ha érdekel: https://peakshop.hu/man/miert-egeszseges-a-zabpehely/
Millió kreatív módja van annak, hogyan tudod a zabkását feldobni, vagy otthon hétvégén igazi zabkekszet sütni, amit reggelente szépen ropogtathatsz is a kávé mellett. Én, akitől a sütés olyan ugyanolyan távol áll, mint az operaéneklés, össze tudtam dobni, Neked is sikerülni fog. Én hiszek benned, hidd el Te is!
“A zabnak magas szénhidráttartalma van, én csak 2 zsemlét ettem reggel, az kevesebb kalória!”
Szénhidrátnál különösen fontos, hogy figyelj a rostbevitelre is. A rost jóval több a zabkorpában, de a rostokat a nem felszívódó szénhidrátoknál kell értelmezni. A zabkorpában a béta-glukán élelmi rost csökkenteni tudja a káros koleszterinszintedet.
Puffadsz? Fáj a hasad? Ezek egy gyógyszerreklám kérdései is lehetnének, de valószínű, hogy laktóz- és/vagy gluténérzékeny vagy. A reggeli müzlik/kekszekben lévő lektin folyamatosan irritálja a beleket, aminek a hatása lehet, hogy csak 10-20 év rendszeres fogyasztás után derül ki.
Reggeliző pelyhek, gyümölcslevek, sportitalok, energiatalok. Szinte az összes tele van cukorral, akármennyire is hirdetik, hogy -50% cukor. A cukor az bizony cukor.
Mivel lassan elkerülhetetlen, hogy a feldolgozott ételekben ne legyen cukor, (a legjobb megoldás persze az azonnali megvonás), de minimális mennyiségben úgyis jut a szervezetedbe. Legalább 90%-ban tartsd be, és inkább étellel vidd be, mint itallal, hamár be akarod vinni. Gondolok itt arra, hogy inkább egy kukoricakonzervvel jusson be, mint fél deci üdítővel. Az elsőt szinte nem tudod kikerülni.
“A tej úgyis vizezve van (engem nem vernek át), az meg nulla kalória!”
Nem mondom, hogy ne igyál, én is ember vagyok, én is iszom. Próbáltál már rizstejjel vagy mandulatejjel kávét inni? Borzalmas, ugye? De mi a helyzet ha zabbal, vagy granolával akarod inni?
Rizstej fehérjetartalma konvergál a nullához, csak cukrot és szénhidrátot tartalmaz. 1 literben 95 gramm szénhidrát, amiből 30 gramm cukor. Értem én, hogy vitamin és kalcium, de ez így egészséges? Így szeretnél fogyni?
A szójatej kicsivel jobb kategória, de nem mindenkinek jön be, próbáld ki.
A kókusztej és mandulatej megoldás lehet. A növényi tejek közül ezeknek a legkevesebb a kalóriatartalma ha szétnézel a polcokon, és az ízesített is zsírszegény kakaópor hozzáadásával készül.
“Gyümölcs jöhet bármennyi, hisz az egészséges!”
Sokan ennek ellenére gonosznak hiszik, hogy a fruktóz azonnal a zsírpárnákat növeli. Na de hogy is van ez?
A fruktóz keresztül megy a májon, majd glikogénné alakul. Ha a glikogénraktár telítve, zsírrá alakul. De hogyan állapítod meg, hogy a raktár tele? Nehéz kérdés… A legjobb ha reggel eszed a gyümölcsöt (narancs, banán), ekkor szinte biztos, hogy szinte pang az ürességtől. Ha edzés előtt nem ettél, szintén jó megoldás a gyümölcs (alma, körte, málna) illetve edzés után is, amikor inkább magasabb glüköztartalmút válassz (barack, cseresznye).
“Teljes kiőrlésű, ez biztos, hogy egészséges!”
Első és legfontosabb, a címke. “Teljes kiörlésű liszt 10%, búzaliszt 80%”. Ha hasonlóan kezdődik az összetevőlista, akkor ugyanott vagy.
Másodsorban az a -tényleg- teljes kiőrlésű ételek magas glikémiás indexűek, azaz gyors vércukornövekedést okoznak pont akkor, amikor a legrosszabb az inzulin-érzékenységed. Ne reggel edd!
“Alacsony zsírtartalmú felvágott, tiszta hús!”
Szójával javítják fel a csirke- vagy sertéshús vízfelvételi képességét, ami hasonlóan működik, mint a lenyúzott bőr.
Van a felvágott pultnál összetevő a címkén? Ha van is, tejpor biztos szerepel benne. Fehérjetartalom értékét valamivel növelni kell, nem?
Bízom benne, hogy ezek után legalább egy fokkal jobban odafigyelsz arra, amit leemelsz a bolt polcairól és máris sokat segítettél saját magadnak, a családodnak, amit majd hosszú évek után fognak megköszönni neked. Az én húgomról elég fiatalon, 23 évesen derült ki hosszú orvosi procedúra után, hogy glutén- és laktózérzékeny egyszerre. Kérlek Te dönts okosan!